Ομιλία Νίκου Γόντικα στη Μεγαλόπολη
«Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες
Να ορθώσουμε τώρα τείχος ανατροπής στα σχέδια ΕΕ-κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τέρμα στις κοροϊδίες και τις αυταπάτες. Μέτωπο και αγώνας ενάντια στην ΕΕ, στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα κόμματά τους.
Το νομοσχέδιο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι ένα σχέδιο που έχει ανακοινωθεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης πάνω από ένα χρόνο. Είναι συνέπεια της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής Ενέργειας που συμφωνήθηκε στην ΕΕ με τη Συνθήκη τους Μάαστριχτ, που για να μην ξεχνιόμαστε ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Υλοποιείται εδώ και δεκαετίες, επιταχύνεται λόγω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και υπηρετεί την ανάγκη κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο της Ενέργειας.
Για να γίνουν κατανοητά τα αποτελέσματα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, αρκεί να δει κανείς τις συνέπειες που είχαμε έως τώρα. Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Αυξήθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβασιούχους και εργαζόμενους στις εργολαβίες, που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Μεγάλωσε η εντατικοποίηση της εργασίας με αύξηση των ατυχημάτων, μειώθηκαν οι μισθοί.
Από την άλλη, τα λαϊκά στρώματα είδαν τεράστια αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, βίωσαν τη μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης κοιτασμάτων για μεγαλύτερα κέρδη. Είναι ενδεικτικό ότι με τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 80% παραπάνω την τιμή της κιλοβατώρας, 130% παραπάνω το φόρο για τους ρύπους και ήδη από 1η Ιούλη ήρθε νέα μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια. Τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα θα έχει και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση.
Συνένοχοι σε αυτή την πορεία είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, οι τοπικές, Νομαρχιακές και Περιφερειακές αρχές.
Αυτό απέδειξε η στάση τους το προηγούμενο διάστημα. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν τα πάντα, τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τη διάλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων, την τριχοτόμησή της, ώστε να πουληθεί πιο εύκολα σε κομμάτια. Καλούσαν τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές, διαλαλούσαν τα καλά της απελευθέρωσης και της ανταγωνιστικότητας. Σήμερα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα αποτελέσματά τους.
Αλλά και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση συνέβαλαν πολύπλευρα, για να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις αυτή η πολιτική. Σε μια περίοδο που έπρεπε να διεκδικήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και θέσεις εργασίας, με μαζικούς αγώνες και ανεβασμένες μορφές, υπέγραφαν πυροσβεστικά «σύμφωνο συνεργασίας» με τη ΔΕΗ για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις. Έστησαν το «Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων», με στόχο την καλύτερη υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη λεγόμενη «μεταλιγνιτική» περίοδο, για την οποία έκαναν αρκετές φιέστες και ημερίδες από κοινού Δήμοι, Νομαρχία, ΔΕΗ και εργοδοτικά-κυβερνητικά συνδικάτα.
Φίλες και φίλοι
Επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις ότι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν είναι απαίτηση κάποιας «κακής» τρόικας, όπως προσπάθησαν να την παρουσιάσουν, αλλά στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.
Το ζήτημα είναι το εργατικό κίνημα να ξεχωρίζει τους οξύτατους ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και να μη συντάσσεται με τη μία ή την άλλη «λύση», που εξυπηρετεί αντιμαχόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μην εγκλωβίζεται στη μία ή την άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης.
Δεν ξεγελούν κανένα οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση μέσω των εξελίξεων στη ΔΕΗ. Συμμαχίες που ξεκινούν από το Φωτόπουλο και την Κατσέλη και φτάνουν μέχρι τους ΑΝΕΛ του Καμένου και το Χριστιανοδημοκρατικό κίνημα του Νικολόπουλου. Μιλάμε γι’ αυτούς που συμμετείχαν σε σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, το ΕΠΑΜ του Καζάκη, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η αριστερή Προοπτική, το ΠΡΑΤΤΩ, το ΑΚΕΠ ανεξάρτητοι βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ που έστειλε επιστολή, όπως επιστολή αναγνώστηκε και από την ένωση βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες για τη μείωση του κόστους ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Μαζί με αυτούς βρέθηκαν δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που προσπάθησαν να δώσουν αντικαπιταλιστικό τάχα άλλοθι σε μια μάζωξη που δεν άγγιξε ούτε στην παρωνυχίδα τη στρατηγική της απελευθέρωσης η οποία προβλέπεται από τια οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων.
Συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν ανοιχτά πλάτη στην απελευθέρωση του τομέα ενέργειας μέρος της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας , το σύνολο της εργατικής τάξης , τα λαϊκά στρώματα σε αγωνιστική συμπόρευση με άμεσους στόχους πάλης .
Την αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.
Αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να διευρυνθεί ο θεσμός τους. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με πλήρη ασφαλιστικά – μισθολογικά δικαιώματα. 6ωρο – 30ωρο για τα ΒΑΕ. Υπεράσπιση και επέκταση των ΒΑΕ στους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα αναβολής ή περιορισμού των εργασιών όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Δημιουργία υποδομών τριτοβάθμιας φροντίδας στην περιοχή με όλες τις ειδικότητες.
Παράδοση των εκτάσεων των εξορυγμένων ορυχείων της ΔΕΗ στο κράτος χωρίς καμία αποζημίωση. Πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίηση των εξορυγμένων εκτάσεων από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος με προτεραιότητα τις λιμνοδεξαμενες, αναδάσωση, γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή.
Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης με παράλληλη μείωση της τιμής της.
Κρατικό δίκτυο μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης και άμεσα μέτρα μείωσης δραστηριοτήτων όταν κρίνεται απαραίτητο.
Βελτίωση και επέκταση των υποδομών της περιοχής (π.χ. σιδηρόδρομος) για υποστήριξη της παραπάνω λειτουργίας.
Φθηνότερο ρεύμα για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά».
Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια και ΔΕΗ κοινωνικοποιημένη, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.
Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φτηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Με αυτή τη γραμμή πάλης, ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ σήμερα μπορεί να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια, να έχει νικηφόρα προοπτική, να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων.»