Σκληραίνουν την στάση της τους οι δανειστές και ανατρέπουν πλήρως το σχέδιο του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλο του για το ασφαλιστικό.
Σκληραίνουν την στάση της τους οι δανειστές και ανατρέπουν πλήρως το σχέδιο του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλο του για το ασφαλιστικό εκφράζοντας νέες απαιτήσεις που αναμένεται να πλήξουν άμεσα τους νυν συνταξιούχους, ως προϋπόθεση για να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα εκφράστηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις που αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις.
Ολα αυτά παρά τις διαρροές της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη συζήτηση ήταν απλώς «διερευνητικού χαρακτήρα».
Στόχος η μείωση της κρατικής δαπάνης
Συγκεκριμένα οι «Θεσμοί» επιμένουν στους δημοσιονομικούς στόχους και στην κάθετη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης γεγονός που θα σημάνει την περικοπή σε καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Επίσης εκφράζουν τις διαφωνίες τους ως προς την διατήρηση του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, το οποίο κρατά ουσιαστικά αναλλοίωτες τις συντάξεις, και ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να εξηγήσει το πως αυτό το μέτρο όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά και θα εξοικονομήσει κρατικούς πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος και έως το 2018 θα πρέπει να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι ύψους έως 1,5% του ΑΕΠ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Το υπουργείο εργασίας στο σχέδιο που παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65-67% του συντάξιμου μισθού, όμως και σε αυτό το σημείο οι δανειστές εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις, επιμένοντας ότι τα ποσοστά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν το 55%.
Διαφωνίες για εθνική σύνταξη και εφάπαξ
Η Τρόικα διαφωνεί και με τα σχέδια της κυβέρνησης για την χορήγηση της λεγόμενης εθνικής σύνταξης, τόσο σε ότι αφορά το ποσό όσο και τον χρόνο καταβολής της.
Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να χορηγείται μετά την συμπλήρωση 15ετίας, η Τρόικα ζητά η χορήγηση να γίνεται με την συμπλήρωση 20 ετών αλλά και σε συνδυασμό με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Πολυτέλεια ο θεσμός του «εφάπαξ» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λένε οι τροϊκανοί ζητώντας την πλήρη κατάργησή του
Η τέταρτη κατεύθυνση με την οποία οι δανειστές επιμένουν στις απόψεις τους είναι ο θεσμός του «εφάπαξ», ζητώντας την πλήρη κατάργησή του καθώς, όπως επανειλημμένα έχουν πει, αποτελεί πια μια περιττή πολυτέλεια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ, αν τελικά οι θεσμοί απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο της επικούρησης.
Οι αλλαγές μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων
Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές των προτάσεών της που αφορούν στην ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, με μια πρόταση για σταδιακή προσαρμογή στο νέο ασφαλιστικό σύστημα και περιορισμούς στην κλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στα υψηλότερα εισοδήματα.
Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, η ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που ισχύει για τους αγρότες.
Δηλαδή η εισφορά τους θα υπολογίζεται στα 468 ευρώ τον μήνα που αποτελεί το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα και όχι στα 586 που θα ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο σταδιακής προσαρμογής σε βάθος τριετίας και συγκεκριμένα η ασφαλιστική εισφορά να αντιστοιχεί στο 14% του καθαρού εισοδήματος το 2017, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 17% το 2018 και θα φτάσει στο 20% το 2019.
Ετσι, όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5,625 ευρώ, την πρώτη χρονιά θα πληρώνουν 65 ευρώ το μήνα, 79,5 ευρώ την δεύτερη χρονιά και 93,7 ευρώ το μήνα την τρίτη χρονιά. Στο ποσό αυτό θα πρέπει βέβαια να προστεθεί και η εισφορά 32,58 ευρώ μηνιαίως για τον κλάδο υγείας.
Η κατακόρυφη αύξηση των εισφορών που προβλέπεται από το σχέδιο Κατρούγκαλου εκτινάσσει τις απαιτήσεις που θα πρέπει να καλύψει ένας επαγγελματίας με εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, σε εισόδημα 50,400 ευρώ ετησίως, ο επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει το 58% σε φόρους και εισφορές, ενώ σήμερα καταβάλει το 39%. Συγκεκριμένα θα κληθεί να πληρώσει 10,996 ευρω για εισφορές (ενώ σήμερα καταβάλλει μόνο 4,024 ευρω), 13.132 για τον φόρο εισοδήματος, 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος και άλλα 2,016 για την φόρο αλληλεγγύης.
Οπως είχε πει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ θα πληρώνουν σε φόρους και εισφορές από το 90 έως το … 140% των εισοδημάτων τους.
Οι εναλλακτικές που μελετώνται
Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να εφαρμόσει δύο «κόφτες» στην επιβάρυνση για την ασφάλιση, στα 20.000 και στα 35.000 ευρώ.
Επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των πρόσθετων επιβαρύνσεων σε δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες όπως για την περίθαλψη. Και όλα αυτά χωρίς να προκληθεί νέα αύξηση στο ήδη υψηλό ποσοστό εισφοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα θα επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για την περίθαλψη, το 7,5% για τις επικουρικές και το 4% για τις προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτείνουν ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης και συγκεκριμένα το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να μην προκύπτει από το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού, με εισφορά για σύνταξη στα 1172 ευρώ το μήνα, αλλά από το πενταπλάσιο με την εισφορά να φτάνει στα 673,7 ευρώ, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από τα 335,3 ευρώ που καταβάλουν οι επαγγελματίες σήμερα. Αυτό το ποσό θα αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος, ενώ η πρόταση Κατρούγκαλου ανεβάζει την εισφορά στο 29%.
Σε ό,τι αφορά στους αγρότες, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει αύξηση των εισφορών στο 10% για το 2016 (από 7% που είναι αυτήν την στιγμή), που θα κλιμακωθεί στο 14% το 2017, στο 17% το 2018 για να φτάσει στο 20% το 2019.
thetoc.gr