Ορόσημο το 2016 για Κίνα: Τέλος και επίσημα στην πολιτική του ενός παιδιού

Από τις αρχές του επόμενου έτους θα επιτρέψουν οι φορείς χάραξης πολιτικής της Κίνας και επίσημα στα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, υπό τον φόβο ότι μια πιθανή δημογραφική κρίση θα απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη.

kina1Την Κυριακή οι βουλευτές στην Κίνα ενέκριναν τη νέα πολιτική γεννήσεων, η οποία και θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Από το 1980, οπότε και θεσπίστηκε ο νόμος, επιτρέπονταν αυστηρά μόνο ένα παιδί σε κάθε ζευγάρι. Ο σχετικός νόμος είχε τεθεί σε ισχύ το 1979 για να επιτρέψει στην Κίνα να ελέγξει τον πληθυσμό της και, σύμφωνα με τις αρχές, επέτρεψε να αποφευχθούν 400 εκατομμύρια γεννήσεις.
Με την πάροδο των  χρόνων άρχισαν να θεσπίζονται μερικοί περιορισμοί. Το 2007 για παράδειγμα η πολιτική του ενός παιδιού ίσχυε μόνο για το 36% του πληθυσμού.  Το 53% μπορούσε να αποκτήσει δεύτερο παιδί στην περίπτωση που το πρώτο ήταν κορίτσι.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πεκίνου  ανακοίνωσε την απελευθέρωση των περιορισμών του οικογενειακού προγραμματισμού της χώρας στα τέλη του 2013 και σήμερα οι οδηγίες άρχισαν να ισχύουν και επίσημα.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως (1,37 δισ. κάτοικοι), αλλά ο πληθυσμός σε παραγωγική ηλικία (15 έως 64 ετών) μειώνεται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των Κινέζων άνω των 65 ετών θα “εκτοξευθεί” κατά 85% στα 243 εκατομμύρια έως το 2030, από τα επίπεδα των 131 εκατομμύρια που έφθασε ο πληθυσμός το 2015.

sofokleousin.gr