Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος πιο γρήγορα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση, δήλωσε αναφερόμενος στην πανδημία κορoνοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ανέφερε ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο. Τόνισε, δε, πως είναι δυσάρεστο αλλά απαραίτητο το Πάσχα στο σπίτι, ενώ στάθηκε στο ελεγχόμενο -όπως το χαρακτήρισε- άνοιγμα μετά το Πάσχα, τονίζοντας πως πέρα από τα εμβόλια, σύμμαχος είναι και ο καιρός.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε ήταν απαραίτητο να ληφθεί αυτή η απόφαση. «Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε ενώ τόνισε πως «προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί».
Είπε επίσης ότι το φέτος γνωρίζουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε πέρσι για τον ιό. «Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού», εξήγησε. Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, είπε ότι είναι λάθος να βλέπει κανείς μόνο τα στατικά νούμερα, αλλά πρέπει να βλέπει και την τάση. Όπως είπε, μειώνεται ο δείκτης θετικότητας.
«Να χτιστεί ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού»
Ερωτηθείς για τα «κορωνοπάρτι», είπε ότι αποτελούν εξαίρεση, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. Ζήτησε, δε, να διοχετευτεί η ενέργεια των νέων στο να χτιστεί ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία» τόνισε και είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή».
«Έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο εξυπνη στους ελέγχους» τόνισε και προανήγγειλε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι σε όσους επιχειρήσουν έξοδο το Πάσχα. «Μην έχετε αμφιβολια ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξοδους και θα επιβληθούν πρόστιμα» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε».
Περισσότερα εμβόλια Μάιο και Ιούνιο
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήθελε η χώρα να υπάρχουν περισσότερα εμβόλια από την Ε.Ε., αλλά τόνισε ότι από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρχουν περισσότερα εμβόλια. Απηύθυνε, δε, νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι «είναι μια τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις μια ασθένεια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις».
Όπως είπε, η πιθανότητα να πάθει κανείς κάτι από εμβόλιο είναι μικρότερη και από το να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ενώ υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.
Συζήτηση το φθινόπωρο για το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από το φθινόπωρο θα πρέπει να συζητηθεί και με τα υπόλοιπα κόμματα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών κάποιων κατηγοριών εργαζομένων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». Αναφέρθηκε, δε, στο εμβόλιο της γρίπης, αλλά και σε αυτό κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί ένα συμπληρωματικό εμβόλιο, εφόσον η Covid-19 γίνει ενδημική ασθένεια.
Πάντως, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται απόλυση αν ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, ερωτηθείς αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε εργαζομένους, για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού.
«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων – ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε. «Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ατομική πράξη υπευθυνότητας το εμβόλιο και το self-test»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ατομική πράξη υπευθυνότητας τόσο το εμβόλιο, όσο και το self-test. «Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί κεντρικά, σε χαμηλή τιμή, self-test τώρα που τα χρειάζεται.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ειδικοί γνωμοδοτούν και η κυβέρνηση αποφασίζει. Όπως τόνισε, «95 στις 100 φορές έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις εισηγήσεις των ειδικών». Είπε, για παράδειγμα, ότι τον Ιανουάριο, ήταν απόφαση της κυβέρνησης το αυστηρό lockdown. Ζήτησε, δε, «να μην κρεμιούνται στα μανταλάκια» τα μέλη της επιτροπής, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός», υπογράμμισε επίσης.
«Η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή»
«Χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Όλα αυτά τα είχαμε πει και τα υλοποιούμε. Είναι μόνιμα μέτρα μείωσης φορολογίας και της προκαταβολής. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να μην γίνουν απολύσεις. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ανάκαμψη από την οποία θα ωφεληθούν όλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που ανακοίνωσε, υπογραμμίζοντας πως όσα είπε είναι συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε και τόνισε: «Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε».
«Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε διαγραφή χρεών, κάλεσε όσους το υπόσχονται να πουν πώς θα το κάνουν.
«Δεν θα αργήσει ιδιαίτερα μια συνάντηση με Ερντογάν»
Την πεποίθηση ότι δεν θα αργήσει ιδιαίτερα μια συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε άψογο τον χειρισμό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απέναντι στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συνεννόηση με τον κ. Δένδια να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη.
«Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λεπτομέρεια των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δενδία υπήρξε άψογος», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. «Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί.
«Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται», συνέχισε.
«Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η δική του επιθυμία είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία.
«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα», είπε έπειτα από σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: kathimerini.gr