Χωρίς την αναγνώριση του πτυχίου τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π θα εγγράφονται πλέον στους Δικηγορικούς Συλλόγους οι απόφοιτοι Νομικών Σχολών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαργέλης στην ανακοίνωσή του τονίζει:
«Με τροποποίηση του Υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε στη Βουλή, οι απόφοιτοι Νομικών Σχολών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και των συνεργαζόμενων με αυτά ελληνικών κολεγίων, θα εγγράφονται πλέον στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους Ελληνικών Νομικών Σχολών, δηλαδή με απλή προσκόμιση του πτυχίου και χωρίς την προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).
Η τροποποίηση αυτή αντικατέστησε τον περιορισμό του Νόμου ότι για να εγγραφούν θα έρεπε να είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής, αναγνωρισμένου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκού Κράτους και το πτυχίο τους να έχει αναγνωριστεί από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, ως ισότιμο και αντίστοιχο με το πτυχίο της Νομικής Σχολής της Ελλάδος.
Είναι αντιληπτό ότι το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων επιχειρήθηκε να λυθεί με τρόπο ασαφή και επικίνδυνο για το δικηγορικό επάγγελμα. Είναι πλέον επείγον να επανεξεταστούν τα κριτήρια που θα θέτουμε ως Δικηγορικοί Σύλλογοι στις εξετάσεις για την εγγραφή νέων δικηγόρων στον Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε να γίνουν πιο ουσιαστικές, ελέγχοντας όλο το φάσμα των απαιτούμενων νομικών γνώσεων που οφείλει να έχει ο υποψήφιος. Αυτό καθώς οι σπουδές της Νομικής σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη διαφέρουν από τις ελληνικές (π.χ. δεν θα έχει διδαχθεί επαρκώς αστικό, εμπορικό κ.λ.π. δίκαια της Ελλάδας), συνεπώς οι εξετάσεις αναμένεται να περιλάβουν όλο το φάσμα της ελληνικής νομικής επιστήμης.
Η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή πρακτική στο θέμα της πρόσβασης στο επάγγελμα μπορεί να άρχισε από τους δικηγόρους, αφορά όμως και πολλές κατηγορίες επιστημόνων, όπως του μηχανικού, του γιατρού κ.λ.π.
Δύο Παρατηρήσεις:
1/ Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο σε αναλογία δικηγόρων/ανά κάτοικο και ετησίως από τα τρία Πανεπιστήμια Νομικής (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής) αποφοιτούν άνω των χιλίων πτυχιούχων και είναι εύκολα αντιληπτό ότι ένα υπερκορεσμένο επάγγελμα σε μία φάση οικονομικής κρίσης της Χώρας, δέχεται τη χαριστική βολή.
2/ Τα νέα παιδιά, οι μαθητές των Λυκείων, που πρέπει ούτως ή άλλως να καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να περάσουν σε μια καλή Σχολή, θα ανταγωνίζονται πλέον τους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων, και θα κληθούν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν και την εξίσωση με χιλιάδες νέους αποφοίτους Νομικής ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα.»