Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχοντας στενή σχέση και με οικογενειακές καταβολές ,τις κινητοποιήσεις των εργατών και τα αιτήματα τους. Μια πρώτη κεντρική παρατήρηση είναι ότι πρόκειται για κατακερματισμένες κινητοποιήσεις ,τοπικής εμβέλειας. Απουσιάζει μια ενιαία κινητοποίηση με κοινά αιτήματα, κοινή τακτική προβολής διεκδίκησης και λύσης αιτημάτων. Το κλείσιμο δρόμων, λιμανιών , που κρατούσε όμηρους κάποιους επιβάτες έχοντας το επιχείρημα ότι και οι αγρότες είναι όμηροι των εκάστοτε Κυβερνήσεων δεν έφερε αποτελέσματα. Τα αιτήματα κάποιων ηγετικών ομάδων ανά περιοχή δεν δημιούργησαν κίνημα και δεν έβαλαν τα αιτήματα στο προσκήνιο και δεν άλλαξαν την ατζέντα συζήτησης και προβληματισμού για το μέλλον της γεωργίας. Τα κύρια αιτήματα ελάχιστο εισόδημα τιμές ασφαλείας φτηνό πετρέλαιο και εφόδια δεν απαντούσαν στις ανάγκες και τις προοπτικές του αγροτικού κόσμου. Οι τιμές ασφάλειας ως μέσο θεωρίας τιμών, κοινωνικής ευημερίας και εγγυημένων εισοδημάτων δεν γίνεται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, η οποία έχει ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Αλλά και η αγροτική αγροτική παραγωγή και κύρια η νέα γενιά αγροτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίξει το μέλλον της στις τιμές ασφάλειας και σε ένα μικρό εγγυημένο εισόδημα γιατί θα είναι καταστροφικό σενάριο. Παρά τις ιδιαιτερότητες που έχει η γεωργία στην Ελλάδα , η ανάπτυξη της στις δεκαετίες 50-70 είχε άλλα χαρακτηριστικά τα δε αιτήματα ήταν εντελώς διαφορετικά αλλά δεν υπήρχαν κινητοποιήσεις. Την εποχή εκείνη οι αγρότες δεν σκέφτηκαν να ζητήσουν προνόμια από τους συμπολίτες τους, ήξεραν ότι αυτό ήταν αδύνατο. Τότε δεν έκλειναν δρόμους , εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες έφυγαν εγκαταλείποντας τον τόπο τους επειδή δεν μπορούσε να τους θρέψει όλους , είχαν όμως ένα ξεκάθαρο προσωπικό όραμα για την προσωπική τους επιβίωση . Παρά όλα αυτά , παρά τα λάθη των πολιτικών και τις δεσμεύσεις τους , η Ελλάδα παραμένει μετά από αυτή την κρίση στις 25 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να ανακαλύψουμε νέα πρόταση , θεωρίες με διεθνώς παραδεκτή μεθοδολογία ,σκέψη και προοπτική κοινής αποδοχής στρατηγική ανάπτυξης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πολιτικών. Έτσι θα αναδειχτούν δυνατά και αδύνατα σημεία, ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν ,κίνδυνοι που πρέπει να αποφευχθούν με στόχο την καλύτερη δυνατή βιωσιμότητα του αγροτικού πληθυσμού. Η πρόταση για την επόμενη 20ετία με ενδιάμεσους σταθμούς με στενή συνεργασία των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι το σύνθημα της Ελληνικής κοινωνίας συνολικά. Μετά τις κινητοποιήσεις εντοπίστηκε για άλλη μια φορά από την κοινωνία ότι η ελληνική γεωργία παρουσιάζει χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα για τα οποία έχουν δίκιο οι αγρότες να κινητοποιούνται διαχρονικά. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες όμως των αγροτών δεν κατάφεραν να ενημερώσουν ουσιαστικά την κοινωνία για τα προβλήματα τους και δεν κατάφεραν να επιβάλλουν αποτελεσματικές λύσεις .Η συμμετοχή σε άλλο τρόπο λειτουργίας προϋποθέτει η νέα γενιά αγροτών να αναλάβει την ευθύνη , να ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου ένα όραμα με αξιόπιστο πολιτικό και τεχνοκρατικό σχεδιασμό, το οποίο να το πιστέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Στην κορύφωση της κρίσης πρέπει να ξαναϊδωθούν προτεραιότητες, να μην επαναληφθούν παραλείψεις του παρελθόντος να επανεκτιμηθούν οι δυνατότητες της χώρας , να υπάρξει όραμα να αξιολογηθούν οι δεσμεύσεις από ΕΕ. Η εμπειρία που υπάρχει σήμερα στην ποιοτική γεωργία ,στις περιβαλλοντολογικές προσαρμογές, στην αειφορία στην υγιεινή των τροφίμων είναι πολύτιμη παρακαταθήκη.
Η ελληνική παραγωγή είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό για αυτό πρέπει πρωταρχικός στόχος να είναι η εξωστρέφεια της γεωργίας και η βελτίωση ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Τα νέα συστήματα παραγωγής η συλλογική δράση οι καινοτομίες, η στήριξη των νέων αγροτών, η σωστή χρήση υδάτινων πόρων, η αξιοποίηση φυτικής και ζωικής παραγωγής είναι αναγκαίες. Η αξιοποίηση της νέας γενιάς αγροτών με τη διάχυση της πληροφορίας τη δια βίου μάθηση την εκπαίδευση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αρχίζουν και παρουσιάζουν καταπληκτικά αποτελέσματα. Η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε και έγινε το θαύμα της ελληνικής γεωργίας, παρότι είχε αυτάρκεια και οικονομική μεγέθυνση δεν είχε όμως όραμα , κατοχύρωση σχέσεων ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Σήμερα που οι γνώσεις και οι δυνατότητες είναι περισσότερες και επειδή συνολική απαίτηση του λαού είναι να μην ξεχάσουμε το επίπεδο διαβίωσης που είχαμε πριν την κρίση πρέπει να πρωτοστατήσουμε όλοι μαζί σε λύσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας για σχεδιασμό και υλοποίηση μεγάλης κλίμακας βιώσιμων γεωργικών επενδύσεων για να ανακοπεί η πτωτική τάση της γεωργικής παραγωγής . Πρέπει επίσης να βελτιωθεί το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων, να γίνει αύξηση των γεωργικών εισοδημάτων. Να υπάρξει κατοχύρωση σχέσεων συνεργασίας, αλληλεγγύης διαφάνειας και διαλόγου μεταξύ γενεών και κοινωνικών ομάδων.
Οι αγρότες χωρίς να παραγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές , του ΟΟΣΑ, ΤΟΥ ΔΝΤ και άλλων φορέων που προσπαθούν να αφανίσουν τον μικρό κλήρο, με συγκέντρωση παραγωγής σε λίγα χέρια μπορούν να απαιτήσουν και να επιβάλουν, τις παρακάτω πολιτικές και στοχεύσεις. α) Ευρεία πολιτική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων της γεωργίας να προσδιορισθεί όραμα και στρατηγική μέχρι το 2020 όπως ήταν διακήρυξη της προηγούμενης Υπουργού Γεωργίας όταν ανέλαβε καθήκοντα .Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να επιβληθεί στην πολιτεία ότι η υποστήριξη της θεσμική , τεχνική, οικονομική ,επιστημονική , πολιτική είναι αναγκαία για να αλλάξει η εικόνα της γεωργίας .β) Με ένα συνολικό σχέδιο επενδύσεων και ανασυγκρότησης να αλλάξει η οικονομία της χώρας. Οι επενδύσεις στη συμβολαιακή όπως λέγεται γεωργία είναι όπως έγραφα σε προηγούμενο άρθρο πρωταρχική υποχρέωση των Κυβερνήσεων. Η εικόνα μπορεί να αλλάξει ριζικά οι δυνατότητες είναι τεράστιες αλλά οι εθνικές δράσεις απουσιάζουν Άρα το κίνητρο αναστολής των κινητοποιήσεων και το αντίδοτο σε κομμάτια της κρίσης είναι η άλλη αντιμετώπιση της γεωργικής κρίσης. Η υποχρέωση των αγροτών είναι να επιβάλλουν αυτό τον τρόπο σκέψης και δράσης . Πιστεύω ότι θα τον επιβάλλου ν τα κινήματα γιατί οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών εάν περάσουν θα είναι καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού.
*Οικονομολόγος μεταπτυχιακός φοιτητής διοίκηση τουριστικών μονάδων – Μάστερ εκπαίδευση ενήλικων