Ομιλία Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε  κατόπιν πρόσκλησης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στον καίριο και επίκαιρο ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στην χάραξη μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι η κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία απαιτεί, ανάμεσα σε άλλα, συνεχή διάλογο, βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και συμβιβασμούς.

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη βάση των κοινών μας αξιών, του διεθνούς δικαίου και των αρχών της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των ευθυνών. Είναι σαφές ότι απέχουμε πολύ από τον στόχο αυτό, καθώς δεν αντιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης και όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα. Στόχος είναι μια θεσμοθετημένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους εξής άξονες: πρώτον, νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες, ώστε να μη στρέφονται στα κυκλώματα διακίνησης, δεύτερον, δίκαιο και βιώσιμο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, που θα είναι ανθεκτικό σε κρίσεις και δεν θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα κράτη – μέλη στα εξωτερικά σύνορα και τρίτον ενίσχυση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό σε μελλοντικές κρίσεις με τρόπο που να κατανέμει δίκαια τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των κρατών – μελών, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει επιμερισμός του βάρους και όχι περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη υπό πίεση κράτους πρώτης υποδοχής με πρόσθετες υποχρεώσεις και περίπλοκες διαδικασίες που δεν δύνανται να τηρηθούν. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μία ισορροπημένη θέση στο Συμβούλιο και να εκκινήσουν έτσι οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε, προσθέτοντας ότι το κείμενο της βουλγαρικής προεδρίας αποτελεί καλή βάση για εκκίνηση. Ακόμη, ο Υπουργός σημείωσε ότι το κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι βασικό μέλημα της Ελλάδας από το 2015 ως και σήμερα είναι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για παροχή σε πρόσφυγες και μετανάστες αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας, όπως ορίζουν ο νόμος, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δεν αντιμετωπίζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ως «εισβολή», απέναντι στην οποία πρέπει να «αμυνθούμε». Δεν συμμεριζόμαστε λογικές κλειστών συνόρων. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας των κρατών για μία αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, όμως με πλήρη σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, πρόσθεσε ο ΥΜΕΠΟ.

Επίσης, ο Υπουργός τόνισε ότι πρόθεση και βούληση της ελληνικής πλευράς είναι η ειλικρινής συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την αντιμετώπιση και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα προς γειτονικές χώρες και προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Επιπλέον, ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι θα πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, το σεβασμό στις κοινές μας αποφάσεις και στο διεθνές δίκαιο, καθώς η αντίδρασή μας και η προσέγγισή μας στις σημερινές προκλήσεις θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επόμενες γενιές.

Τέλος, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο ΥΜΕΠΟ πραγματοποίησε συναντήσεις με την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» CeciliaWikstrom, εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με έλληνες Ευρωβουλευτές.