Μιλώντας για τις ελληνικές υποθέσεις σήμερα ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε:
«Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς μόνο μετά από αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ταυτόχρονα αυτές να καταστούν υγιείς και βιώσιμες».
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από τα σπίτια του, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Κύρτσου, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και τις πολύπλευρες αντιδράσεις που αυτοί προκαλούν, ο κ. Ντάισελμπλουμ απήντησε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων «καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», επαναλαμβάνοντας ότι: «το βασικό είναι να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ αυτών που δεν μπορούν πραγματικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και αυτών που το πράττουν από διάθεση να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».
Περαιτέρω ως «μακρά, δύσκολη αλλά και με ορισμένες εκπλήξεις», χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, πριν την επίτευξη συμφωνίας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε ότι στο β” εξάμηνο του 2014 η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έμοιαζε αρκετά θετική, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει, αλλά τελικώς δεν υπήρξε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Χαρακτήρισε πάντως το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ως «ένα καλό πρόγραμμα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας ότι «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην ζώνη του ευρώ».
Σχολιάζοντας το τρίτο μνημόνιο ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για σειρά κατεπειγουσών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους αλλά και την επαναφορά της οικονομίας σε θετική τροχιά.
«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, η διαφθορά, να υπάρξει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τα δε αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – επανέλαβε – ότι ήταν καλύτερα από τις αρχικές – και προσωπικές του – εκτιμήσεις, κάτι που χαρακτήρισε ως θετική είδηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι συστημικές τράπεζες θα καλύψουν είτε μέρος είτε και το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που το χθεσινό Eurogroup αποφάσισε να αποσυνδέσει από το τρέχον πακέτο προαπαιτουμένων, τέλος, είναι το επόμενο βήμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και αφού όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν τότε «μπορεί να ξεκινήσει και συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους» τόνισε ο Ολλανδός.
thepaper.gr