Οι 11 νέες περικοπές στις συντάξεις

Που προωθούν δανειστές και ΔΝΤ και αφορούν 2.500.000 συνταξιούχους

suntaksiτου Γιώργου Αυτιά

Καθώς το Ασφαλιστικό κινείται, πλέον, σε τροχιά εμφράγματος, με τα Ταμεία να βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, άλλα να δανείζονται για να πληρώσουν συντάξεις και άλλα να βυθίζονται στην περιδίνηση των χρεών, οι δανειστές κατέληξαν σε 10 σημεία-φωτιά που αφορούν όλους τους Έλληνες.

Άλλωστε, ο… πολύς κ. Τόμσεν του ΔΝΤ το δήλωσε απερίφραστα, συνηγορώντας με τον κ. Σόιμπλε, ότι «χωρίς περικοπές στο Ασφαλιστικό… δεν προχωράει η αξιολόγηση». Τούτου δοθέντος, η Αθήνα έριξε τον πήχη των υψηλών προσδοκιών και κινείται σε ρεαλιστικότερη θέση, η οποία αφορά, πλέον, περικοπές σε όλες τις συντάξεις.

Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:

  1. Περικοπή από 400 έως 600 ευρώ στις υψηλές συντάξεις, καθώς το νέο πλαφόν των ανώτατων συντάξεων δεν θα ξεπερνά τα 2.300 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αφορά διπλές συντάξεις και συντάξεις χηρείας.
  2. Χωρίς ΕΚΑΣ θα μείνουν σε αρχική φάση πάνω από 70.000 συνταξιούχοι και ακολουθούν έως το τέλος του 2017 όλοι οι συνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει απώλεια από 35 έως 230 ευρώ για 300.000 Έλληνες συνταξιούχους χαμηλής απόδοσης, δηλαδή πλησίον των 486 ευρώ.
  3. Έρχεται μείωση των επικουρικών συντάξεων κλιμακωτή άνω των 180 ευρώ και με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι 700.000 συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μικρότερη έως καθόλου επικουρική σε μερικά έτη.
  4. Ακολουθεί μείωση από 10% έως 20% στο εφάπαξ, που αφορά 61.000 συνταξιούχους, οι οποίοι, πλέον, αναμένουν από το 2013 να εισπράξουν δικά τους χρήματα.
  5. Έπεται μείωση των μερισμάτων του Δημοσίου κατά 30%, αφού, πλέον, το ελλειμματικό τους ταμείο έχει απώλειες άνω των 150.000 ευρώ.
  6. Η νέα κατώτατη σύνταξη θα χορηγείται με 20 έτη εργασίας, καθώς πια το κατώτατο όριο δεν θα είναι τα 15 έτη.
  7. Όλες οι συντάξεις θα συνδυαστούν με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα λειτουργούν ως αποτρεπτικές δικλείδες για την παροχή σύνταξης.
  8. Οι νέες συντάξεις θα είναι μικρότερες κατά 33%, καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι κατά πολύ μικρότερα των ισχυόντων.
  9. Η κατώτατη εθνική σύνταξη θα είναι κάτω των 384 ευρώ, αν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται κάτω των 20 ετών.
  10. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα μειώνει κατά 1 δισ. όλα τα επιδόματα, εξέλιξη που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων σε όλα τα επιδόματα τα οποία σταδιακά εξαφανίζονται.
  11. Η εθνική σύνταξη θα χορηγείται μόνο μία φορά και θα εισπράττεται μόνο μία φορά στην περίπτωση χηρείας.

Ταυτόχρονα, οι αριθμοί του Ασφαλιστικού είναι αμείλικτοι… Το κοντέρ του Ασφαλιστικού γράφει μείον 25 δισ.! Οι αιτίες πολλές… τα λάθη και οι παραλείψεις ετών «βουνό»!

Η μείωση των μισθών, η περικοπή χρηματοδότησης στα Ταμεία, η συνεχιζόμενη ανεργία, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η εισφορο-διαφυγή, η «μαύρη» εργασία, τα λουκέτα, η ύφεση στην αγορά…

Ταυτόχρονα, το σημερινό σχέδιο δέχεται ισχυρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εστιάζουν στα εξής σημεία:

  1. Το σχέδιο δεν αποδίδει στον εργαζόμενο όσα πληρώνει.
  2. Δεν χορηγεί δίκαιες συντάξεις.
  3. Προκαλεί τεράστιες ανισότητες.
  4. Δεν υπολογίζει σωστά τις συντάξεις.
  5. Δεν δίνει πραγματικές συντάξεις, αλλά προνοιακές.
  6. Στον «αέρα» το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα!
  7. Δεν ορίζει τα δικαιώματα στις συγχωνεύσεις.
  8. Δεν λύνεται το πρόβλημα πόρων στα Ταμεία.
  9. Ωθεί σε ελεύθερες απολύσεις – «μαύρη» εργασία.
  10. Δεν επιβραβεύει όσους προσφέρουν πιο πολλά.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ

Πάμε τώρα στο ταμειακό πρόβλημα:

Αυτή την ώρα «τρέχουν» 330.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ύψους 3,5-3,7 δισ., για καθυστερήσεις χορήγησης σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, ενώ ποσό άνω των 5 δισ. κοστίζουν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους…

Ταυτόχρονα, το κοντέρ των προβλημάτων δεν σταματάει εδώ! Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται κοντά στα 15 δισ. ευρώ, ενώ όλοι ξέρουν ότι «δύσκολα εισπράττονται…»

Ακόμη:

Οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ έχουν προς το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών –το ΚΕΑΟ– περί τις 1.468 επιχειρήσεις. Είναι από τον ιδιωτικό, τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το τραγικό είναι ότι λειτουργούν μόνο 381! Δηλαδή, ούτε από τις άλλες ελπίζει το κράτος…

Οι 330.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που δεν έχουν χορηγηθεί και βρίσκονται στις αποθήκες και στα υπόγεια των Ταμείων, αποτελούν την ντροπή του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Άνθρωποι που εργάστηκαν, δούλεψαν, πλήρωσαν, ήλπιζαν, θα κάνουν τρία και τέσσερα χρόνια να πληρωθούν, με ένα ποσό που ξεπερνάει τα 3,5 δισ.! Όλα αυτά γιατί τα μνημόνια και οι περικοπές συντάξεων δημιούργησαν συνταξιοδοτική πίεση φυγής, λόγω των συνεχών μειώσεων συντάξεων και των διαρκών αυξήσεων ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Έτσι, λοιπόν, ξέφυγε η κατάσταση, επιδεινώθηκαν τα οικονομικά τους στοιχεία και η έλλειψη μηχανογράφησης επέτεινε το πρόβλημα, αφού ακόμη υπάρχουν καρτέλες στα Ταμεία!

Είναι ενδεικτικό ότι στη «φρεγάτα» του συστήματος, το ΙΚΑ, όσοι αναμένουν φτάνουν τις 79.000, με μέσο χρόνο αναμονής τους 12 μήνες για απλή σύνταξη και τους 20 μήνες έως και 36 μήνες για διαδοχική! Στο ΕΤΑΑ η καθυστέρηση κυμαίνεται από τρεις μήνες έως τρία χρόνια, αφού εδώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 7.700.

Στον ΟΑΕΕ εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις με χρονική διάρκεια αναμονή τους 12 έως 20 μήνες! Στον ΟΓΑ εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις. Στο ΕΤΕΑ έχουμε ρεκόρ 122.000 αιτήσεων, με αναμονή 22 μήνες!

Για το εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 40.000 αιτήσεις, ενώ η συνολική αργοπορία φτάνει τις 60.000 αιτήσεις.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα Ταμεία έχουν τεράστιο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται! Αυτήν τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα ύψους 15,3 δισ.

Με τέτοιο Ασφαλιστικό, οι λύσεις επείγουν… Κάθε μέρα που φεύγει, επιδεινώνει το πρόβλημα.

sintaxeis-autias

toxrima.gr