«Μοιράζετε απλόχερα θέσεις εργασίας, δισεκατομμύρια, και άλλα παραμύθια μόνο και μόνο για να μείνετε στην εξουσία». Επεσήμανε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατά την σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη συζήτηση του ν/σ «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
- Σχετικά με τη δήλωση της κας Γεροβασίλη ότι η αυριανή διαδήλωση με σύνθημα «Παραιτηθείτε!» είναι εχθρική προς τη χώρα: επικυρώνουν, με καθυστέρηση, αλλά και επισημότητα από κυβερνητικής πλευράς, τις προ ημερών δηλώσεις του κ.Φίλη. Η κα Γεροβασίλη και η Κυβέρνηση ταυτίζουν το κομματικό μέλλον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το μέλλον της χώρας. Έχετε μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια που αφορούν τη Δημοκρατία στη χώρα μας.
- Δύο ημέρες συζήτησης του ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή, απέδειξαν πως η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά μόνο τις επικοινωνιακές της ανάγκες.
- Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), είναι διαθέσιμα έως το 2022 για τον αναπτυξιακό νόμο μόλις 480 εκ.ευρώ και 27 εκ.ευρώ φοροαπαλλαγές. Ο Υπουργός δηλώνει πως θα «πέσουν» στην αγορά 3,6 δις ευρώ!
- Απορρίψατε την τροπολογία μας για τη διάθεση του 15% των εσόδων του «Υπερταμείου» σε επενδυτικά σχέδια που θα έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και μας κατηγορήσατε ότι είμαστε «εκτός τόπου και χρόνου». Εσείς δηλώνατε πως το 50% των εσόδων του «Υπερταμείου» θα διετίθεντο στην ανάπτυξη: ο κ.Τσακαλώτος το δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ίδιος ο κ.Τσίπρας στην Ολομέλεια – ήταν και αυτοί «εκτός τόπου και χρόνου»; Ή είμαστε εμείς που ζητάμε το 15%, ώστε να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια χρήματα για τον αναπτυξιακό νόμο; Όχι. Αυτά είναι απλώς τα γνωστά παραμύθια της Κυβέρνησης – που δεν έχουν προηγούμενο – για τη διατήρησή της στην εξουσία. Αν όντως το 50% προορίζεται για την ανάπτυξη, δεχθείτε την τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που εξασφαλίζει ότι το 15% των πόρων θα διατεθεί στα έργα του αναπτυξιακού νόμου.
- Μιλάτε για απασχόληση, και «μοιράζετε» απλόχερα θέσεις εργασίας, όπως «μοιράζετε» δισεκατομμύρια. Πριν από λίγες ημέρες, ο κ.Σταθάκης μίλησε για 15.000 θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2022 από τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου. Σήμερα, ο κ.Σχινάς, ο ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας, στον ρ/σ «Στο κόκκινο» μίλησε για 250.000 θέσεις εργασίας!
- Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούν από τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους: ο κ.Γκόρτσος, εκπρόσωπος των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για αποπληρωμή τους σε βάθος επταετίας, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλα τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο Υπουργός επιμένει πως αυτός ο σχεδιασμός στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η επιλογή στηρίζει μόνο δύο-τρεις ομίλους που έχουν εξαπλωθεί σε πολλές επιχειρηματικές δράσεις!
- Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, ζητήσαμε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών ατόκως, ώστε το κράτος να μη γίνεται τοκογλύφος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο Υπουργός απάντησε πως το αίτημά μας είναι ανέφικτο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν πέρασε ούτε μία μέρα, και ο κ.Λαζαρίδης των ΑΝΕΛ κατέθεσε σχετική τροπολογία που συμφωνεί με το αίτημά μας. Αν δεν τη δεχθεί ο Υπουργός, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν το σχετικό άρθρο του ν/σ; Ο ίδιος ο Υπουργός δεν νομοθέτησε πριν από ένα χρόνο το ίδιο ακριβώς μέτρο για επενδυτές φωτοβολταϊκών; Γιατί σήμερα αλλάζει η επιλογή της Κυβέρνησης;
- Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπενθυμίζω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σας ζήτησε επικαιροποίηση της ex ante πρότασής σας, γιατί έχετε καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Και κατά δήλωση του Υφυπουργού κ.Χαρίτση, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή – «από Σεπτέμβριο και βλέπουμε»!
- Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως αυτός ο νόμος αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη έθεσε το θέμα να συμπεριληφθούν στο ν/σ και οι ΜμΕ που τηρούν βιβλία Β΄τάξης (και οι οποίες αποτελούν το 80% των ΜμΕ), η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να φέρει ρύθμιση για ειδικές κατηγορίες. Την περιμένουμε ακόμη αυτή τη ρύθμιση. Την ίδια στιγμή, ο κ.Χουλιαράκης δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής», πως «για να ανακάμψει η οικονομία, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές». Τελικά, η Κυβέρνηση έχει ενιαίο αφήγημα; Ευνοεί τις ΜμΕ ή τις μεγάλες επενδύσεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο σούπερ-μάρκετ ιδεών: στα λόγια είναι με όλους, και με τους μικρούς, και με τους μεσαίους, και με τους μεγάλους, και με το μνημόνιο και με το αντιμνημόνιο, και με τις διαδηλώσεις και με την απαγόρευσή τους, και αριστεροί και δεξιοί. Θα κάνετε τα πάντα για να παραμείνετε στην εξουσία. Αυτό σας ενδιαφέρει. Αυτός είναι ο μοναδικός σας στόχος.
- Ο κ.Στουρνάρας – «αγαπημένος» της Κυβέρνησης πια – δήλωσε πως χρειάζεται πλέον μία νέα συμφωνία. Και η Κυβέρνηση έκλεισε μία νέα συμφωνία, όχι όμως για να κερδίσει χρόνο για τη χώρα, αλλά για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία για τον εαυτό της.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε με συνέπεια και επιμονή συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα του ν/σ: για τους πόρους, τη ρήτρα απασχόλησης, το αφορολόγητο αποθεματικό, τον μη αποκλεισμό των ΜμΕ επιχειρήσεων, τις πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρίες, το κανονιστικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης. Για το τελευταίο, ο Υπουργός μας απάντησε πως σε ένα μήνα θα έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Τον ίδιο τον αναπτυξιακό νόμο τον εξαγγείλατε 25 φορές και τον καταθέσατε μετά από δεκαέξι μήνες. Μπορούμε να σας εμπιστευθούμε; Πιστεύω πως δεν θα έχετε ΠΔ ούτε σε έξι μήνες!
- Ο αναπτυξιακός νόμος που κατέθεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ σύντομα. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους, αλλά και να δοθούν κίνητρα και παροχές σε νέα επενδυτικά σχέδια. Για το λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει συναίνεση για το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας.