Το – απροσδιόριστο ακόμη – δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 που μπορεί να φέρει νέαμέτρα και τα μέτωπα που έχουν ανοίξει σε φορολογικό (όπως η μείωση του αφορολόγητου) και ασφαλιστικό θα προσπαθήσουν να κλείσουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί με το κουαρτέτο των δανειστών.
Σε ότι αφορά το κρίσιμο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι η θέση του ΔΝΤ που ζητά μέτρα από 7 έως και 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 ή μεγαλύτερη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων μας στην ελάφρυνση του χρέους.
Άγνωστο παραμένει ποια από τα μέτρα που έχει μεν ανακοινώσει αλλά δεν έχει εφαρμόσει η ελληνική πλευρά μέσα από το προϋπολογισμό του 2016, βρίσκονται μέσα στον υπολογισμό του ταμείου.
Η ΕΕ και μαζί της και η ΕΚΤ έχουν βάζουν τον πήχη χαμηλότερα στα 5- 5,5 δισ. ευρώ χωρίς ακόμη και αυτή η πλευρά να διευκρινίζει τι υπολογίζει σε αυτό το κενό.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στον διάλογο έχοντας ως δεδομένο ότι για το 2016 δεν υπάρχει κανένα κενό ενώ τα έτη 2017 και 2018 υπολείπεται του μνημονίου που «θέλει» νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ . Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με βάση της καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις για το 2015 και των αρχών του 2016, τα πρόσθετα μέτρα την επόμενη διετία δεν θα ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ.
Μάχη για το αφορολόγητο
Στο φορολογικό που είναι βασικό μέτρο κάλυψης του κενού αυτού,οι δανειστές θα επαναφέρουν την απαίτηση για μεγάλη μείωση της έκπτωσης φόρου των 2100 στα 1500 ευρώ με στόχο πρόσθετα έσοδα από φορολογία ύψους 400 εκ. ευρώ.
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις αστοχίες που έχουν επισημάνει στα πρόσθετα έσοδα ύψους 440 εκ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί από την φορολόγηση του ΟΠΑΠ, το φορολογικό των αγροτών τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2018 και την απόδοση του ΦΠΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών με την σειρά του θα επιμείνει στην υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων πάνω από τα 30.000 ευρώ και παράλληλα την επιβολή του συντελεστή του 50% για εισοδήματα άνω από 60.000 ευρώ.
«Μαχαίρι» στις συντάξεις
Στο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας θα αντιμετωπίσει πιέσεις για δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, εθνική σύνταξη μικρότερη κατά 30% των 384 ευρώ που προτείνει για 15ετή ασφάλιση και 384 για 20ετή, με μικρότερα όμως ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που θα αντιμετωπίσει ο κ. Κατρούγκαλος και το οποίο ανοίγει το δρόμο για μεγάλες μειώσεις είναι ότι οι δανειστές απορρίπτουν εντελώς την ιδέα για μια έστω και μικρή αύξηση των εισφορών ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος της εξοικονόμησης των 1,8 δισ ευρώ.
Μικρή πρόοδος στα «κόκκινα» δάνεια
Στα «κόκκινα» δάνεια φάνηκε χθες το βράδυ μια «αχτίδα φωτός» από τους δανειστές στο αίτημα για εξαίρεση από την αγορά δανείων των στεγαστικών με υποθήκη πρώτης κατοικίας ενώ υπάρχει ακόμη κατηγορηματική άρνηση για εξαιρέσεις σε επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.
Παράλληλα όμως η χθεσινή μέρα άνοιξε και πάλι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποδείξει με βάση την μελέτη σκοπιμότητας που έχει εκπονήσει ότι η ιδιωτικοποίηση σε δύο στάδια είναι βιώσιμη. Ως γνωστό στο τέλος του 2015, υπήρχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία ο ΑΔΜΗΕ να αποκολληθεί από την ΔΕΗ να γίνει δημόσια εταιρία και στην συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 49%.
Τέλος, κενά μένουν και στην ίδρυση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων αφού δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ποια περιουσία και πότε θα περάσει στο νέο υπερταμείο.
enikonomia.gr