Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο κανόνων που θα προτείνει η Κομισιόν την ερχόμενη άνοιξη θα μειώσει τις διαφορές στην εργατική νομοθεσία στα κράτη μέλη.
Απευθυνόμενος στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ) το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι, ο συντηρητικός πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέκρινε παράλληλα την τάση απομάκρυνσης από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και την τάση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, και την μερική απασχόληση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει η νέα “ομαλότητα”.
“Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας”, ανέφερε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι θα προταθούν νέοι κανόνες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι δεν θα μπορούν να “προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο” για τους εργαζόμενους.
“Κατ’ αυτό τον τρόπο”, συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “θα συμβάλλουμε στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη”.
Ο Γιούνκερ, που ανέλαβε επικεφαλής της Κομισιόν πριν από 11 μήνες, είχε εξαγγείλει πρόσφατα ότι θα προτείνει την εναρμόνιση των κανόνων για την απασχόληση στην ΕΕ, αν και μέχρι τώρα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για τα σχέδιά του.
Το ζήτημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα λεπτό στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της στην ΕΕ πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της σε αυτή ή την έξοδό της από τους κόλπους της ως το 2017.
Οι κανόνες που θεσπίζουν οι Βρυξέλλες για την απασχόληση είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλείς για τη βρετανική δεξιά, αν και μέρος της βρετανικής κεντροαριστεράς τάσσεται υπέρ τους.
Εξάλλου, ο Γιούνκερ ευχήθηκε η Ευρώπη να “καλωσορίσει” τους πρόσφυγες, στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι είναι “υποχρέωση της Ευρώπης” να τους υποδεχθεί.
“Καλωσορίζω τους πρόσφυγες!”, είπε ο Γιούνκερ χειροκροτούμενος από τους 509 συνέδρους της ΕΣΣΟ, το οποίο διεξάγει το Συνέδριό του στο Παρίσι, παρόντος του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
“Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη αλληλεγγύης και είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τους υποδεχθεί με θέρμη”, έκρινε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα εναντίον “της άκρας δεξιάς” και “όλων όσοι απευθύνονται στα αισθήματα αγανάκτησης” για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη εξαιτίας της κρίσης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη.
Η κατάσταση της Ένωσης δεν είναι καλή καθώς εμφανίζονται “ρωγμές της αλληλεγγύης, που πολλαπλασιάζονται”, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας την ανησυχία του για την “επικίνδυνη αναβίωση των εθνικισμών” στην Ευρώπη.
Ο Γιούνκερ δήλωσε πάντως περήφανος για το γεγονός πως η Ευρώπη συνεχίζει να επιλέγεται από περισσότερους πρόσφυγες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Κίνα και η Ρωσία.
Συνολικά 509 σύνεδροι από 90 συνδικαλιστικές οργανώσεις 39 χωρών, περιλαμβανομένων των 28 της ΕΕ, συμμετέχουν στο 13ο συνέδριο της ΕΣΣΟ.
Για τον Γιούνκερ είναι “απόλυτη” ανάγκη να εκκινηθεί ξανά “ο κοινωνικός διάλογος στην Ευρώπη” και η “ΕΣΣΟ πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα ως ένας παράγοντας αυτού του κοινωνικού διαλόγου”.
ysterografa.gr