Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία για τη γενοκτονία των Μικρασιατών από τους Τούρκους και την προσφυγιά

Ο πολιτισμός που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, οι οποίοι γλύτωσαν από τη γενοκτονία των Τούρκων στη Μικρά Ασία, είναι υψηλού επιπέδου, ζωντανός, συγκινεί και παραδειγματίζει. Τούτο αποδείχθηκε κατά την εκδήλωση με τίτλο: «Στου χωρισμού τη στράτα…», που ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας διοργάνωσε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου , στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο. Συνδιοργανωτές ήσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απόδοση φόρου τιμής στους χιλιάδες Μικρασιάτες, που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους και έφτασαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και στους χιλιάδες που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Χορωδία και η Ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας παρουσίασε δεκατρία αστικά τραγούδια Ρεθυμνίων και Μικρασιατών του Μεσοπολέμου, υπό την καθοδήγηση της Γεωργίας Ψαραδέλλη, πλαισιωμένα από αφηγηματικό λόγο, γραμμένο από τον Τάσο Μπουκουβάλα.
Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Καλαμάτας φιλοτέχνησε δύο ωραιότατα μνημεία, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, βόρεια του Ιερού Ναού της Ανάληψης, το ένα αφιερωμένο στον Εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και το άλλο μία εξαιρετική σύνθεση, για να θυμόμαστε με ελληνικά ονόματα τις πόλεις όπου ο Ελληνισμός έζησε ανατολικά του Αιγαίου για αιώνες και μεγαλούργησε και στη συνέχεια με τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθε εδώ, στην Ελλάδα και μας μπόλιασε και μας βοήθησε ο Ελληνισμός της Μικρασίας και πολιτισμικά και οικονομικά, για να πάρει η Ελλάδα αυτή την ανάπτυξη, την οποία είχε στους νεότερους χρόνους».Ο κ. Νίκας προσέθεσε πως «χρωστάμε στους 5.000 Μικρασιάτες, οι οποίοι ήρθαν στην πόλη της Καλαμάτας, να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Τους πιο ρημαγμένους, τους πιο φτωχούς, αυτούς που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα τους εγκατέστησαν στην περιοχή του Κορδία, την οποία με τον τρόπο αυτό ονομάζουμε μέχρι σήμερα. Κορδίας είναι το όνομα ιδιοκτήτη, του οποίου απαλλοτριώθηκαν τα κτήματα και δόθηκε ένα κομμάτι γης στους πρόσφυγες, για να κάνουν εκεί το σπιτικό τους, να επιβιώσουν». Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να μετονομασθεί η περιοχή του Κορδία σε Νέα Ιωνία Καλαμάτας, όπως επεσήμανε, «εις ανάμνησιν των 5.000 που ήρθαν στην πόλη της Καλαμάτας. Υπάρχει ένα κείμενο, σας παρακαλώ προσυπογράψτε το. Θα πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να το προωθήσουμε, να δώσουμε την ονομασία με τον τρόπο που πρέπει, σε μία πανελλήνια εκδήλωση Μικρασιατών, που θα διοργανωθεί με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας».
Κλείνοντας, ο Π. Νίκας τόνισε πως «η πατρίδα ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάει τη συμφορά της Μικρασίας, πρέπει να παραδειγματίζεται για να μην έρθουν και άλλες συμφορές, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι μεγάλοι και τώρα. Επίσης, η πατρίδα ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάει την προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική ζωή».
Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ζωγράφος Ιωάννα Μιχοπούλου «χρωμάτισε» τα τραγούδια και το λόγο, ώστε να μεταφερθεί το κοινό νοερά μέσα σε ένα από τα δεκάδες προσφυγικά σπίτια, που με αγώνες και θυσίες στήθηκαν από την αρχή για να στεγάσουν τις οικογένειες των Μικρασιατών, αλλά και το μεράκι τους για ζωή και δημιουργία