Οι δήμαρχοι της Grecia Salentina στην Μεσσηνία

Γράφει ο Μανώλης Μάκαρης

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε στην Μεσσηνία τους φίλους δημάρχους του ελληνόφωνου Salento της Κάτω Ιταλίας. Συγκεκριμένα  τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνόφωνων Δήμων της Grecia Salentina και δήμαρχο του Δήμου Castrignano dei Greci (Καστράκι των Ελλήνων), Roberto Casaluci, τη Δήμαρχο του Δήμου Corigliano d’Otranto Addolorata Manti, τον Δήμαρχο του Δήμου Cutrofiano Luigi Melissano και την δημοτική σύμβουλο του Δήμου Corigliano d’Otranto Lucia Costantini.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Μεσσηνία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το  Δημαρχείο Καλαμάτας, το Δημαρχείο Μεσσήνης και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και να έχουν αντίστοιχες συναντήσεις με τους δημάρχους Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυγκώρο και τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου. Επίσης ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων οι οποίες έγιναν σε θερμό κλίμα διαπιστώθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες αμοιβαίας συνεργασίας  και ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών.

Η Grecia Salentina είναι μια ένωση των ελληνόφωνων δήμων της Κάτω Ιταλίας της περιοχής του Σαλέντο που δημουργήθηκε το 1990 με σκοπό τη διαφύλαξη του πολιτισμού και της ελληνικής διαλέκτου griko και περιλαμβάνει τα χωριά Καλημέρα, Καρπινιάνο Σαλεντίνο, Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, Κοριλιάνο ντ’Ότραντο, Κουτροφιάνο, Μαρτάνο, Μαρτινιάνο, Μελπινιάνο, Σολιάνο Καβούρ, Σολέτο, Στερνατία και Τσολίνο.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των συναντήσεων διατυπώθηκαν οι ακόλουθες προτάσεις:

1.       Να επιδιωχθεί η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το διεθνές αεροδρόμιο του Μπρίντιζι. Είναι σημαντικό να υπάρξει απευθείας σύνδεση της Κάτω Ιταλίας με την Καλαμάτα γιατί θα ευνοήσει και τις δύο τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές δηλαδή την Απουλία και την Μεσσηνία.

2.       Πολιτιστικές συνεργασίες και ανταλλαγές: Υπάρχουν σημαντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες και γεγονότα στην Grecia Salentina: Στο  Melpignano που  γίνεται το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ  γκρεκάνικης μουσικής « La Notte de la Taranta» που είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό  γεγονός της νότιας Ιταλίας.  Στο Cutrofiano που είναι κέντρο κεραμικής και φιλοξενεί κάθε χρόνο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Στο Corigliano d‘ Otranto και στο Martignano που διοργανώνονται διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

3.       Συμμετοχή των νέων από την Grecia Salentina στο Θερινό Σχολείο που διοργανώνει το Παν/μιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και με την υποστήριξη Δήμων της Μεσσηνίας για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και την επαφή των νέων της διασποράς με την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών μεταξύ των σχολείων και των Παν/μίων των δυο περιοχών για την εκμάθηση της γλώσσας και του πολιτισμού των αντίστοιχων περιοχών.

4.       Συμμετοχή νέων από τα ελληνόφωνα χωριά στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  στην Αρχαία Μεσσήνη που διοργανώνεται από τον Δήμο Μεσσήνης

5.       Συμμετοχή χορωδίας από τα ελληνόφωνα χωριά στο φεστιβάλ χορωδιών της Καλαμάτας.

6.       Συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο του Λέτσε για κοινά προγράμματα που θα ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο περιοχών στο τομέα του πολιτισμού και της επιστήμης.

7.       Συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των αντίστοιχων  επιμελητηρίων για ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Όπως φάνηκε από τις συναντήσεις ξεκινάει μια σημαντική συνεργασία πάνω στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για να καρποφορήσει. Ως πρώτο βήμα συμφωνήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία αδελφοποίησης του δήμου  Καλαμάτας με την Grecia Salentina.  Ευελπιστούμε σε μια καλή συνέχεια!!


Ο Μανώλης Μάκαρης είναι Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες».