Ν. Γόντικας για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

gontikas2Ο Νί­κος Γόν­τι­κας, υ­πο­ψή­φιος Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου με την Λα­ϊ­κή Συ­σπεί­ρω­ση, που στη­ρί­ζει το ΚΚΕ, ε­ξέ­φρα­σε την συμ­πα­ρά­στα­σή του στο δί­και­ο α­γώ­να των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο πρό­γραμ­μα “Βο­ή­θεια στο Σπί­τι”.

Στην συ­νέ­χεια, δή­λω­σε: «Το συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­νο, α­πό την ΕΕ και ε­θνι­κούς πό­ρους, δη­λα­δή α­πό χρή­μα­τα του ελ­λη­νι­κού και των άλ­λων ευ­ρω­πα­ϊ­κών λα­ών, πρό­γραμ­μα “Βο­ή­θεια στο Σπί­τι”, αν­τι­με­τω­πί­ζει σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα λό­γω της υ­πο­χρη­μα­το­δό­τη­σης στη στε­λέ­χω­ση, στις πα­ρε­χό­με­νες υ­πη­ρε­σί­ες και με­γά­λη κα­θυ­στέ­ρη­ση της κα­τα­βο­λής των α­πο­δο­χών στους ερ­γα­ζό­με­νους για πολ­λούς μή­νες.

Το ε­πό­με­νο βή­μα που ή­δη προ­ω­θεί­ται α­πό την κυ­βέρ­νη­ση εί­ναι το πρό­γραμ­μα, με τη ση­με­ρι­νή του μορ­φή, να δι­α­κο­πεί και οι πα­ρο­χές του να πλη­ρώ­νον­ται εί­τε α­πό τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α σε αν­τα­πο­δο­τι­κή βά­ση, εί­τε α­πό τους ί­διους του χρή­στες των υ­πη­ρε­σι­ών. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι του προ­γράμ­μα­τος σχε­δι­ά­ζε­ται να α­πο­λυ­θούν και να ι­δρυ­θούν “Κοι­νω­νι­κές Συ­νε­ται­ρι­στι­κές Ε­πι­χει­ρή­σεις” που θα πω­λούν τις υ­πη­ρε­σί­ες. Το μέλ­λον αυ­τών των υ­πη­ρε­σι­ών εί­ναι εί­τε να κλεί­σουν αν δεν βγά­ζουν ε­παρ­κές κέρ­δος, εί­τε να γί­νουν ι­δι­ο­κτη­σί­α με­γα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τι­ών, που θα ξε­ζου­μί­ζουν τους η­λι­κι­ω­μέ­νους και τους α­νά­πη­ρους. Έ­τσι έ­γι­νε σε ό­λη την ΕΕ, ό­που αυ­τό ε­φαρ­μό­στη­κε.

Πρό­κει­ται για την υ­λο­ποί­η­ση της πο­λι­τι­κής της ΕΕ και της συγ­κυ­βέρ­νη­σης, με την ο­ποί­α ε­νι­σχύ­ε­ται η εμ­πο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση βα­σι­κών κοι­νω­νι­κών – λα­ϊ­κών α­ναγ­κών. Η κυ­βέρ­νη­ση έ­χει ευ­θύ­νη ά­με­σα και χω­ρίς κα­θυ­στε­ρή­σεις να ε­ξα­σφα­λί­σει την πλη­ρω­μή ό­λων των δε­δου­λευ­μέ­νων των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο πρό­γραμ­μα “Βο­ή­θεια στο Σπί­τι” και την α­πρό­σκο­πτη μη­νια­ία κα­τα­βο­λή των μι­σθών. Να μην α­πο­λυ­θεί κα­νέ­νας ερ­γα­ζό­με­νος. Να μο­νι­μο­ποι­η­θούν ό­λοι, να προσ­λη­φθεί ε­πι­πλέ­ον ό­λο το α­ναγ­καί­ο μό­νι­μο προ­σω­πι­κό, ό­λων των ει­δι­κο­τή­των, προ­κει­μέ­νου να α­να­πτυ­χθούν πα­νελ­λα­δι­κά πλή­ρως οι υ­πη­ρε­σί­ες εν­ταγ­μέ­νες στους δή­μους και στα κρα­τι­κά Κέν­τρα Υ­γεί­ας. Να χρη­μα­το­δο­τη­θούν πλή­ρως α­πό τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Να πα­ρέ­χον­ται πλή­ρεις υ­πη­ρε­σί­ες σε ό­λους ό­σοι έ­χουν α­νάγ­κη, χω­ρίς ε­ξαι­ρέ­σεις και α­πο­λύ­τως δω­ρε­άν».