ΝΔ: Με… 404.000 ελπίδες να κερδίσει και το “στοίχημα της ενότητας” μετά τις 10/1

nd4

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Προσερχόμενη, μετά από πολλές περιπέτειες, στις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου η ΝΔ έβαζε ως κόμμα και ανεξάρτητα από την σειρά των υποψηφίων, δύο στοιχήματα. Το πρώτο, της μαζικής συμμετοχής, το κέρδισε κατά τρόπο που εξέπληξε μάλιστα και τους πλέον αισιόδοξους. Έτσι έθεσε ισχυρές βάσεις για να κερδίσει και το δεύτερο, που είναι  και το σημαντικότερο για την μετέπειτα πορεία του κόμματος: Το στοίχημα της ενότητας. Από τις 11 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα έχει εκλεγεί η νέα ηγεσία του κόμματος η οποία θα καλείται, μεταξύ όλων των άλλων, να διαχειριστεί και να επουλώσει εσωκομματικές πληγές από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η αλήθεια είναι ότι από τις πρώτες μετεκλογικές δημόσιες δηλώσεις των τεσσάρων διεκδικητών του α’ γύρου, εισπράττει κανείς μήνυμα υπέρ της ενότητας. Ότι και αν συμβεί στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου. «Δεν υφίσταται πλέον τέτοιο δίλημμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας την ενότητα της ΝΔ δεδομένη. «Αν κερδίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα τον στηρίξω χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και θέλω να πιστεύω πως εάν κερδίσω εγώ θα με στηρίξει και εκείνος», τόνισε χαρακτηριστικά σε μία από τις μετεκλογικές του συνεντεύξεις. «Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε ευγενή άμιλλα με τον κ. Μητσοτάκη», σημείωσε και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο ξεκίνημα της συνέντευξης που παραχώρησε προ τριημέρου στον «Σκάι». «Και αν δεν εκλεγώ και πάλι φίλοι είμαστε», πρόσθεσε. Λίγα λεπτά πριν εξαπολύσει τη γνωστή σκληρή επίθεση κατά του συνυποψήφιου του, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Είναι σαφές ότι οι εστίες εσωκομματικής έντασης, που κατά την μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως αμέσως μετά το φιάσκο της 22ης Νοεμβρίου, τροφοδοτήθηκαν από πολλές πλευρές, εξακολουθούν να υφίσταται. Και κάθε τι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να αναζωπυρωθούν. Εν προκειμένω, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει με την ίδια ένταση, δηλώνοντας  μάλιστα ότι ο ίδιος θα αποφύγει οποιοδήποτε χαρακτηρισμό και δεν θα ανεβάσει τους τόνους, συνέβαλλε στην αποφυγή μίας σφοδρής σύγκρουσης παραμονές Χριστουγέννων. Πρέπει όμως να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε εάν η αποτροπή της θα αποδειχθεί… εορταστική ή θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου και θα παρακολουθήσουμε την  μάχη του β’ γύρου να εξελίσσεται μέσα στο «πολιτισμένο κλίμα» για την ανάγκη του οποίου ακούσαμε να μιλούν και οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η ανησυχία για την ενότητα είναι μικρότερη στο εσωτερικό της ΝΔ μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Και  οι περισσότεροι στηρίζουν την αισιοδοξία τους στο γεγονός ότι την εγγυώνται όχι μόνο οι τέσσερις υποψήφιοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αλλά κυρίως οι 404.000 πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή την διαδικασία, σε μία περίοδο μάλιστα απαξίωσης της πολιτικής στα μάτια του κόσμου. Και θεωρούν ότι συμμετείχαν ακριβώς επειδή θέλησαν όχι μόνο να ισχυροποιήσουν πολιτικά τη ΝΔ ως αντίπαλο πόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να θωρακίσουν τη νέα ηγεσία της, ενισχύοντας την προσπάθειά της να διασφαλίσει την εσωκομματική συνοχή και να αποτρέψει τυχόν φυγόκεντρες τάσεις. Αυτό το μήνυμα της βάσης, εκτιμούν αρκετοί στη ΝΔ, είναι αδύνατον να αγνοηθεί την επόμενη ημέρα είτε από υποψηφίους, είτε από στελέχη.

Η ίδια η μαζική συμμετοχή είναι λοιπόν που αναμφίβολα ενισχύει την προοπτική της ενότητας. Αλλά αρκεί από μόνη της για να την διασφαλίσει; Τη στιγμή μάλιστα που και ακόμη η ίδια έγινε την επαύριον των εκλογών αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο διεκδικητών; Με αφορμή την άποψη Μητσοτάκη ότι η επιρροή της δικής του υποψηφιότητας στο χώρο πέραν της ΝΔ ήταν εκείνη που συνέβαλε στην αυξημένη συμμετοχή, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Είναι πολύ αλαζονικό να λέει ότι έφερε 400.000 στις κάλπες», υποστήριξε ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος τη ΝΔ, «δεν είπα ότι έφερα 400.000, αλλά ότι αγωνίστηκα για ανοιχτή διαδικασία όταν ο κ. Μεϊμαράκης ήταν υπέρ μίας πιο κλειστής διαδικασίας», αντέτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση είναι λοιπόν ότι δεν αρκεί. Όσο και εάν άπαντες συμφωνούν ότι με τους 404.000 πολίτες στις κάλπες ο αγώνας για την ενότητα της ΝΔ την επόμενη ημέρα θα δοθεί υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Και μπορεί ελάχιστοι πλέον να ανησυχούν για διάσπαση, κάποιοι όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποχώρησης στελεχών. Μεταξύ αυτών και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως προκύπτει από την απάντησή του στο ερώτημα του «Σκάι» εάν ο ίδιος «μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα την επόμενη ημέρα;»

«Δεν υπάρχει θέμα ενότητας, υπάρχει θέμα να υπηρετήσουμε τις αρχές μας», τόνισε. «Από κει και πέρα», πρόσθεσε, «δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι στη ΝΔ, εθελοντικά είμαστε όλοι. Ούτε μπορώ να εγγυηθώ ότι οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι δεν αξιοποιείται, δεν φεύγει.  Άλλο όμως τα πρόσωπα και άλλο η ενότητα. Η ενότητα είναι δεδομένη».

πηγή