Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ σύμφωνα με το Επιστημονικό Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης οργάνωσε και υλοποίησε για το Α΄ Εξάμηνο (Ιανουάριος-Ιούνιος) του 2020, 233 παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν 2.155 άτομα.
Συγκεκριμένα, για την ομάδα στόχο Γονείς πραγματοποίησε 13 δράσεις (Σεμινάρια & Σχολές Γονέων) στις οποίες συμμετείχαν 246 γονείς.
Για την ομάδα στόχο Μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησε 83 δράσεις (Βιωματικές Ομάδες, Βραχείες Παρεμβάσεις, Εργαστήρια Επικοινωνίας) στις οποίες συμμετείχαν 1.581 μαθητές. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 85 τμήματα.
Για την ομάδα στόχο Εκπαιδευτικοί πραγματοποιήθηκαν 10 συναντήσεις εποπτείας.
Για την ομάδα στόχο Σπουδαστές Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Νοσηλευτικής Γ.Ν Καλαμάτας υλοποίησε 1 Σεμινάριο σε 20 άτομα με θέμα: «Εξάρτηση&Πρόληψη».
Για την ομάδα στόχο Ευρύτερη Κοινότητα η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. διοργάνωσε και υλοποίησε στις 29 Ιανουαρίου 2020 σε συνεργασία με το Δ.Σ. Φιλιατρών Ημερίδα με θέμα: «Η Καλλιέργεια της Αυτοεκτίμησης».
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) οργάνωσε και υλοποίησε μία σειρά δράσεων:
- Εκδήλωση διανομής έντυπου υλικού– περίπτερο με κεντρικό μήνυμα «η Ζωή έχει Ουσία Χωρίς Ουσίες» στις 26 Ιουνίου 2020 στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
- Διαδικτυακό Εργαστήρι «Αγαπάμε τη Ζωή», όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία αξιοποιώντας την τέχνη να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας και πρόληψης και απέστειλαν συνολικά 46 έργα πολλά από αυτά συλλογικά.
- Δημιουργία βίντεο- κόμικ (σκίτσα, κείμενα, μοντάζ) με τίτλο: «Η πορεία της Ζωής» από την Επιστημονική Ομάδα, με το μήνυμα του ρόλου της οικογένειας ως παράγοντα πρόληψης απέναντι στις εξαρτήσεις και ως προστατευτικού παράγοντα για την ψυχοκοινωνική υγεία του ατόμου.
Για την ομάδα στόχο Ευρύτερη Κοινότητα η Επιστημονική Ομάδα έχει υλοποιήσει και 89 δια ζώσης συναντήσεις συμβουλευτικής με 82 άτομα και 26 τηλεφωνικές συνεδρίες με 14 άτομα κατά την περίοδο λήψης μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19.
Λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19 κατά το διάστημα Απριλίου- Μαΐου 2020 η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει το Επιστημονικό της Πρόγραμμα και να ακυρώσει μία σειρά δράσεων προς γονείς και μαθητικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα αναβλήθηκαν 78 προγραμματισμένες παρεμβάσεις σε 64 τμήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 1 Σχολή Γονέων και 13 Σεμινάρια Γονέων.
Κατά την περίοδο λήψης μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19 το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες συνθήκες οργάνωσε και υλοποίησε μια σειρά δράσεων:
- Παροχή ατομικής συμβουλευτικής και υποστήριξης του πληθυσμού της κοινότητας, των γονέων, των εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας και Β βάθμιας Εκπαίδευσης μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και skype.
- Διαδικτυακό δημιουργικό εργαστήρι «Όλοι μαζί, ας ζωγραφίσουμε!», όπου 23 γονείς και παιδιά επέλεξαν το έργο ενός ζωγράφου, το αποτύπωσαν με το δικό τους τρόπο και το απέστειλαν προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας στο facebook.
- Δύο σεμινάρια για γονείς μέσω διαδικτύου: «Το βίωμα της περιόδου περιορισμού λόγω των μέτρων κατά Covid-19 και η διερεύνηση των αναγκών γονέων που έχουν παρακολουθήσει προγράμματα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.» και «Τρόποι Ενίσχυσης των Οικογενειακών Σχέσεων στις μέρες του Μένουμε Ασφαλείς», στα οποία συμμετείχαν 23 άτομα.
- Ένα σεμινάριο: «Η Διαχείριση του Άγχους των Εξετάσεων» στην Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας μέσω Webex το οποίο παρακολούθησαν 15 παιδιά.
- Συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας μέσω Webex για τη συνέχιση του Προγράμματος Διαμεσολάβησης που είχε ξεκινήσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2019-20, με δια ζώσης συναντήσεις. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 24 έφηβοι/-ες της Β΄ Γυμνασίου.
Οι συγκεκριμένες δράσεις υλοποιήθηκαν μέσω της ενημέρωσης, της βιωματικής εκπαίδευσης και της Εξ αποστάσεως Σύγχρονης Εκπαίδευσης.
Την Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. απαρτίζουν η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας, κ. Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, και τα Στελέχη Πρόληψης, κ. Μελίνα Λάππα, Κοινωνιολόγος και κ. Ελένη Βλαχάβα, Ψυχολόγος.