Νέα ρύθμιση και κούρεμα οφειλών στα δάνεια του ΟΕΚ

Έναν νέο διακανονισμό με δόσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις 240 αλλά και κούρεμα οφειλών σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για περισσότερους από 73.000 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», η νέα ρύθμιση αφορά μόνο τα δάνεια που έχουν δοθεί από τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού και όχι τα τραπεζικά. Πρόκειται για δάνεια που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται πλέον σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 18% εξυπηρετείται.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξουν συμφωνίες με δανειολήπτες ώστε η αποπληρωμή να ολοκληρωθεί ακόμα και σε πάνω από 20 έτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προβολές εσόδων που έχουν γίνει υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτό να εισπραχθούν από τον ΟΑΕΔ περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ από δάνεια που σήμερα δεν αποπληρώνονται.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου γνωστοποίησε ότι «έχει ήδη καταρτιστεί από τον ΟΑΕΔ (ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργηθέντων ΝΠΔΔ ΟΕΚ και ΟEE) σχέδιο διάταξης, προκειμένου να ενταχθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα αρρύθμιστα δάνεια του ΟΕΚ».

Στην απάντηση επισημαίνεται ότι «σε κάθε περίπτωση, όμως, τα δάνεια του ΟΕΚ μπορούν να ενταχθούν στον Ν. 3869/10 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων (νόμος Κατσέλη)».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η νέα ρύθμιση θα αφορά τόσο τους ενήμερους όσο και τους μη ενήμερους οφειλέτες και προβλέπει αύξηση του αριθμού των δόσεων ώστε η οφειλή να μπορεί πλέον να αποπληρωθεί σε περισσότερες από 240 δόσεις, αλλά και κούρεμα της συνολικής οφειλής προς τον ΟΕΚ.

Mεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στο υπουργείο είναι και αυτό που προβλέπει όχι μόνο κούρεμα τόκων υπερημερίας, αλλά και μέρους του αρχικού κεφαλαίου, αλλά με προτεραιότητα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και γενικά ευπαθείς ομάδες.

Πηγή:toxrima.gr