Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για τη συμμετοχή των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές με βάση τα καταστατικά που τα ίδια θα καταθέσουν.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογές του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Οι ποινικές εκκρεμότητές του και το γεγονός ότι βασικά του στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του, Νίκος Μιχαλολιάκος, βρίσκονται στη φυλακή, προσδίδουν στην απόφαση του Αρείου Πάγου, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών πηγών, το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για τη συμμετοχή των κομμάτων στις επικείμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές με βάση τα καταστατικά που τα ίδια θα καταθέσουν. Βασικό κριτήριο και γνώμονας της δικαστικής κρίσης θα είναι η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, όπως αυτή περιγράφεται στις βασικές διατάξεις του Συντάγματος και της πολιτειακής οργάνωσης του κράτους.
Με τα κριτήρια αυτά, άλλωστε, ο Αρειος Πάγος έδωσε άδεια συμμετοχής στη Χρυσή Αυγή και κατά τις πρόσφατες, τον περασμένο Ιούνιο, ευρωεκλογές, καθώς ο έλεγχος νομιμότητας του Δικαστηρίου περιορίστηκε, εκ του νόμου, στο καταστατικό που προσκόμισε και στα νομιμοποιητικά έγγραφα του κόμματος που κατατέθηκαν στον Αρειο Πάγο.
Η ποινική εμπλοκή στελεχών της Χρυσής Αυγής και το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές της (επτά τον αριθμό) βρίσκονται στη φυλακή δεν αποτελούν κατά τη νομοθεσία μας εμπόδιο απαγόρευσης για ένα κόμμα να μετάσχει στις εκλογικές αναμετρήσεις, είτε πρόκειται για εθνικές είτε για ευρωεκλογές.
Η υποδικία, επίσης κατά τη νομοθεσία μας, δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή βουλευτών που είναι προφυλακισμένοι, όπως της Χρυσής Αυγής, στην προκείμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς για να στερηθούν του δικαιώματος του εκλέγεσθαι -να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα-, απαιτείται όχι απλά ποινική δίωξη ή προφυλάκιση, αλλά αμετάκλητη καταδίκη.
Μόνον στην περίπτωση, τόνιζαν δικαστικές πηγές, που είχε ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής και είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα οι εμπλεκόμενοι βουλευτές της, θα μπορούσε να τεθεί θέμα απαγόρευσης για τη συμμετοχή τους σε εκλογικές αναμετρήσεις, προϋποθέσεις που δεν συντρέχουν προς το παρόν.
Οι δικαστικές εξελίξεις άλλωστε για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει εκδοθεί -ενδεχομένως μετά τις γιορτές- το βούλευμα από το δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου της Αθήνας για παραπομπή τους σε δίκη, το οποίο και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για τον ορισμό ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης.
Πάντως, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αναμένεται, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, να ξεκινήσει νωρίτερα από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, τον Μάρτιο.
Προς το παρόν, από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που είχε κατηγορηθεί για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στις φυλακές είναι μόνον επτά βουλευτές της μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση, που φέρει την υπογραφή του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου ο οποίος επόπτευσε και τις ανακρίσεις, όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παραπέμπονται σε δίκη όπως και οι δύο που είχαν στο μεταξύ ανεξαρτητοποιηθεί, οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
Πηγή: 7imeres.gr