Tον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας επισκέφθηκε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.
Αρχικά, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των Διοικητικών Υπηρεσιών, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών και στο Κατάστημα Λιανικής Διάθεσης προϊόντων (MU) του Συνεταιρισμού επί της Ιατροπούλου 10 στην Καλαμάτα όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Συνεταιρισμού από τον Αν. Γεν. Διευθυντή Γιάννη Πάζιο.
Στην συνέχεια παρουσία του Προέδρου του Συνεταιρισμού Γεώργιου Λαζόγιαννη, του Αντιπροέδρου Γιάννη Ζωντανού και του Αν. Γεν. Διευθυντή Γιάννη Πάζιου πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε για τα προβλήματα στην ελιά και στο ελαιόλαδο, τις χαμηλές τιμές, τα προβλήματα λόγω του Κορωναϊου, την καταστροφή σε διάφορες περιοχές λόγω του καύσωνα, την μηδαμινή στήριξη έως τώρα από πλευράς Πολιτείας ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση του για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και η περαιτέρω απλοποίηση και έγκαιρη εκκίνηση με επαρκή κονδύλια της διαδικασίας της παγιδοθεσίας/δακοκτονίας με ενσωμάτωση και νέων τεχνολογιών.
Τονίστηκε η ανάγκη υποβολής προγράμματος για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας τόσο της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας όσο και του σύκου.
Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
“Ζητήθηκε η στήριξη της αίτησης τροποποποίησης ήσσονος σημασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ που προωθεί ο Συνεταιρισμός από κοινού με τον Νηλέα και τον ΣΥΜΕΠΟΠ αφότου αναλύθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ευρύτερα με την ποικιλία Ελιά Καλαμών που εντάθηκαν με την άστοχη υπουργική απόφαση του 2018 που είχε απότοκο τις αθρόες εισαγωγές και την κατάρρευση των τιμών πανελλαδικά. Ενημερώθηκε για την πρόθεση της Ένωσης Μεσσηνίας να δώσει τέλος σε διχαστικές πρακτικές από κοινού με Συνεταιριστικούς φορείς όλων των Νομών που παράγεται το προϊόν.
Επισημάνθηκε το αυξημένο κόστος παραγωγής που δεν έχει αντιμετωπιστεί, η απουσία στήριξης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η ανάγκη για αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων που πρέπει να συνδυαστεί με το προϊόν, η έλλειψη σε υποδομές, η ανάγκη θέσπισης κινήτρων για τα Συνεταιριστικά σχήματα ως η μόνη λύση για την οργάνωση της παραγωγής, η ανάγκη θέσπισης δομών εκπαίδευσης τόσο των αγροτών όσο και των Συνεταιριστικών στελεχών
Ενόψει της νέας ΚΑΠ και του επερχόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού που θα είναι αναπόσπαστο μέρος της στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενημερώθηκε για τα Συστήματα Ευφυούς Γεωργίας gaiasense που έχει αναπτύξει ο Συνεταιρισμός μαζί με την εταιρία πληροφορικής NEUROPUBLIC και πως αυτά θα μετεξελιχθούν σε ουσιαστικές υπηρεσίες Συμβουλευτικής στον Αγρό με στόχο την παραγωγή περισσότερου και ποιοτικότερου προϊόντος με λιγότερα, μέσα από ορθολογικές πρακτικές.
Αποτυπώθηκε το πρόβλημα που δημιουργεί το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τους εργάτες Γης όπου ενημερώθηκε επισταμένως για την πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού να δημιουργήσει με την εταιρία πληροφορικής CrowdPolicy την πλατφόρμα #μαζί_ενωμένοι https://menoume-energoi.crowdapps.net/messinia/ στο πλαίσιο στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα και καταπολέμησης της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας την οποία και εξήρε.
Τέλος παρουσιάστηκε στον κ. Χαρίτση το σχέδιο της Ένωσης Μεσσηνίας αναφορικά με την προσπάθεια εξυγίανσης της για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.
Ο κ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε να αναδείξει όλα τα ζητήματα στο υψηλότερο δυνατό βαθμό, να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια εξυγίανσης του Συνεταιρισμού και πρότεινε την καθιέρωση συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα με φορείς του πρωτογενή τομέα ώστε να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και τα προβλήματα.”