Μπαλτάκος: Ο άνθρωπος του προέδρου με τις αυξημένες αρμοδιότητες

baltakos-samaras-660_2Ο Τ. Μπαλ­τά­κος ή­ταν ο έμ­πι­στος συ­νερ­γά­της του Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά που, με α­να­βάθ­μι­ση του ρό­λου του γ.γ. της κυ­βέρ­νη­σης, με­τα­τρά­πη­κε σε υ­πε­ρυ­πουρ­γό με αυ­ξη­μέ­νες αρ­μο­δι­ό­τη­τες.

Α­πό τις αρ­χές του 2013 ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Υ­πουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου α­να­λαμ­βά­νει ού­τε λί­γο ού­τε πο­λύ ά­τυ­πος… πρω­θυ­πουρ­γός, με­τά τον Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά. Ο άν­θρω­πος για τις δύ­σκο­λες δου­λει­ές πλέ­ον εί­χε και ε­πί­ση­μα αυ­ξη­μέ­νες αρ­μο­δι­ό­τη­τες.

Κοι­νό μυ­στι­κό α­πο­τε­λού­σε α­πό την πρώ­τη στιγ­μή ο ρό­λος του Τά­κη Μπαλ­τά­κου στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου. Ο Αντ. Σα­μα­ράς ή­θε­λε να έ­χει τα νώ­τα του κα­λυμ­μέ­να και ο κα­ταλ­λη­λό­τε­ρος άν­θρω­πος γι’ αυ­τό ή­ταν ο έμ­πι­στος φί­λος του και γνω­στός νο­μι­κός.
Σε κά­θε κομ­βι­κό για την κυ­βέρ­νη­ση ση­μεί­ο, ο Τ. Μπαλ­τά­κος θα έ­βρι­σκε την κα­λύ­τε­ρη λύ­ση… Ε­πι­πλέ­ον, πο­λύ σύν­το­μα θα γι­νό­ταν σχε­δόν ο α­πο­κλει­στι­κός συν­τά­κτης των νο­μο­σχε­δί­ων. Και αν δεν τα συ­νέ­τασ­σε ε­κεί­νος, σί­γου­ρα θα πέρ­να­γαν α­πό τον έ­λεγ­χό του πριν πά­ρουν τον δρό­μο για τη Βου­λή. Αλ­λι­ώς δεν γι­νό­ταν…

Α­πό νο­μι­κός σύμ­βου­λος του πρω­θυ­πουρ­γού, λοι­πόν, έ­γι­νε γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Υ­πουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου και κα­τό­πιν «υ­περ-υ­πουρ­γός» με ρό­λο ά­τυ­που συν­το­νι­στή του νο­μο­θε­τι­κού έρ­γου της κυ­βέρ­νη­σης.

Άλ­λω­στε ο Τ. Μπαλ­τά­κος ε­θε­ω­ρεί­το άν­θρω­πος «ει­δι­κών α­πο­στο­λών», και μέ­χρι σή­με­ρα έ­χει ση­κώ­σει το με­γα­λύ­τε­ρο βά­ρος της προ­ε­τοι­μα­σί­ας του νο­μο­θε­τι­κού έρ­γου της κυ­βέρ­νη­σης, ε­νώ εί­ναι και ε­κεί­νος που «έ­τρε­ξε» τις δι­α­δι­κα­σί­ες για να ο­λο­κλη­ρω­θούν οι νο­μο­θε­τι­κές δε­σμεύ­σεις τις ο­ποί­ες εί­χε α­να­λά­βει η Ελ­λά­δα έ­ναν­τι της τρό­ι­κας του Μνη­μο­νί­ου.

Έ­τσι με Πρά­ξη Νο­μο­θε­τι­κού Πε­ρι­ε­χο­μέ­νου του Υ­πουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου (που δη­μο­σι­εύ­τη­κε στην Ε­φη­με­ρί­δα της Κυβερνήσεως) η γε­νι­κή γραμ­μα­τεί­α της κυ­βέρ­νη­σης υ­πό τον κ. Μπαλ­τά­κο ε­ξο­πλί­ζε­ται με α­πό­λυ­τες αρ­μο­δι­ό­τη­τες σε ό­λο το φά­σμα και τις δι­α­δι­κα­σί­ες της νο­μο­θε­τι­κής ε­ξου­σί­ας, που έ­χουν σχέ­ση με την Πο­λι­τεί­α, το Κοι­νο­βού­λιο και τη Δι­και­ο­σύ­νη.

Το ΦΕΚ της «α­να­βάθ­μι­σης»

Με τη θε­σμι­κή α­να­βάθ­μι­ση αυ­τή της γε­νι­κής γραμ­μα­τεί­ας της κυ­βέρ­νη­σης α­πό τις συ­νή­θεις ε­ξου­σί­ες του 2005 της κυ­βέρ­νη­σης του Κώ­στα Κα­ρα­μαν­λή υ­πό τον προ­κά­το­χο κα­θη­γη­τή Αρ­γύ­ρη Καρ­ρά, ε­νι­σχύ­ε­ται ο συγ­κεν­τρω­τι­κός στό­χος της δι­α­κυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά. Ε­πι­πλέ­ον, αν­τι­με­τω­πί­ζον­ται, ό­πως λέ­γε­ται, προ­βλή­μα­τα α­πο­φα­σι­στι­κό­τη­τας με το ι­σχυ­ρό πρό­σω­πο του κ. Μπαλ­τά­κου, τα ο­ποί­α δεν μπο­ρούν να προ­ω­θη­θούν με το ση­με­ρι­νό «στά­τους» του υ­πουρ­γεί­ου Δι­και­ο­σύ­νης. Σύμ­φω­να με το ΦΕΚ πλέ­ον ι­σχύ­ουν τα ε­ξής:

«Αρ­μο­δι­ό­τη­τες Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας της Κυ­βέρ­νη­σης
Άρ­θρο 21
Συμ­πλή­ρω­ση αρ­μο­δι­ο­τή­των

Στην παρ. 5 του άρ­θρου 74 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) προ­στί­θεν­ται ε­δά­φια στ, ζ, η και θ, ως α­κο­λού­θως:
«στ) Α­πο­δέ­χε­ται με­τά α­πό σχε­τι­κή ει­σή­γη­ση του Νο­μι­κού Γρα­φεί­ου και προ­συ­πο­γρά­φει τα νο­μο­σχέ­δια, με σκο­πό την προ­ώ­θη­σή τους στη Βου­λή προς ψή­φι­ση, λαμ­βά­νον­τας ι­δι­αί­τε­ρα υ­π’ ό­ψη του τις σχε­τι­κές πα­ρα­τη­ρή­σεις της Κεν­τρι­κής Νο­μο­πα­ρα­σκευ­α­στι­κής Ε­πι­τρο­πής. Οι υ­πη­ρε­σί­ες της Βου­λής δεν δι­και­ούν­ται να πα­ρα­λά­βουν νο­μο­σχέ­διο, αν αυ­τό δεν φέ­ρει την υ­πο­γρα­φή του Γε­νι­κού Γραμ­μα­τέ­α της Κυ­βέρ­νη­σης.
ζ) Α­πο­δέ­χε­ται και προ­συ­πο­γρά­φει υ­πουρ­γι­κές τρο­πο­λο­γί­ες, νο­μο­τε­χνι­κές βελ­τι­ώ­σεις, προ­σθή­κες, δι­ορ­θώ­σεις ή ο­ποι­αν­δή­πο­τε άλ­λη πα­ρέμ­βα­ση στα κα­τα­τε­θει­μέ­να νο­μο­σχέ­δια, άλ­λως οι ως ά­νω πα­ρεμ­βά­σεις δεν πα­ρα­λαμ­βά­νον­ται α­πό τις υ­πη­ρε­σί­ες της Βου­λής, θε­ω­ρούν­ται ως μη γε­νό­με­νες και δεν ει­σά­γον­ται προς ψή­φι­ση στην Ο­λο­μέ­λεια.
η) Α­πο­δέ­χε­ται και προ­συ­πο­γρά­φει ό­λα τα προ­ε­δρι­κά δι­α­τάγ­μα­τα, πριν αυ­τά α­πο­στα­λούν στο Συμ­βού­λιο της Ε­πι­κρα­τεί­ας για νο­μι­κή ε­πε­ξερ­γα­σί­α. Με­τά την ε­πε­ξερ­γα­σί­α τους α­πό το Συμ­βού­λιο της Ε­πι­κρα­τεί­ας τα α­πο­στέλ­λει για υ­πο­γρα­φή στον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας, ε­φό­σον κρί­νει ό­τι η Δι­οί­κη­ση έ­χει συμ­μορ­φω­θεί προς τις υ­πο­δεί­ξεις του Συμ­βου­λί­ου της Ε­πι­κρα­τεί­ας ή ευ­λό­γως α­πεί­χε της συμ­μόρ­φω­σης αυ­τής.
θ) Θε­ω­ρεί τα δο­κί­μια των φύλ­λων της Ε­φη­με­ρί­δας της Κυ­βέρ­νη­σης, με σκο­πό τη δη­μο­σί­ευ­ση τους α­πό το Ε­θνι­κό Τυ­πο­γρα­φεί­ο. Αν κρί­νει, με­τά α­πό σχε­τι­κή ει­σή­γη­ση της νο­μι­κής υ­πη­ρε­σί­ας, ό­τι υ­πάρ­χει τυ­πι­κό ή ου­σι­α­στι­κό νο­μι­κό κώ­λυ­μα για τη δη­μο­σί­ευ­ση συγ­κε­κρι­μέ­νης α­πό­φα­σης, δι­α­γρά­φει την α­πό­φα­ση αυ­τή και την ε­πι­στρέ­φει στην αρ­μό­δια υ­πη­ρε­σί­α, με υ­πο­δεί­ξεις για τη δι­όρ­θω­ση και ορ­θή ε­πα­νυ­πο­βο­λή της. Αν η υ­πη­ρε­σί­α ε­πι­μέ­νει ό­τι η α­πό­φα­ση εί­ναι νό­μι­μη και συν­τρέ­χει κα­τε­πεί­γον λό­γος για τη δη­μο­σί­ευ­σή της, ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Κυ­βέρ­νη­σης δί­νει εν­το­λή για τη δη­μο­σί­ευ­ση αυ­τής, με ευ­θύ­νη της ε­πι­σπεύ­δου­σας υ­πη­ρε­σί­ας, και με­ρι­μνά για τη νο­μο­θε­τι­κή ε­πί­λυ­ση του προ­κύ­ψαν­τος προ­βλή­μα­τος».

left.gr