Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στο νέο εργασιακό

Τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία με προσαυξημένο ημερομίσθιο, μείωση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας σε 6 από 12 μήνες και συμβάσεις κατά παραγγελία προβλέπει μεταξύ άλλων το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας σε δημόσια διαβούλευση.

• Σήμερα μπορεί να έχει ένας μισθωτός δύο δουλειές;

Σήμερα στη χώρα μας επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε δύο εργοδότες, εφόσον έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Αντιθέτως είναι παράνομη η εργασία αν κάποιος εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μια εργασία με μερική απασχόληση.

• Τι αλλάζει τώρα με το σχέδιο νόμου;

Ενας εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται, εφόσον το επιθυμεί, σε δύο εργοδότες. Με τον έναν θα έχει σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης και με τον δεύτερο σχέση μερικής απασχόλησης. Επίσης, διασφαλίζεται ο έλεγχος της δεύτερης εργασίας, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα μαύρο πεδίο για εργαζομένους και εργοδότες.

• Τι δεν αλλάζει;

Δεν αλλάζει ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης ανά 24ωρο που είναι 11 συνεχείς ώρες. Επίσης, δεν θίγεται η 40ωρη και η 5ήμερη εργασία. Δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών, στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας, ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr