Μ. Χρυσομάλλης: “Πέρα από τη μάχη στο χωράφι, πρέπει να κερδίσουμε και τη μάχη στο ράφι”

«Πέρα από τη μάχη στο χωράφι, πρέπει να κερδίσουμε και τη μάχη στο ράφι για τα αγροτικά μας προϊόντα», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης στη τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. «Ένας υγιές και ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη τιμή για το μεσσηνιακό λάδι, να τυποποιήσει την παραγωγή και να αναζητήσει νέες αγορές αξιοποιώντας και την ονομασία προέλευσής τους. Οι παραγωγοί μας είναι πρόθυμοι. Οι συνεταιρισμοί στη Μεσσηνία ουκ ολίγοι. Το λάδι, όπως γνωρίζετε όλοι, είναι ποιοτικά εξαιρετικό. Αυτό που λείπει είναι τα κεφάλαια και η τεχνογνωσία για να περάσουμε από την απλή παραγωγή ελαιόλαδου στην  ολοκληρωμένη κάθετη παραγωγή τυποποίησης και προώθησης. Αυτήν τη δυνατότητα νομοθετούμε σήμερα. Επιστρέφουμε στις φιλελεύθερες ρίζες του συνεταιριστικού κινήματος. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των Ελλήνων αγροτών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο» συνέχισε.

Ο προηγούμενος συνεταιριστικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά ένα ιδεοληπτικό νομοθέτημα, με στόχο να αναγάγει το Υπουργείο στο «μεγάλο πατερούλη», μίας σοβιετικού τύπου συνεταιριστικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα της αναχρονιστικής πολιτικής της Αριστεράς ήταν να φύγουν 32.000 μέλη Συνεταιρισμών, εκατοντάδες συνεταιρισμοί να αδρανοποιηθούν και στους περισσότερους να μειωθεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών τους. «Μάλιστα, στην τότε Αιτιολογική σας Έκθεση προτείνατε την ανασυγκρότηση και εξυγίανση των Συνεταιρισμών στη βάση της κοινωνικής οικονομίας και της συλλογικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Το έζησαν οι αγρότες στην πράξη και κατάλαβαν τι σημαίνει» παρατήρησε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Η ΝΔ επαναφέρει τη Συνεταιριστική νομοθεσία στις επιταγές του Συντάγματος, απελευθερώνει την αγροτική επιχειρηματικότητα από τα κρατικά δεσμά. «Εμείς, επιθυμούμε την αγροτική επιχειρηματικότητα. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους αγροτικούς Συνεταιρισμούς να βρουν τη θέση τους μέσα στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.Συνεπώς, το δικό μας σχέδιο νόμου είναι ένα φιλελεύθερο νομοσχέδιο που έχει τις ρίζες του στον πρώτο συνεταιριστικό νόμο των Βενιζέλου- Παπαναστασίου-Μιχαλακοπούλου, έναν τότε πολύ φιλαγροτικό νόμο. Καταργούμε τις δικές σας ιδεοληψίες και δίνουμε ξανά στους συνεταιρισμούς το δικαίωμα να αποφασίζουν με γνώμονα το καταστατικό και το συμφέρον των μελών τους».

Όπως σημείωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής η διάταξη για την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς συνδέει τους παραγωγούς με τη μεταποίηση, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια που λείπουν από τους συνεταιρισμούς για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, αλλά και για τη ρευστότητά τους και βέβαια ενισχύει την επιχειρηματικότητα τους προς όφελος των μελών. «Εμείς δεν θεωρούμε τους αγρότες μικρονοϊκούς, που δεν ξέρουν το συμφέρον τους», σημείωσε.«Θεωρούμε ότι ξέρουν το συμφέρον τους και μπορούν να αποφασίσουν για αυτό.Ας μη γελιόμαστε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Σας ενοχλεί ξεκάθαρα ότι το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης ενισχύει τη συνεταιριστική  επιχειρηματικότητα ή -για να το πω με τα λόγια του Εισηγητή σας- σας ενοχλεί γιατί αντιμετωπίζει τους συνεταιρισμούς ως επικείμενες επιχειρήσεις και το κράτος ως μάνατζερ γιατί επιτρέπει στην αγορά, όπως λέτε, να εισβάλλει στους συνεταιρισμούς».

«Αφήστε, επομένως, στην άκρη την ιδεοληψία σας. Αφήστε τους αγρότες μας να αναπτύξουν ελεύθερα το συνεταιριστικό τους κίνημα. Αφήστε τους  να διεκδικήσουν το μέλλον που επιθυμούν».

«H σκέψη όλων μας αυτές τις μέρες δεν μπορεί παρά να είναι στους άντρες και τις γυναίκες του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, «που φροντίζουν νυχθημερόν για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των συνόρων μας στον Έβρο και στο ανατολικό Αιγαίο, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή που φέρνει στο κατώφλι μας το τουρκικό κράτος, ο μεγαλύτερος διακινητής ψυχών στην υφήλιο. Την ώρα που η χώρα υφίσταται μια καθοδηγούμενη απόπειρα εισβολής, όλοι θα κριθούμε από την Ιστορία για τη στάση μας. Και εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επιλέξετε σε ποια πλευρά της Ιστορίας θέλετε να βρεθείτε».