Αύξηση θα σημειωθεί στους μισθούς τους όσων εργαζόμενων διαθέτουν πτυχίο και εξειδίκευση, ενώ όσοι δεν έχουν πτυχίο θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπάρξουν διορθώσεις στη μισθοδοσία του Δημοσίου, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με αλλαγή στα ποσά (σ.σ. το συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου θα παραμείνει σταθερό στα 15,75 δισ.) αλλά με αναδιανομή.
Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις στους μισθούς 204.414 υπαλλήλων που ανήκουν στις κατηγορίες της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων σε Υγεία και Παιδεία.
Το νέο ειδικό μισθολόγιο που θα αφορά εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα φέρει, σύμφωνα με το Έθνος, ευνοϊκές ρυθμίσεις για καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και νοσηλευτές. Οι αποδοχές τους θα αυξηθούν κατά ένα μικρό ποσό σε ό,τι αφορά στον βασικό μισθό. Η αύξηση αυτή ωστόσο θα υπολογίζεται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και έτσι θα ευνοηθούν όλοι.
Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων που θα ευνοηθούν είναι γύρω στις 124.000, 9.000 είναι οι πανεπιστημιακοί και άλλες 9.000 οι νοσηλευτές. Συνολικά, 142.000 υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, θα υπάρξουν μειώσεις στους υπαλλήλους “χαμηλών προσόντων” , χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλες ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.
Οι ανισότητες στους σημερινούς μισθούς
Ενδεικτικές για τις ανισότητες των μισθών που λαμβάνουν εργαζόμενοι του Δημοσίου είναι οι οι αμοιβές εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και διοικητικών ΔΕ. Συγκεκριμένα:
- Πρωτοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός λαμβάνει 639 ευρώ
- Πρωτοδιοριζόμενος διοικητικός υπάλληλος ΔΕ λαμβάνει 712 ευρώ
- Πρωτοδιοριζόμενος νοσηλευτής λαμβάνει 773 ευρώ
- Λέκτορας Πανεπιστημίου λαμβάνει 1.065 ευρώ
Μέχρι που θα μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων
Αν και η Τρόικα πιέζει προς την εξίσωση της των εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, να πέσει στα 580 ευρώ (κάτι το οποίο αν γίνει θα παρασύρει προς τα κάτω όλους τους μισθούς που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους που χτίζονται με βάση το βαθμολόγιο), η κυβέρνηση φαίνεται να μην προκρίνει κάτι τέτοιο. Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι θα γίνουν μεν μειώσεις στο Δημόσιο αλλά δεν φθάσουν οι μισθοί στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.
aftodioikisi.gr