Να φύγει τώρα η ακροδεξιά κυβέρνηση

PAPPAS NIKOSΤου Νί­κου Παπ­πά*

Α­πό την κα­τά­θε­ση της πρό­τα­σης μομ­φής του ΣΥΡΙΖΑ κα­τά του υπ. Οι­κο­νο­μι­κών και με­τά, η κυ­βέρ­νη­ση έ­χει μπει στη φά­ση της τε­λι­κής της κρί­σης. Κα­τέρ­ρευ­σε το success story υ­πό το βά­ρος της α­δυ­να­μί­ας της ι­σχνής κυ­βερ­νη­τι­κής πλει­ο­ψη­φί­ας να υ­πε­ρα­σπι­στεί τον υ­πουρ­γό των Οι­κο­νο­μι­κών. Κα­τέρ­ρευ­σε και η στρα­τη­γι­κή της Ν.Δ., ο­μο­λο­γη­μέ­νη και α­νορ­θό­δο­ξα κα­τα­γε­γραμ­μέ­νη πλέ­ον, να χρη­σι­μο­ποι­εί τη Χρυ­σή Αυ­γή για να ε­πι­τί­θε­ται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλ­λά τό­σο ώ­στε να μην α­πει­λη­θεί η δι­κή της δη­μο­σκο­πι­κή πρω­το­κα­θε­δρί­α.

Ο δι­α­συρ­μός του α­κρο­δε­ξιού ε­πι­τε­λεί­ου φαί­νε­ται ό­τι πα­ρα­σέρ­νει και την προ­σπά­θεια με­τάλ­λα­ξης του κυ­βερ­νών­τος κόμ­μα­τος ε­πί το «Σα­μα­ρι­κό­τε­ρο» μέ­σω του σχή­μα­τος «Νέ­α Ελ­λά­δα». Α­κό­μα και σή­με­ρα, μέ­σα στη δί­νη των α­πο­κα­λύ­ψε­ων (ποι­ος ξέ­ρει τι άλ­λο θα δού­με), κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη κα­τη­γό­ρη­σαν τον ΣΥΡΙΖΑ για συ­νη­γο­ρί­α προς τη Χρυ­σή Αυ­γή. Αυ­τό εί­ναι κά­τι που έ­χει συμ­βεί ε­πα­νει­λημ­μέ­να στο πα­ρελ­θόν, αλ­λά στην πα­ρού­σα συγ­κυ­ρί­α το συγ­κε­κρι­μέ­νο ε­πι­χεί­ρη­μα ξε­περ­νά τα ό­ρια του γε­λοί­ου.

Ο έ­τε­ρος κυ­βερ­νη­τι­κός ι­σχυ­ρι­σμός, ό­τι ο κ. Μπαλ­τά­κος έ­κα­νε του κε­φα­λιού του, δεν μπο­ρεί να υ­πο­στη­ρι­χτεί στα σο­βα­ρά ού­τε α­πό φα­να­τι­κούς ο­πα­δούς της Ν.Δ. Η οι­κει­ό­τη­τα των συ­νο­μι­λη­τών και η α­κρι­βής δι­α­τύ­πω­ση της πο­λι­τι­κής στρα­τη­γι­κής της Ν.Δ. α­πό τον κ. Μπαλ­τά­κο εί­ναι εκ­κω­φαν­τι­κές. Το δε παζλ συ­νερ­γα­τών και των κα­τά και­ρούς δη­λώ­σε­ών τους, αν το δει κα­νείς συμ­πλη­ρω­μέ­νο, δεν θα έ­χει κα­μί­α αμ­φι­βο­λί­α για το πο­λι­τι­κό DNA αυ­τής της α­κρο­δε­ξιάς ο­μά­δας.

Στην ά­γαρ­μπη προ­σπά­θειά τους να τα μπα­λώ­σουν, ι­σχυ­ρί­στη­καν πως προ­σπα­θούν να μει­ώ­σουν την ε­πιρ­ρο­ή της Χρυ­σής Αυ­γής. Τo κα­κό εί­ναι ό­τι νο­μί­ζουν ό­τι θα το πε­τύ­χουν ρί­χνον­τας το α­νά­θε­μα στους φο­ρείς των α­κρο­δε­ξι­ών ι­δε­ών ε­νώ ταυ­τό­χρο­να υι­ο­θε­τούν τις α­κρο­δε­ξι­ές ι­δέ­ες.

Η προ­σω­πι­κή ευ­θύ­νη του ί­διου του κ. Σα­μα­ρά σ’ αυ­τό το ση­μεί­ο εί­ναι α­πα­ρά­γρα­πτη. Η υι­ο­θέ­τη­ση θέ­σε­ων ό­πως «οι λα­θρο­με­τα­νά­στες εί­ναι τύ­ραν­νοι», ή «έ­χου­με ε­νά­μι­σι ε­κα­τομ­μύ­ριο α­νέρ­γους και ε­νά­μι­σι ε­κα­τομ­μύ­ριο με­τα­νά­στες», ή τα τε­λευ­ταί­α του πα­ραι­τη­θέν­τος πε­ρί αν­τι­κομ­μου­νι­σμού και ε­βραι­ο­σι­ω­νι­στών το μό­νο που κά­νουν εί­ναι να κα­θι­στούν τις α­κρο­δε­ξι­ές θέ­σεις «λο­γι­κές» στα αυ­τιά ό­λο και ευ­ρύ­τε­ρων α­κρο­α­τη­ρί­ων.

Ε­τσι φου­σκώ­νει η Χρυ­σή Αυ­γή. Με τα χα­ϊ­δο­λο­γή­μα­τα και την πα­πα­γα­λί­α των ρα­τσι­στι­κών α­πό­ψε­ων.

Για ό­λα αυ­τά ο κ. Σα­μα­ράς πρέ­πει να δώ­σει ε­ξη­γή­σεις. Μπο­ρεί να μη βρή­κε το σθέ­νος να υ­πε­ρα­σπι­στεί ού­τε τον υ­πουρ­γό του των Οι­κο­νο­μι­κών ού­τε τον πρό­ε­δρο της Βου­λής. Αλ­λά υ­πό το φως τέ­τοι­ων α­πο­κα­λύ­ψε­ων δεν εί­ναι δυ­να­τόν να πα­ρα­μέ­νει ά­λα­λος και ά­φαν­τος.

Το με­τα­πο­λι­τευ­τι­κό συμ­βό­λαι­ο εί­χε ως θε­μέ­λιο λί­θο του την η­θι­κή, πο­λι­τι­κή και ι­δε­ο­λο­γι­κή α­πο­μό­νω­ση της Α­κρο­δε­ξιάς. Αυ­τό το συμ­βό­λαι­ο το έ­σπα­σε μο­νο­με­ρώς η α­κρο­δε­ξιά ο­μά­δα που δι­α­φεν­τεύ­ει τη Ν.Δ., αλ­λά δυ­στυ­χώς και τη χώ­ρα.

Το ε­ρώ­τη­μα που πρέ­πει ο κό­σμος και τα στε­λέ­χη της Ν.Δ. να α­παν­τή­σουν εί­ναι ε­άν η ο­μά­δα Σα­μα­ρά έ­χει κα­μί­α σχέ­ση με τον κορ­μό της συν­τη­ρη­τι­κής πα­ρά­τα­ξης που α­πο­τέ­λε­σε τον έ­ναν α­πό τους δύ­ο πό­λους του ελ­λη­νι­κού πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος κα­τά τη διά­ρκεια της Με­τα­πο­λί­τευ­σης.

Το ε­ρώ­τη­μα που πρέ­πει ο κό­σμος και τα στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ να α­παν­τή­σουν εί­ναι αν μπο­ρούν να συ­νε­χί­σουν να στη­ρί­ζουν μια κυ­βέρ­νη­ση που α­πο­δε­δειγ­μέ­να εί­χε σχέ­σεις στορ­γής με το α­κρο­δε­ξιό πα­ρα­κρά­τος. Μια κυ­βέρ­νη­ση στην ου­σί­α και στην πο­λι­τι­κή της α­κρο­δε­ξιά. Η Ελ­λά­δα χρει­ά­ζε­ται έ­να νέ­ο πο­λι­τι­κό και κοι­νω­νι­κό συμ­βό­λαι­ο. Η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά εί­ναι α­πο­λύ­τως α­σύμ­βα­τη με αυ­τή την α­νάγ­κη. Πρέ­πει να φύ­γει. Α­μέ­σως. Τώ­ρα. Να α­πο­φα­σί­σει ο λα­ός.

* Δι­ευ­θυν­τής του Γρα­φεί­ου του Α­λέ­ξη Τσί­πρα

efsyn.gr