Ζητούν την ένταξη στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών από πυρκαγιές – σεισμό και των δανειοληπτών της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας
«Τα μέτρα να αποκτήσουν χαρακτήρα δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας…»
Παρέμβαση για δυο βασικά ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα, ενδιαφερόμενους πολίτες και δη επιχειρηματίες της Δυτ. Ελλάδας έκαναν από κοινού τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια.
Με επιστολή τους που έστειλαν στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και σε άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ζητούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, περιπτώσεις δανειοληπτών, που θα μπορούν να έχουν τα κριτήρια που σχετικά καθορίζονται, και ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Ειδικότερα:
Δανειολήπτες της Αχαϊκής
Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια από τράπεζες που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς εκκαθάρισης όπως η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, υποκαταστήματα της οποίας, ως γνωστόν λειτουργούσαν και στην Ηλεία. Τονίζεται πιο συγκεκριμένα από τα Επιμελητήρια ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ρυθμίσεις των δανειοληπτών των τραπεζών σε εκκαθάριση, διέπονται από ένα καθεστώς που δεν επιτρέπει διαγραφή κεφαλαίου κ.α. που σημαίνει ότι αυτό θα είναι απαγορευτικό ώστε να συμμετάσχουν στις ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν τελικά, σύμφωνα με τον νόμο που θα ψηφιστεί.
Προστίθεται μάλιστα αναφορά για την εικόνα που επικρατεί στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
Στην περιοχή μας έχουμε την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα που τον Μάρτιο 2012, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Αμεσα 4000 περίπου επιχειρήσεις δανειολήπτες βρέθηκαν μετέωροι αποκομμένοι από το Τραπεζικό σύστημα και έως σήμερα προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αν δεν ενταχθούν στην ίδια διαδικασία, αφενός μεν θα είναι σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων δανειοληπτών και αφετέρου θα αδυνατούν πλέον να ενταχθούν σε ρυθμίσεις, όπως θα ισχύσουν που σημαίνει πως αν ισχύσει αυτό θα είναι αντιδεοντολογικό και σαφώς αντισυνταγματικό.
Πυροδάνεια και σεισμοδάνεια
Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα πυροδάνεια, από τις πυρκαγιές του 2007 και τα σεισμοδάνεια από τον σεισμό του 2008. Για το θέμα αυτό, τα τρια Επιμελητήρια αναφέρουν ότι, παρά τις παρατάσεις και ρυθμίσεις που έγιναν για τα δάνεια αυτά, πολλές επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν, καθώς μεσολάβησε η οικονομική κρίση που δεν τους επέτρεπε να καταβάλουν τα οφειλόμενα, παράλληλα με το τραπεζικό σύστημα που δεν συνεργάστηκε με ευελιξία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.
Τα περισσότερα δάνεια σήμερα, αυτής της κατηγορίας είναι κόκκινα. Συνεπώς η ρύθμιση που θα αποφασιστεί θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτές τις κατηγορίες των δανείων.
Με χαρακτήρα δικαιοσύνης
Ερωτηθείς σχετικά χθες για την κοινή πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, τόνισε ότι, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να αποκτήσουν οι ρυθμίσεις, χαρακτήρα αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε δε, πως αν δεν καθοριστούν βιώσιμες, ανεκτές αλλά και αποδεκτές ρυθμίσεις, τότε θα παραμείνουμε καθηλωμένοι στην ύφεση και στους αρνητικούς δείκτες με δυσάρεστα συνεπακόλουθα…
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ