Με επικείμενες τις εκλογές καθώς και τα όσα συμβαίνουν αυτό το χρονικό διάστημα που ταλαιπωρείται η χώρα, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε έχουν εκφρασθεί κατηγορηματικά υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία, είτε αμφιταλαντεύονται για το εάν θα πρέπει να ψηφίσουν ή να απέχουν.
Οπωσδήποτε, η αποχή δεν βοηθάει σε τίποτε απολύτως. Ίσως, και μάλλον, ευνοεί το «σύστημα» και ,ίσως, για αυτό το λόγο διακηρύσσονται ποινές για όσους δεν ψηφίσουν. Είναι και αυτό ένα τέχνασμα ώστε να πεισμώσουν κάποιοι και γι αυτό να μην ψηφίσουν. Η πολιτεία δίνει ένα μεγάλο «εργαλείο» στα χέρια των πολιτών της αλλά δεν μπορεί να τους εξαναγκάζει να το χρησιμοποιήσουν αν αυτοί είναι «αχρείοι».
Η ευθύνη των πολιτών είναι εξαιρετικά μεγάλη σχετικά με την απόφαση ψήφου ή αποχής. Είναι αδιανόητο να απέχει κάποιος από τις εκλογές. Υπάρχει όμως ένα σκεπτικό για αυτούς που θεωρούν σωστή επιλογή την αποχή και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως προέρχεται.
Το «πολιτικό σύστημα» στην Ελλάδα έχει πτωχεύσει εδώ και χρόνια –όχι πως παλαιότερα ήταν καλύτερο, αλλά κρατούσαν τα προσχήματα- και δεν έχει τη δυνατότητα, ως διεφθαρμένο σύστημα, να προσφέρει κάποια ελπίδα στους πολίτες της χώρας. Επέδειξε πρωτοφανή –παγκοσμίως- ανικανότητα, εθνική μειοδοσία και υποτέλεια στους ξένους, εξαθλίωσε και εξαχρείωσε το λαό, έκανε και κάνει περίεργους νομικούς χειρισμούς, οι πράξεις του δεν είναι διαφανείς, και, τελικά ξεκίνησε και συνεχίζει να εφαρμόζει μια πραγματική γενοκτονία.
Είναι, λοιπόν, φυσικό οι πολίτες να αισθάνονται απογοητευμένοι διότι στα πράγματα είναι πάλι αυτοί που ήταν και οι ίδιοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να παραμείνουν ως παράγοντες στη διοίκηση της χώρας. Καινούργιες «καταστάσεις» δεν εμφανίζονται και όποιες προσπάθειες γίνονται είτε είναι φαιδρές είτε κατασπιλώνονται και γελοιοποιούνται από τα ΜΜΕ τα οποία τρέφονται ως παράσιτα από το εκάστοτε καθεστώς και τα διάφορα συμφέροντα που τα υποστηρίζουν.
Όμως η απογοήτευση και η έλλειψη εμπιστοσύνης και ελπίδας δεν είναι λόγοι που πρέπει να οδηγούν σε αποχή. Αποχή σημαίνει «παραιτούμαι»! Αλλά από τι; Μια παραίτηση σημαίνει ότι «παραδίδομαι ως πρόβατο επί σφαγήν» και μάλιστα αδιαμαρτύρητα! Είναι αυτό που θέλει ο κάθε χειμαζόμενος και ταπεινωμένος πολίτης;
Είναι βέβαιο ότι αυτοί που έχουν ενταχθεί στο «σύστημα» ούτε καν σκέπτονται να απέχουν. Απεναντίας, θα πολεμήσουν με νύχια και με δόντια για να διατηρήσουν τα «κεκτημένα». Θα κάνουν ότι μπορούν για να μη βρεθούν «εκτός νυμφώνος», διότι τότε θα είναι ευάλωτοι για τα χίλια μύρια ατοπήματα και κακουργήματα που έχουν διαπράξει.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος ενάντια «σ΄αυτούς»;
Να ψηφίσει. Να μην απέχει. Να γίνει ενεργός και υπεύθυνος πολίτης. Το οφείλει στον εαυτό του, στα παιδιά του, και ακόμη, και σ’ αυτούς τους συνανθρώπους του –που κι αυτοί υποφέρουν- τους οποίους δεν γνωρίζει και ούτε θα γνωρίσει ποτέ.
Η ψήφος αν δεν δοθεί κάπου είναι εθνικό έγκλημα.
Η ψήφος κάπου πρέπει να πάει. Ας είναι ψήφος επιλογής για κάποιους που τους θεωρούμε καλύτερους. Ας είναι ψήφος οργής, εκδίκησης και τιμωρίας γι αυτούς που μας αδίκησαν και μας πρόδωσαν. Ας είναι μια έμπρακτη διαμαρτυρία.
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα στην εποχή μας δεν γίνονται πλέον καλπονοθείες. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια πραγματική εικόνα των διαθέσεων του λαού. Αυτή την εικόνα δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει – ούτε οι «εντός» ούτε και οι «εκτός» της χώρας. Για τους «εντός» δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες αλλαγής της συμπεριφοράς τους. Είναι αλαζόνες, μέχρι το μεδούλι «πολιτικοί παλαιάς κοπής» και αδίστακτοι. Όμως το μήνυμα θα είναι πολύ σημαντικό για τους εκτός. Οι «εκτός» δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν. Και αυτοί είναι που θα έχουν λόγο –και τρόπο- να αλλάξουν κάπως τα πράγματα με όποιον «διαχειριστή» καθίσει στο θρόνο της εξουσίας.
Το τι θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι το «ενδεικτικό» της ωριμότητας του Ελληνικού λαού. Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα φανεί αν μας αξίζει κάτι καλύτερο ή πρέπει να πάθουμε και άλλα –χειρότερα.
Ας μην μας κατατρέχουν τα κακά του παρελθόντος. Ας έχουμε μια νοσταλγία για το μέλλον.
Πρέπει να ψηφίσουμε. Ο καθένας ότι κρίνει σωστό και δίκαιο και ότι τον συμφέρει. Οι ιδεολογίες «πήραν δρόμο» από τον καιρό που τα στομάχια μένουν άδεια και οι τσέπες χωρίς λεφτά.
*Ο Δημήτρης Τσίτος γεννήθηκε στην Ξάνθη. Εργάσθηκε στο δίκτυο της Mobil Oil Corporation.
Ασχολείται ως σύμβουλος για την ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού σε θέματα μετατόπισης εδραιωμένης νοοτροπίας (paradigm shift). Έχει συγγράψει βιβλία για διαπραγματεύσεις.
Ζει στην Αθήνα
madatoforos.com