Τον «κομβικό» ρόλο του λαϊκισμού για την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ανέδειξε η βουλευτής και συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H εκδήλωση ήταν η πρώτη συνάντηση της Ελληνικής Ομάδας Προβληματισμού για το «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη», με συντονιστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο το European Policy Center (EPC) και με σκοπό να γίνει η επεξεργασία μιας ευρωπαϊκής πρότασης για το μέλλον της ΕΕ και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, ο επικεφαλής του κινήματος Το Ποτάμι Στ. Θεοδωράκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
Εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ απηύθυναν έκαναν εισαγωγικές παρατηρήσεις ο Λ. Τσούκαλης και ο Γ. Παγουλάτος.
«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία που κερδίζουν συνεχώς έδαφος», είπε η κ. Μπακογιάννη και ανέφερε τα παραδείγματα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.
«Με τρόμαξαν οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία», είπε χαρακτηριστικά, και μιλώντας για τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς που παρ ολίγον να πάρει τη νίκη, σημείωσε ότι με τη λαϊκίστικη εκστρατεία του «άγγιξε όλες τις ανασφάλειες και τα προβλήματα των πολιτών».
Το ίδιο κάνει και ο νυν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, πρόσθεσε.
Και αναρωτήθηκε: «Το έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη ενδυνάμωσε τον λαϊκισμό ή ο λαϊκισμός ανέδειξε πολιτικούς που υπέκυψαν στις επιταγές του;»
Ειδικότερα για την κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ότι «η ανευθυνότητα των πολιτικών και η έλλειψη συνεννόησης εξέθρεψαν τον λαϊκισμό».
Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη, ήταν σαφής: «Εχουμε κλείσει τον κύκλο των ηγετών που έχτισαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά τον πόλεμο και εμείς που κληρονομήσαμε αυτό το οικοδόμημα και το κοινωνικό κράτος πρέπει να διαχειριστούμε τις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης».
«Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αντιληφθούν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει θεσμικά άλματα προς τα εμπρός και ότι χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για να απαντήσει στα υπαρξιακά της προβλήματα, θα ξεκινήσει η σταδιακή αποσύνθεση», προειδοποίησε και εξέφρασε με έμφαση την ανησυχία της, λέγοντας: «οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αυτοδιαλυθεί».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο έλλειμμα μιας ενιαίας πολιτικής ασφάλειας, που είναι και ένα από τα αιτήματα του Νέου Συμφώνου για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει ανάγκη από μια αποτελεσματική και καλά οργανωμένη πολιτική στον τομέα αυτό» και χαρακτήρισε «βιαστική» και «εύκολη» την ανάθεση της ασφάλειάς της στο ΝΑΤΟ.
Κλείνοντας, επικαλέστηκε τη φράση προηγούμενου ομιλητή ότι «η Ευρώπη είναι πιο απογοητευτική αλλά και πιο αναγκαία όσο ποτέ», για να επιμείνει στο τελευταίο, λέγοντας ότι «αξίζει τον κόπο να κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτύχει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Και είμαι βέβαιη ότι θα τα καταφέρουμε».
tribune.gr