Ολοκληρώθηκε η Δημιουργία Παρατηρητήριου Εμπορίου

paratiritirioΜε­τά α­πό συ­νάν­τη­ση του Προ­έ­δρου της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Βα­σί­λη Κορ­κί­δη με τον Υ­φυ­πουρ­γό Α­νά­πτυ­ξης κ. Θα­νά­ση Σκορ­δά, έ­γι­νε γνω­στό ό­τι η πο­ρεί­α του έρ­γου «Δη­μι­ουρ­γί­α και Πι­λο­τι­κή Λει­τουρ­γί­α του Ε­θνι­κού Πα­ρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Εμ­πο­ρί­ου (Ε.Π.Ε)» ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε και μπο­ρεί πλέ­ον να α­ξι­ο­ποι­η­θεί τό­σο α­πό την πλευ­ρά του Υ­πουρ­γεί­ου ό­σο και α­πό ε­κεί­νη του εμ­πο­ρι­κού κό­σμου, κα­θώς ε­πί­σης και να συν­δε­θεί με άλ­λες δρά­σεις ό­πως τα Α­νοι­χτά Κέν­τρα Εμ­πο­ρί­ου (Α­ΚΕ).

Πρό­κει­ται για έ­να έρ­γο που σχε­δι­ά­στη­κε α­πό την Ε­ΣΕ­Ε σε συ­νερ­γα­σί­α με τις υ­πη­ρε­σί­ες του Υ­πουρ­γεί­ου Α­νά­πτυ­ξης και της Γ.Γ. Εμ­πο­ρί­ου και υ­λο­ποι­ή­θη­κε α­πό την Κοι­νο­πρα­ξί­α της Ε­ΣΕ­Ε με την I­C­AP. Το Πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο Εμ­πο­ρί­ου α­πο­τε­λού­σε έ­να πά­γιο αί­τη­μα του εμ­πο­ρι­κού κό­σμου της χώ­ρας και η ί­δρυ­σή του θα βελ­τι­ώ­σει σε πο­λύ με­γά­λο βαθ­μό τη δυ­να­τό­τη­τα πα­ρα­κο­λού­θη­σης των στοι­χεί­ων που α­φο­ρούν στις εμ­πο­ρι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις, στην εμ­πο­ρι­κή δρα­στη­ρι­ό­τη­τα και στη δι­α­μόρ­φω­ση των κα­τάλ­λη­λων πο­λι­τι­κών για τα προ­βλή­μα­τα που αυ­τές αν­τι­με­τω­πί­ζουν. Η έ­ναρ­ξη της λει­τουρ­γί­ας του Ε­ΠΕ το 2011 συ­νέ­πε­σε με μια ε­ξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λη πε­ρί­ο­δο για το ελ­λη­νι­κό εμ­πό­ριο και έ­τσι μπο­ρεί να α­να­δει­χτεί ως έ­νας μη­χα­νι­σμός προσ­δι­ο­ρι­σμού των προ­βλη­μά­των και α­να­ζή­τη­σης λύ­σε­ων. Η συμ­πε­ρί­λη­ψη του συ­νό­λου των Εμ­πο­ρι­κών Συλ­λό­γων ό­λης της χώ­ρας αλ­λά και των ε­πι­μέ­ρους ε­πι­χει­ρή­σε­ων στην δρα­στη­ρι­ό­τη­τα του Πα­ρα­τη­ρη­τη­ρί­ου θα α­πο­τε­λεί το α­ναγ­καί­ο πέ­ρα­σμα α­πό τη «θε­ω­ρί­α» της οι­κο­νο­μι­κής στρα­τη­γι­κής στην «πρά­ξη» της κα­θη­με­ρι­νής υ­λο­ποί­η­σης.

Το έρ­γο πε­ρι­λαμ­βά­νει σει­ρά με­λε­τών (ε­πα­να­λαμ­βα­νό­με­νων και o­ne-o­ff) για τον κλά­δο του εμ­πο­ρί­ου, η­λε­κτρο­νι­κό ε­ξο­πλι­σμό και ε­φαρ­μο­γές κα­θώς και την πα­ρο­χή βά­σης μι­κρο­οι­κο­νο­μι­κών δε­δο­μέ­νων για δείγ­μα εμ­πο­ρι­κών ε­πι­χει­ρή­σε­ων. Ε­πι­γραμ­μα­τι­κά, στο αν­τι­κεί­με­νο του έρ­γου πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται:

• Α­νά­πτυ­ξη βά­σης δε­δο­μέ­νων (δη­μο­γρα­φι­κών, ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών και οι­κο­νο­μι­κών στοι­χεί­ων) για τις ελ­λη­νι­κές εμ­πο­ρι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις και α­νά­πτυ­ξη δι­α­δι­κτυα­κής πύ­λης.
• Γε­ω­γρα­φι­κή α­πο­τύ­πω­ση του λι­α­νι­κού εμ­πο­ρί­ου στις κυ­ρι­ό­τε­ρες πό­λεις της χώ­ρας.
• Εκ­πό­νη­ση γε­νι­κών και ε­ξει­δι­κευ­μέ­νων ε­ρευ­νών και με­λε­τών για το εμ­πό­ριο, τό­σο σε κλα­δι­κό ό­σο και σε πε­ρι­φε­ρεια­κό ε­πί­πε­δο.

Για την βελ­τί­ω­ση της λει­τουρ­γι­κό­τη­τας και της ποι­ό­τη­τας του έρ­γου η Κοι­νο­πρα­ξί­α προ­έ­βη στην εγ­κα­τά­στα­ση πρό­σθε­του ε­ξο­πλι­σμού και την εκ­πό­νη­ση μιας σει­ράς πρό­σθε­των με­λε­τών. Το έρ­γο α­πο­τε­λεί ί­σως την πιο ορ­γα­νω­μέ­νη και συ­στη­μα­τι­κή βά­ση πα­ρα­κο­λού­θη­σης των ε­ξε­λί­ξε­ων στο εμ­πό­ριο στη χώ­ρα και ι­δα­νι­κό ερ­γα­λεί­ο για την χά­ρα­ξη πο­λι­τι­κής. Στην πα­ρού­σα φά­ση το αν­τι­κεί­με­νο του έρ­γου έ­χει σχε­δόν στο σύ­νο­λό του ο­λο­κλη­ρω­θεί και ε­πί­κει­ται η δη­μο­σι­ο­ποί­η­ση των α­πο­τε­λε­σμά­των και η δι­ε­νέρ­γεια κα­τάλ­λη­λων η­με­ρί­δων και w­o­r­k­s­h­op.

Με­τά την συ­νάν­τη­ση ο Πρό­ε­δρος της  Ε­ΣΕ­Ε Βα­σί­λη Κορ­κί­δη δή­λω­σε:

“Η Ε­ΣΕ­Ε ευ­χα­ρι­στεί τον Υ­φυ­πουρ­γό για τη τε­λι­κή υ­πο­γρα­φή, κα­θώς και τη Γ. Γ. Εμ­πο­ρί­ου που πί­στε­ψε και βο­ή­θη­σε στην υ­λο­ποί­η­ση του έρ­γου. Ε­πι­δί­ω­ξη ό­λων μας εί­ναι πλέ­ον η κα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή α­ξι­ο­ποί­η­σή του, προς ό­φε­λος του ελ­λη­νι­κού εμ­πο­ρί­ου και της ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας.”