Να κλείσει προκαταβολικά κάθε συζήτηση για συνεργασία με άλλα σχήματα πριν τις εκλογές, αυξάνοντας έτσι και την πίεση προς τους ανένταχτους ψηφοφόρους του κέντρου, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Tου Τάσου Τσιφόρου
Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με στελέχη, και άλλων χώρων, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια της Ν.Δ. ή ακόμη και να ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά της, το μήνυμα που έστειλε χθες μέσω του ΑΠΕ ότι, δηλαδή, ναι μεν είναι έτοιμος να συνεργαστεί κυβερνητικά, ακόμη κι αν η Ν.Δ. είχε αυτοδυναμία, αλλά δεν ενδιαφέρεται για προεκλογικές συνεργασίες αποτελεί τμήμα μίας καλά υπολογισμένης τακτικής. Αυτή αναλύεται σε δύο επίπεδα:
- Αφενός στο να αναδείξει τη Ν.Δ. ως τον κυρίαρχο πόλο συσπείρωσης των πολιτών που βρίσκονται απέναντι ή έχουν απογοητευτεί από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ
- Αφετέρου στο να απενοχοποιήσει την ψήφο προς τη Ν.Δ., με το να πει ότι το κόμμα του θα φέρει και τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στο κυβερνητικό τραπέζι και, με αυτό τον τρόπο, να απελευθερώσει μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων από τη συναισθηματική τους ταύτιση με άλλο κομματικό χώρο.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης αφήνει ανοικτό το αποτέλεσμα των εκλογών, όχι βέβαια ως προς τη νίκη της Ν.Δ. αλλά ως προς το πόσο κοντά θα φτάσει στην αυτοδυναμία. Εν αντιθέσει με άλλα στελέχη που προεξοφλούν ότι το κόμμα της κεντροδεξιάς θα φτάσει κοντά ή θα ξεπεράσει το όριο των 150 βουλευτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε, χθες, λόγο για «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», αυξάνοντας έτσι το διακύβευμα και μη επιτρέποντας αποσυσπείρωση και χαλάρωση.
Η στρατηγική αυτή του κ. Μητσοτάκη θα κορυφωθεί εφόσον η χώρα μπει σε τροχιά εκλογών ενώ, δεδομένα, στον ίδιο άξονα θα κινείται και ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Τελικός στόχος και των δύο ανδρών, άλλωστε, είναι να συνθλίψουν το μεταξύ τους πολιτικό χώρο (σήμερα αποτελούμενο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι) επιδιώκοντας να αντλήσουν το μέγιστο των ψηφοφόρων. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ν.Δ. μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου άλλωστε ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υιοθετούν ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης.
Η προοπτική αυτή, ωστόσο, έχει και μία άλλα ανάγνωση: να υπάρξει τέτοια συμπίεση των δύο κομμάτων – ή του όποιου σχήματος προκύψει στην κεντροαριστερά – σοσιαλδημοκρατία που, τελικά, η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αναζητά και δεν θα βρίσκει κυβερνητικό εταίρο στη Βουλή. Κάτι που στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας θα περιπλέξει έτι περαιτέρω τα πράγματα.
Πηγή: newpost.gr