Νευρικότητα στην κυβέρνηση από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

maksimou2Η παράταση της διαπραγμάτευσης της με την Τρόικα προκαλεί νευρικότητα στην κυβέρνηση και δημιουργεί εντάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συμπολιτευσης, όπως έδειξε η περιπλοκή με τον ΕΝΦΙΑ την εβδομάδα που πέρασε και επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τα σενάρια περί εκλογών πριν ή σε συνδυασμό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την δυσφορία της με «την παρελκυστική τακτική της Τρόικας» όπως την χαρακτηρίζει. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική του Φεβρουαρίου του 2014». Αντί για μία «σύντομη και αναίμακτη αξιολόγηση» όπως έλεγε η διαπραγματευτική ομάδα ήδη από την συνάντηση του Παρισιού φθάσαμε σε εξάντληση όλων των χρονικών περιθωρίων με την κυβέρνηση να κάνει συνεχείς υποχωρήσεις προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Παρά την υπαναχώρηση όμως της κυβέρνησης στην εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις, ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο στην Αθήνα. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «θα επιστρέψει προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι βέβαιο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων που διαξάγεται με ανταλλαγή e-mails και με τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής.

Πάντως ήδη από την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση έχει στείλει τις απαντήσεις της σε ένα προς ένα τα 19 σημεία που είχε βάλλει η τρόικα με την δική της ηλεκτρονική επιστολή μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τα αγκάθια φαίνεται ότι είναι στο δημοσιονομικό κενό που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικομικών η Τρόικα το εμφανίζει στα 2,5 δις για το 2015, οι αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό στις οποίες επιμένουν οι δανειστές να έλθουν άμεσα και οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Φυσικά υπάρχουν πάντα οι απολύσεις στο δημόσιο, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η αλλαγές στο ΦΠΑ. Τα θέματα θα κλείσουν όταν επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση πλέον προβάλλει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση που έχει αρχίσει στο παρασκήνιο για την συμφωνία για την επόμενη ημέρα και για την διευθέτηση του χρέους. Το να ολοκληρωθεί πριν οι ευρωπαίοι αναχωρήσουν για τις χριστουγενιάτικες διακοπές τους θεωρείται απίθανο.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με το νέο έτος. Εκ των πραγμάτων η όποια συμφωνία προκύψει συνυφαίνεται πλέον με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και την διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την προληπτική γραμμή στήριξης και την παράταση της επιτήρησης για έναν ακόμη χρόνο. Αυτό που θα συζητηθεί θα είναι οι όροι της επιτήρησης και η συνέχιση της παρουσίασς του ΔΝΤ.

Στο τραπέζι είναι ακόμη και πρόταση για δύο γραμμές στήριξης μία ευρωπαική με τα αδιάθετα ποσά του ΤΧΣ και μία από το ΔΝΤ με τα ποσά που μένει να εκταμιεύσει βάση της τρέχουσας συμφωνίας και που θα εγγυάται την παραμονή του στο επόμενο πρόγραμμα.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αρχίζει να διαμορφώνει το δίλημμα προς τους βουλευτές που μπορεί να εξελιχθεί σε εκλογικό δίλημμα: «συμφωνία που προυποθέτει την πολιτική σταθερότητα και εγγυάται την πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη ή περιπέτεια με άγνωστη έκβαση που διακυβεύει την επιτυχίες και ανοίγει ξανά τον κίνδυνο χρεωκοπίας και εξόδου από το ευρώ».

Εσωτερικοί κραδασμοί

Η κατάσταση πάντως στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης είναι οριακή. Οι βουλευτές εξαγριώθηκαν από το μπρος-πισω της κυβέρνησης στο θέμα του ΕΝΦΙΑ με αρκετούς γαλάζιους να ζητούν καταλογισμό ευθυνών. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την δυσφορία του χρεώνοντας την «λαθάρα» στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο από την πλευρά του με non paper φωτογραφίζει άλλους και το ΠΑΣΟΚ να μιλά στο παρασκήνιο για ευθύνες του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Οι υποχωρήσεις που απαιτεί η Τρόικα προκειμένου να εκδώσει το θετικό review θα επιδεινώσουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο οι ίδιοι βουλευτές θα κληθούν να επικυρώσουν τις αλλαγές και στην συνέχεια να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ProtoThema.gr