Τους πρώτους υποψηφίους συμβούλους παρουσίασε ο υποψήφιος σήμαρχος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης στις 6:30 το απόγευμα σε μια ανοιχτή συνάντηση των φίλων της παράταξης στο cafe- restaurant «Τριλογία».
Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από υποστηρικτές και φίλους του ο κ. Μάκαρης στην ομιλία του τόνισε:
«Ξεκινάμε απόψε την προσπάθεια για να μεταμορφώσουμε το Δήμο Καλαμάτας σε έναν “Ανοιχτό Δήμο” με πρωταγωνιστές όλους εσάς, τους “Ενεργούς Πολίτες”. Στόχος μας ένας δήμος χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς εγωκεντρισμούς, ένας δήμος ανοιχτός, δημοκρατικός, συμμετοχικός, με τους πολίτες του ενεργούς. Ενας δήμος που κινητοποιεί και διαβουλεύεται με όλους, με ισοτιμία, χωρίς αποκλεισμούς, που λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια, διευρύνοντας τους θεσμούς της κοινωνικής συμμετοχής, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού.
Μου έγινε η τιμή να ηγούμαι στην προσπάθεια αυτή, ίσος μεταξύ ίσων, πανάξιων συνεργατών, με κοινό μας όραμα έναν δήμο διαφορετικό, έναν δήμο, μια δημοτική αρχή, που θα αγωνίζεται για την βελτίωση της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής στην πόλη, στις γειτονιές, στην ύπαιθρο, σε όλα τα χωριά του, έναν δήμο που θα ενισχύει και θα προωθεί την οικονομική ζωή και τη βιώσιμη, αειφόρο, ανάπτυξη.
Ολοι μας βιώνουμε την υφιστάμενη κατάσταση, τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου μας. Ενός δήμου τον οποίο η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει ταυτίσει σχεδόν αποκλειστικά με το κέντρο της πόλης, όπου αναλώθηκε -σε καιρούς δύσκολους οικονομικά- σε δαπανηρά έργα βιτρίνας, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο οι γειτονιές της Καλαμάτας, αλλά κυρίως τα χωριά και η ύπαιθρος, αρκούνται σε ευκαιριακές στοιχειώδεις συντηρήσεις υφιστάμενων υποδομών, οι οποίες έχουν προ πολλού πάψει να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
Με το γενικότερο τοπίο της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας να διαγράφεται τουλάχιστον ζοφερό, ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τον γενικό κανόνα που επιτάσσει δραματικές περικοπές στους πόρους, αποδυνάμωση από το στελεχιακό του δυναμικό με κατάργηση υπηρεσιών, απολύσεις και “κινητικότητες” υπαλλήλων και σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Ο όποιος αναπτυξιακός χαρακτήρας καταπνίγεται, λόγω των επιταγών της τρόικας και του μνημονίου, με τη δημοτική αρχή να αποδέχεται παθητικά έναν ρόλο διαχειριστή της μιζέριας, αρκούμενη σε “ενέσεις” πρόνοιας, μέσα από δομές που .
Στις ιδιαίτερα σκληρές εποχές που ζούμε, μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, των συνδημοτών μας, μένει παγερά αδιάφορο στις εξαγγελίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής για… επέκταση του διαδικτύου, τη στιγμή που στα προηγούμενα χρόνια δεν έπραξε τίποτα επί της ουσίας για να προστατέψει από τις πλημμύρες γειτονιές της πόλης. Η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένους πόρους, δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί με τη μετατροπή σε Δημαρχείο του παλιού νοσοκομείου. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις δεν μπορούν αντισταθμίσουν την έλλειψη μιας στοιχειώδους κυκλοφοριακής μελέτης, τόσο απαραίτητης -ιδίως με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αδυνατεί να δικαιολογήσει με στοιχειώδη επιχειρήματα την καρατόμηση του ψηλού πράσινου σε πάμπολλα σημεία της πόλης. Αδυνατεί επίσης να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που επιμένει να κρατά κλειστή τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, πρακτική που όχι λίγες φορές έφερε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν προέκυψαν προβλήματα στη διαχείριση των σκουπιδιών.
Απ’ όλα όσα ανέφερα είναι χαρακτηριστική η απουσία των δημοτών, για τίποτα δεν ρωτήθηκαν, ενώ όταν εξέφρασαν διαφωνίες, είτε αυτές απαξιώθηκαν, είτε δεν λήφθηκαν υπόψη.
Αυτό θα αλλάξει, ωστόσο. Και θα αλλάξει επειδή ο “Ανοιχτός Δήμος” και οι “Ενεργοί Πολίτες” δεν αποτελούν ευκαιριακό, προεκλογικό, τίτλο, αλλά συνιστούν την φιλοσοφία που εκφράζει τόσο εμένα, όσο και το σύνολο των ανθρώπων, των συνδημοτών μας, που μετέχουν στον συνδυασμό μας.
Ανθρώπων που πιστεύουν ότι απαιτείται, θεσμική αλλαγή και εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης, ώστε να ανατραπεί το καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο “Καλλικράτης” και τα μνημόνια.
Ανθρώπων που βιώνουν την καθημερινότητα στην Καλαμάτα και σε κάθε περιοχή του δήμου, μια καθημερινότητα που επιδιώκουμε να αλλάξει μέσα από αποτελεσματικές και άμεσες επεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.
Ανθρώπων που πιστεύουν σε έναν δημοκρατικό, αναπτυξιακό σχεδιασμό, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές της αειφορίας, σχεδιασμό ο οποίος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Ανθρώπων που συμμερίζονται την ανάγκη για την περαιτέρω προώθηση και ουσιαστική προβολή του δήμου, η οποία θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και διάχυση του κέρδους στην κοινωνία.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ως γιατρός έχω το αμφίβολο προνόμιο να έρχομαι σε καθημερινή επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, με την ανθρώπινη ανάγκη, ζώντας από κοντά -αυτές τις σκληρές εποχές- την αγωνία που διακατέχει τον κόσμο, την ανασφάλεια για το τι θα ξημερώσει αύριο. Χωρίς να διεκδικώ την αποκλειστικότητα σε ευαισθησία, δηλώνω ξεκάθαρα ότι ως δημοτική αρχή θα σκύψουμε πάνω από τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκες, που έχουν οδηγηθεί σε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Στον Ανοιχτό Δήμο των Ενεργών Δημοτών της Καλαμάτας, κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση. Δεν πρέπει και δεν μπορεί κανείς να πεινάει, κανείς να μένει χωρίς φάρμακα και γιατρούς, να μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα όταν αιτιολογημένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Κι αυτό θα γίνει με την κινητοποίηση των δυνάμεων της αλληλεγγύης, την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της φτώχειας. Οι δράσεις μας, σε αυτόν τον άξονα, θα αφορούν ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας, στήριξης, αλληλεγγύης, υποστήριξης ευπαθών ομάδων. Δημοτικό παντοπωλείο. Δημοτικό ιατρείο. Δημοτικό φαρμακείο. Δημοτικό υπνωτήριο. Δημοτικό εστιατόριο. Διανομή τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Επέκταση του προγράμματος σίτισης μαθητών. Βοήθεια στο σπίτι για ηλικιωμένα άτομα. Στήριξη ατόμων με αναπηρία. Τράπεζα χρόνου – Ανταλλακτική οικονομία. Δημοτικοί λαχανόκηποι. Διανομή σπόρων για καλλιέργειες στα σπίτια για φτωχές οικογένειες. Τηλεϊατρική, παροχή ιατρικής φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές. ΚΕΠ Υγείας (συμμετοχή στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων). Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στην ανατολική περιοχή. Ειδικό τιμολόγιο τελών για τους μακροχρόνια άνεργους. Προώθηση της ισότητας των φύλων. Ενίσχυση δομών υποστήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Υποστήριξη ατόμων που πλήττονται από την αγορά εργασίας. Πρόγραμμα τηλεπρόνοιας με στόχο να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δράσεις πρόνοιας που πραγματοποιούνται σήμερα στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και να τις επεκτείνει σε νέες ομάδες πολιτών με απώτερο σκοπό, α) να ολοκληρώσει τις επιμέρους δράσεις του Δήμου Καλαμάτας που αναφέρονται σε θέματα πρόνοιας, β) να υποστηρίξει από απόσταση ένα μέρος των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γ) να αυξήσει το πλήθος των μελών ευπαθών ομάδων που υποστηρίζονται από το Δήμο Καλαμάτας, δ) την παροχή αξιόπιστης υποστήριξης των ευπαθών ομάδων και την αποτελεσματική διαβίβαση πραγματικών περιστατικών ανάγκης στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ε) την αύξηση της γνώσης των πολιτών – μελών των ευπαθών ομάδων και των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας γενικότερα ως προς τις δράσεις πρόνοιας, αλλά και ως προς τα οφέλη της τηλεπρόνοιας, στ) την εξαγωγή εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων ως προς τις ανάγκες πρόνοιας στο Δήμο Καλαμάτας.
Πέρα από την στήριξη της κοινωνίας, όμως, θα εστιάσουμε τη δράση μας επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με ουσιαστικά έργα υποδομών και αναπλάσεων
Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω, όσον αφορά τις υποδομές. Στην παραθαλάσσια ζώνη: – Εκβάθυνση λιμένα. Κατασκευή σταθμού άφιξης και αναχώρησης επιβατών, έργα απαραίτητα για τη δυνατότητα υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.
– Συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να ενοποιεί ολόκληρη την παραλιακή έκταση, από την Δυτική παραλία έως την Ανατολική. Επέκταση ποδηλατόδρομου μέχρι το “Φιλοξένια”.
– Ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να συνδέει σημαντικές λειτουργίες της πόλης, κέντρο με Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, πλατείες, υπηρεσίες.
– Διανοίξεις δρόμων που εκκρεμούν από το σχέδιο του 1905, τόσο στο κέντρο όσο και στους κάθετους στην Ναυαρίνου και που είναι απαραίτητοι, για την συνολική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.
– Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, με επικαιροποιημένη συνολική μελέτη, που να λαμβάνει υπόψη της τα νέα δεδομένα του δήμου, τους νέους περιφερειακούς άξονες και τις επιπτώσεις τους στην κυκλοφορία στο κέντρο, αντί των αποσπασματικών πειραματισμών.
– Μελέτες ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών Καλαμάτας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Σίδερης, Ράχη και δημιουργία ζωνών ειδικής ενίσχυσης για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης τοπικά, γιατί Καλαμάτα δεν είναι μόνο το κέντρο.
– Πολεοδομικός σχεδιασμός και οργάνωση του χώρου, εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδιασμού που να περιλαμβάνει όλο τον δήμο, αφού ο καθορισμός χρήσεων γης, αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε χωροθέτηση δραστηριότητας και αναπτυξιακό έργο. Ολοκλήρωση πολεοδομικών μελετών.
– Εισαγωγή νέων μορφών συλλογής απορριμμάτων και ανακύκλωσης
– Συνολική ανάπλαση όλης της ζώνης του Νέδοντα, από το “Λιθωμένο Φίδι” μέχρι τις εκβολές του ποταμού, ώστε να μετατραπεί σ’ ένα τεράστιο πάρκο, που θα ενώνει το βουνό με τη θάλασσα και με χρήσεις συμβατές με ψυχαγωγία και αθλητισμό.
– Σχεδιασμός ενός σύγχρονου δικτυού μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να αποκλιμακωθεί η μαζική είσοδος με Ι.Χ. στο κέντρο. Προώθηση της εναλλακτικής μετακίνησης με δημόσια ποδήλατα. Συγκοινωνία που να συνδέει τις γειτονιές της Ανατολικής και Δυτικής περιοχής, με μικρά ευέλικτα λεωφορεία.
– Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και των κληροδοτημάτων με σαφές ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Αξιοποίηση των κτηρίων που θα εκκενωθούν και στεγάζουν δημοτικές επιχειρήσεις, μετά τη μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών στο Νοσοκομείο. Επισκευή της “Ηλέκτρας” και του “Αχίλλειον” στην Καλαμάτα και του κτηρίου Παναγιώταρου στη Μικρά Μαντίνεια.
– Πιστοποίηση και αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών.
– Αναζωογόνηση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, πλήρης πεζοδρόμηση του
– Τοπικά δίκτυα πρασίνου στις γειτονιές. Ανάπλαση ρεμάτων
– Ορθολογική χρήση Ενέργειας – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών κτηρίων
– Εκσυγχρονισμός και βελτίωση υπαρχουσών αθλητικών υποδομών, κατασκευή νέων -όπου χρειάζεται- κάτω από έναν συνολικό σχεδιασμό, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατοίκων του δήμου, αλλά να καταστήσει την Καλαμάτα ένα προπονητικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, αφού διαθέτει όλα τα απαιτούμενα κλιματολογικά χαρακτηριστικά και στελέχη με την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά και υποδομές όπως αεροδρόμιο, νοσοκομείο. Ειδικότερα, α) εκσυγχρονισμός και βελτίωση Δημοτικού Σταδίου, β) εκσυγχρονισμός και βελτίωση Κολυμβητηρίου
– Βελτίωση και αναβάθμιση της κατάστασης των σχολικών μονάδων.
Η Καλαμάτα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο και την ιδιότητά της αυτή θα ενισχύσουμε περαιτέρω, βοηθώντας στην πράξη τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία. Βασική μας προτεραιότητα να λειτουργήσει το Μέγαρο Χορού, καθώς επίσης η προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, αρχαιολογικού χώρου της Θουρίας -και παράλληλα υποστήριξη με κάθε τρόπο της συνέχισης των ανασκαφών με την εξασφάλιση σταθερής και διαρκούς χρηματοδότησης.
Στους στόχους της δράσης μας ως δημοτική αρχή περιλαμβάνεται η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης, μέσα από την ενίσχυση του τουρισμού, με άξονα της προσπάθειάς μας τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του τουρισμού, από τον απρόσωπο και μαζικό, στον θεματικό τουρισμό, καθώς ο Δήμος μας διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διακριθεί. Έμφαση θα δώσουμε στον τουρισμό κρουαζιέρας, όπως επίσης στον συνεδριακός τον αθλητικό, τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και τον αγροτουρισμό στην ύπαιθρο -τομείς που θα ενισχύσουν σημαντικά την τοπική οικονομία, με διάχυση του κέρδους σε όλη την κοινωνία, αλλά θα συμβάλλουν ταυτόχρονα, στην προβολή της πόλης της Καλαμάτας και του Δήμου μας. Θα υιοθετήσουμε, επίσης, κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων στον δήμο, όπως η μείωση τελών για ένα αρχικό χρονικό διάστημα.
Βαρύτητα θα δώσουμε και στη λειτουργία του δήμου, προωθώντας τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη διαφάνειας με δράσεις μεταξύ των οποίων, η καθιέρωση θεσμού εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον έλεγχο των δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης, ο όποιος θα ορίζεται υποχρεωτικά από την αντιπολίτευση κι ακόμα α) η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ώστε να είναι ουσιαστική η λειτουργία της, β) η θεσμοθέτηση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, γ) η δημιουργία θεσμών λαϊκής συμμετοχής στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβούλιου, δ) η καθιέρωση απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και σε επίπεδο Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, ε) η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και στ) η αξιοποίηση δυνατοτήτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Μαζί μας θέλουμε και τους νέους, άρα με συγκεκριμένες δράσεις μας θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά, επικοινωνώντας μαζί της με απόλυτη ειλικρίνεια, διαμορφώνοντας προοπτικές και διεξόδους στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ωστόσο, επειδή ο δήμος δεν είναι μόνο η Καλαμάτα, η δημοτική μας αρχή εστιάζει -και σχεδιάζει- για την ύπαιθρο και τα χωριά μας.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να χαράξει πολιτική για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής ώστε να έχει προωθητικό ρόλο στον κρίσιμο αυτό τομέα.
Επιδιώκουμε να ανοίξει ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στον Δήμο και την αγροτική του περιφέρεια -με τις τοπικές οργανώσεις αγροτών, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους στην μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή προϊόντων.
Θέλουμε ευρεία συνεργασία των υπηρεσιακών δομών του Δήμου με τα επιστημονικά ιδρύματα και με το επιστημονικό δυναμικό τόσο των υπηρεσιών της περιφέρειας όσο και των υπολοίπων αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια.
Προωθούμε την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ταΰγετου, λειτουργώντας τα δημοτικά κτήρια στα χωριά του ως κέντρα πολιτισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανάδειξης της ζωής στην ύπαιθρο. Προωθούμε την αξιοποίηση και ανάδειξη του ποταμού Άρι και εκμετάλλευση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων.
Οι δράσεις μας ως δημοτική αρχή θα είναι πολυσχιδείς, με βασική μας επιδίωξη να “ξεκολλήσει” η Καλαμάτα και ο δήμος της από το τέλμα που βρίσκεται, να αναδείξουν και να αναπτύξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα.
Όλα αυτά που περιέγραψα -και άλλα πολλά που έχουμε σχεδιάσει- να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν πραγματικότητα.
Όπως επίσης να είσαστε βέβαιοι ότι η υλοποίησή τους θα προκύψει όχι μέσω των προειλημμένων αποφάσεων ενός ανθρώπου -ή έστω μιας κλειστής ομάδας-, αλλά μέσα από διαβούλευση, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, μέσα από τη συμμετοχή των δημοτών.
Τη συμμετοχή όλων εσάς, των ενεργών πολιτών ενός ανοιχτού δήμου, ενός δήμου ανοιχτού σε ένα πιο φωτεινό και πιο ανθρώπινο αύριο.»
Οι Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» που παρουσίασε ο Μανώλης Μάκαρης είναι:
1. Αλεξίου Κωνσταντίνος Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα
2. Αλεξόπουλος Ιωάννης μηχανολόγος μηχανικός
3. Αλούπης Παναγιώτης Πολιτικός Μηχανικός, τ. νομαρχιακός σύμβουλος
4. Αναγνωστόπουλος Κυριάκος πρόεδρος συλ. Συν/χων ΔΕΗ Πελ/σσου Ηπειρου του νομου Μεσσηνίας
5. Βασιλάκης Χρήστος πολιτικός επιστήμονας
6. Βέλης Λεωνίδας τελειόφοιτος νομικής
7. Βεργινάδη Μαρία Δικηγόρος
8. Γεωργακίλας Κωνσταντίνος συντ/χος ΔΕΗ
9. Γιαννόπουλος Γεώργιος Πολιτικός Μηχανικός
10. Γκόνης Κωνσταντίνος συν/χος Εφοριακός
11. Θεοφιλόπουλος Ιωάννης Χημικός Μηχανικός
12. Κανέλης Γεώργιος μέλος ΔΣ ιδιωτικών Υπαλλήλων
13. Καραμπίνης Αθανάσιος Δάσκαλος
14. Καλφακάκος Ηλίας Έμπορος
15. Κουτίβα Ευαγγελία Αστυνομικός
16. Κουτίβας Μιχάλης σ/χος ΔΕΗ, πρ. πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δ. Καλαμάτας
17. Λαγωνικάκου Ναυσικά γεν Γραμ Ένωσης Γονέων Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας
18. Μητσέας Στυλιανός Οικοδόμος
19. Μπεχράκης Σταμάτης Φροντιστής Επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών
20. Μπουκέα Καλλιόπη (Κέλυ) Διατροφολόγος ΓΝΣ Καλαμάτας
21. Μουργής Σπυρίδων π. Διευθυντής καταστήματος . Αγροτικής Τράπεζας
22. Ξεπαπαδέα Μαρία
23. Παναγιωτόπουλος Ηλίας π. μηχανοδηγός ΟΣΕ – εργαζ. Μουσείου Καλαμάτας
24. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης σ/χος ΔΕΗ
25. Πολυχρονόπουλος Αναστάσιος Πολιτικός Μηχανικός π. αντπρόεδρος ΔΕΠΑΚ
26. Πλατανιά Κωνσταντίνα Μαστοράκη Φιλόλογος
27. Πλαγιανός Δημήτριος Έμπορος
28. Σακκάς Ιωάννης πρόεδρος σωματείου τυπογράφων Μεσσηνίας
29. Σερπάνου Γεωργία νοσηλεύτρια
30. Σκαφιδάς Αλέξανδρος υπάλληλος εταιρείας Υπηρ . Ασφαλείας
31. Σμυρλής Γεώργιος Οικονομολόγος
32. Σπηλιωτόπουλος Αναστάσιος φωτογράφος
33. Στέλιος Ηλίας συν/χος ΔΕΗ
34. Τσέλιος Στέφανος έμπορος
35. Τσίχλης Κυριάκος
36. Φάσσου Γεωργία τ. δημοσιογράφος ΕΡΤ
37. Φράγγος Γιώργος σύμβουλος Ασφαλίσεων
38. Ψυχογιάννης Γεώργιος
Οι υποψήφιοι του συνδυασμού που δραστηριοποιούνται στη περιφέρεια του Δήμου θα ανακοινωθούν σε ξεχωριστή εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη θέση μας για ισότιμη εκπροσώπηση και αντιμετώπιση των πρώην καποδιστριακών δήμων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών.