Οι προβολές στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας τον Αύγουστο

Το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας επέστρεψε στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11) από την αρχή του μήνα, φέρνοντας στο φίλους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες  της, τις ταινίες του 7ου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που δεν πρόλαβαν να προβληθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Καλαμάτα.
Συγκεκριμένα, εκτός από την πρώτη Δευτέρα του μήνα, οπότε φιλοξενήθηκαν 6 επιλεγμένες ταινίες του 6ου Αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους, την περασμένη Δευτέρα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Ιάρα Λι, “Εισβάλλοντας στο Τσερνόμπιλ”.

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου θα προβληθεί, στις 9:30 μ.μ. το ντοκιμαντέρ της Αντρέα Τέστα, “Μητέρα-Παιδί” (Αργεντινή 2019, 66′).

 Στις αίθουσες συμβουλευτικής ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Αργεντινή, οι κοινωνικοί λειτουργοί συζητούν με νεαρές εγκύους, γυναίκες που μόλις γέννησαν ή που νοσηλεύονται λόγω επικίνδυνης άμβλωσης. Προερχόμενες από ένα περιβάλλον ακραίας φτώχιας πολλές από αυτές είναι θύματα έμφυλης βίας. Έτσι, η εγκυμοσύνη τις αποθαρρύνει περισσότερο από το να φανταστούν ένα ελπιδοφόρο παρόν ή μέλλον. Το «Μητέρα Παιδί» αντανακλά τις επιθυμίες, τις εντάσεις και τους φόβους γύρω από την καταναγκαστική μητρότητα και τις παράνομες αμβλώσεις.  Γλώσσα: Ισπανικά. Υπότιτλοι: Ελληνικοί/αγγλικοί.

Στις 23 του μήνα, ίδια ώρα, ο Τζουζέπε Μπάσσι, ένας αεικίνητος άνδρας 100 χρονών, αφηγείται την ιστορία του από τον πόλεμο όπου ήταν κρατούμενος στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1942 έως το 1946 ο Τζουζέπε ήταν κρατούμενος σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Ταμπόφ, Οράνκι και Σούζνταλ.  Το ντοκιμαντέρ της Ρεμπέκα Μπάσο “Μπασιλόρα” από την Ιταλία είναι διάρκειας 88′. Γλώσσα: Ιταλικά/ρωσικά. Υπότιτλοι: Ελληνικοί/αγγλικοί
Την Παρασκευή 27 του μήνα, οι φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και πάλι τα αποτελέσματα των δύο σεμιναρίων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του Φεστιβάλ: Το ντοκιμαντέρ “Πορτραίτα” που δημιούργησαν οι φοιτητές της Σχολής Θεατρικών Σπουδών υπό την καθοδήγηση του Ρόμπερτ Ρομπάουτ με πορτραίτα συμπολιτών μας, καθώς και τα έργα που δημιούργησαν οι φοιτητές της ΑΣΚΤ στο πλαίσιο του workshop τής Τέκλα Ταϊντέλι “Κινηματογράφος Δρόμου”. Επιπλέον θα προβληθούν 4 ακόμα ταινίες που δημιούργησαν τα παιδιά της Σχολής Καλών Τεχνών υπό τις οδηγίες της διακεκριμένης σκηνοθέτιδος, με την παρουσία των δημιουργών τους Ντομένικα Βαρβαλούκα, Νικολέττα Τάτσου, Δάφνη Τρικάτσουλα και Πολύδωρο  Καλαϊτζή.
 “Η Ταϊντέλι συνεργάζεται στενά με τους πρωταγωνιστές των ταινιών της. Εκείνοι/ες συνήθως αποτελούν μη προνομιούχα άτομα και όραμα της είναι να τους δοθεί κάποιο βήμα. Το σεμινάριο έφερε πιο κοντά τους μαθητές σε έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής ταινιών μικρού μήκους. Οι ρυθμοί ήταν εντατικοί και απαιτήθηκε στενή συνεργασία όσων συμμετείχαν για την επιτυχή έκβαση του στο διάστημα λίγων ημερών. Η Ταϊντέλι τονίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα της διαδικασίας σε σχέση με αυτή του τελικού αποτελέσματος. Η φιλοσοφία διδασκαλίας της είναι προσανατολισμένη στον άνθρωπο και κάθε ιδιαίτερη συνθήκη που παρουσιάζεται κατά το γύρισμα στον δρόμο είναι ευπρόσδεκτη για εκείνη. Πέραν των γνώσεων που αφορούν στα διαδικαστικά παραγωγής μίας ταινίας, η Ταϊντέλι μοιράστηκε γενναιόδωρα με τους συμμετέχοντες/ουσες του σεμιναρίου την ενέργεια της αλλά και τις ιδιαίτερες εμπειρίες της από την κινηματογράφηση στο δρόμο και όλα τα συγκείμενα αυτών” μας δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην εμπειρία της, η Λήδα Μαχά.
 
Τέλος, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου (9:30 μ.μ.) θα προβληθεί το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Εξέγερση στο γκέτο – Η άγνωστη ιστορία” των Γιουνάλ Χάιμοβιτς Ζούσερ και Σιμόν Σέστερ, διάρκειας 60′.

Η πιο μεγάλη μάχη στο γκέτο της Βαρσοβίας διεξήχθη στην πλατεία Μουρανόβσκι. Κατά τη διάρκειά της, μια μπλε και άσπρη σημαία σηκώθηκε πάνω από τις σκεπές. Ωστόσο, η ιστορία αυτών των μαχητών εξαφανίστηκε από τα βιβλία της ιστορίας… Γιατί;  

Γλώσσα: Αγγλικά, γερμανικά, εβραϊκά, πολωνικά. Υπότιτλοι: Ελληνικοί/αγγλικοί.