Ο Β. Κορκίδης καλεί όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν τα 21 αιτήματα της ΕΣΕΕ

korkidisΟ Πρό­ε­δρος της ΕΣΣΕ Βα­σί­λης Κορ­κί­δης με α­νοι­κτή ε­πι­στο­λή του κα­λεί ό­λους τους υ­πο­ψή­φιους ευ­ρω­βου­λευ­τές ό­λων των κομ­μά­των να υ­πο­στη­ρί­ξουν τα 21 αι­τή­μα­τα της ΕΣΕΕ προς την Ευ­ρώ­πη για την ε­πι­βί­ω­ση των ελ­λη­νι­κών μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

Συγ­κε­κρι­μέ­να ο κ. Κορ­κί­δης στην ε­πι­στο­λή του α­να­φέ­ρει τα ε­ξης:

«Οι 21 Έλ­λη­νες ευ­ρω­βου­λευ­τές ο­φεί­λουν να υ­πο­στη­ρί­ξουν τα 21 αι­τή­μα­τα της ΕΣΕΕ προς την Ευ­ρώ­πη για την ε­πι­βί­ω­ση των ελ­λη­νι­κών μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

• Φο­ρο­λο­γί­α

1. Θέ­σπι­ση του ο­ρι­σμού της «εν­τός της κρί­σης μι­κρο­με­σαί­ας ε­πι­χεί­ρη­σης» σε χώ­ρες υ­πό δη­μο­σι­ο­νο­μι­κή ε­πο­πτεί­α για ό­σες βι­ώ­σι­μες ε­πι­χει­ρή­σεις δεν εί­χαν φο­ρο­λο­γι­κές και α­σφα­λι­στι­κές ο­φει­λές πριν το 2010, ώ­στε να εν­τάσ­σον­ται αυ­τό­μα­τα σε ό­λες τις υ­φι­στά­με­νες ρυθ­μί­σεις.
2. Φο­ρο­λό­γη­ση των ε­πι­χει­ρη­μα­τι­ών με βά­ση το ύ­ψος του ει­σο­δή­μα­τος και ό­χι με βά­ση την πη­γή προ­έ­λευ­σής του, κα­θώς και με θέ­σπι­ση α­φο­ρο­λό­γη­του α­πο­θε­μα­τι­κού για ε­πεν­δύ­σεις.
3. Δυ­να­τό­τη­τα συμ­ψη­φι­σμού των ο­φει­λών με­τα­ξύ δη­μο­σί­ου και ε­πι­χει­ρή­σε­ων, χω­ρίς πε­ρι­ο­ρι­σμούς.
4. Συμ­με­το­χή στον σχε­δια­σμό και κα­τά­θε­ση ελ­λη­νι­κής πρό­τα­σης για προ­γε­νέ­στε­ρη των αρ­χών του 2017 ε­φαρ­μο­γή της ο­δη­γί­ας της ΕΕ σχε­τι­κά με την κοι­νή πλατ­φόρ­μα υ­πο­βο­λής δή­λω­σης ΦΠΑ και τον πε­ρι­ο­ρι­σμό της γρα­φει­ο­κρα­τί­ας.

• Γρα­φει­ο­κρα­τί­α – Δι­α­φά­νεια

5. Α­ξι­ο­ποί­η­ση του μον­τέ­λου με­τε­ξέ­λι­ξης των Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων σε Κέν­τρα Ε­ξυ­πη­ρέ­τη­σης Ε­πι­χει­ρή­σε­ων (ΚΕΕ) για α­δει­ο­δο­τή­σεις ε­πι­χει­ρή­σε­ων και την ψη­φια­κή χο­ρή­γη­ση των α­πα­ραί­τη­των πι­στο­ποι­η­τι­κών και πα­ρα­στα­τι­κών. Η λει­τουρ­γί­α του νέ­ου αυ­τού μον­τέ­λου των Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων θα χρη­μα­το­δο­τεί­ται α­πο­κλει­στι­κά α­πό τις συν­δρο­μές των ε­πι­χει­ρή­σε­ων χω­ρίς να ε­πι­βα­ρυν­θεί στο πα­ρα­μι­κρό ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός.

• Φε­ρεγ­γυ­ό­τη­τα

6. Α­ξι­ό­πι­στη α­ξι­ο­λό­γη­ση της εμ­πο­ρι­κής πί­στης με υι­ο­θέ­τη­ση του βο­ρει­ο­α­με­ρι­κα­νι­κού συ­στή­μα­τος, βα­σι­σμέ­νο στην αρ­χή της «δεύ­τε­ρης ευ­και­ρί­ας», με κρι­τή­ριο συγ­κε­κρι­μέ­νο βαθ­μο­λό­γιο (Account Ratings and Credit Scores).
7. Πί­ε­ση για ά­με­ση υ­λο­ποί­η­ση της πρό­σφα­της πρό­τα­σης της Κο­μι­σιόν για τις ευ­ρω­πα­ϊ­κές ε­πι­χει­ρή­σεις σχε­τι­κά με την α­να­στο­λή των α­ναγ­κα­στι­κών ε­κτε­λέ­σε­ων έ­ως και δώ­δε­κα μή­νες, ώ­στε αυ­τές να έ­χουν τη δυ­να­τό­τη­τα κα­τάρ­τι­σης σχε­δί­ου α­να­δι­άρ­θρω­σης και να πα­ρα­μεί­νουν εν λει­τουρ­γί­α. Το κά­θε κρά­τος-μέ­λος ο­φεί­λει να δι­ευ­κο­λύ­νει τους ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες στην κα­τάρ­τι­ση του σχε­δί­ου α­να­δι­άρ­θρω­σης.
8. Λή­ψη ό­λων των α­ναγ­καί­ων μέ­τρων, ώ­στε να πε­ρι­ο­ρι­στούν οι αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πει­ες μιας πτώ­χευ­σης σχε­τι­κά με τη δυ­να­τό­τη­τα ε­νός ε­πι­χει­ρη­μα­τί­α να προ­χω­ρή­σει σε έ­να νέ­ο ξε­κί­νη­μα στο μέλ­λον, με έμ­φα­ση στην α­παλ­λα­γή α­πό τα χρέ­η εν­τός τρι­ών, το πο­λύ, ε­τών.

• Λει­τουρ­γί­α Α­γο­ράς-Πα­ρεμ­πό­ριο

9. Υι­ο­θέ­τη­ση κοι­νής θέ­σης για το πα­ρεμ­πό­ριο αλ­λά και συγ­κε­κρι­μέ­νων ε­νερ­γει­ών των χω­ρών της ΕΕ, οι ο­ποί­ες θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν εν­τα­τι­κο­ποί­η­ση των ε­λέγ­χων στα λι­μά­νια και στις πύ­λες ει­σό­δου της χώ­ρας με τη χρή­ση ει­δι­κών μη­χα­νη­μά­των (x-ray scanners), ά­με­ση κα­τα­στρο­φή αυ­τών των προ­ϊ­όν­των και δη­μι­ουρ­γί­α ει­δι­κού πεν­τα­ψή­φιου α­ριθ­μού για σχε­τι­κές κα­ταγ­γε­λί­ες.
10. Η προ­μή­θεια του υ­λι­κο­τε­χνι­κού ε­ξο­πλι­σμού και γε­νι­κό­τε­ρα η χρη­μα­το­δο­τι­κή υ­πο­στή­ρι­ξη αυ­τού του εγ­χει­ρή­μα­τος να υ­λο­ποι­η­θεί με ευ­ρω­πα­ϊ­κά κον­δύ­λια, ε­ξαι­τί­ας της γε­ω­γρα­φι­κής θέ­σης της Ελ­λά­δας στα νο­τι­ο­α­να­το­λι­κά σύ­νο­ρα της ΕΕ.

• Ρευ­στό­τη­τα

11. Μεί­ω­ση των α­παι­τού­με­νων εμ­πράγ­μα­των, κυ­ρί­ως, εγ­γυ­ή­σε­ων α­πό το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα μέ­σω της θέ­σπι­σης ε­νός πε­ρισ­σό­τε­ρο ευ­έ­λι­κτου μη­χα­νι­σμού εγ­γυ­ή­σε­ων. Δυ­να­τό­τη­τα έν­τα­ξης των πα­λαι­ό­τε­ρων δα­νεί­ων που εί­χαν χο­ρη­γη­θεί με την εγ­γύ­η­ση του ελ­λη­νι­κού δη­μο­σί­ου (ΤΕΜΠΕ/ ΕΤΕΑΝ) στις δι­α­τά­ξεις του νέ­ου προ­σω­ρι­νού εγ­γυ­η­τι­κού μη­χα­νι­σμού.
12. Πί­ε­ση προς τους αρ­μό­διους εγ­χώ­ριους και μη φο­ρείς για ά­με­ση ε­νερ­γο­ποί­η­ση του Ελ­λη­νι­κού Ε­πεν­δυ­τι­κού Τα­μεί­ου για τις ΜΜΕ με τη συμ­με­το­χή και ξέ­νων ε­πεν­δυ­τών.
13. Κα­λύ­τε­ρη α­ξι­ο­ποί­η­ση του ερ­γα­λεί­ου στή­ρι­ξης (εγ­γυ­ή­σεις σε δι­ε­θνείς τρά­πε­ζες υ­πέρ των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών-ΜΜΕ) των ελ­λη­νι­κών Μι­κρο­με­σαί­ων Ε­πι­χει­ρή­σε­ων, το ο­ποί­ο έ­χει συ­στα­θεί α­πό την ΕΤΕπ και η πι­λο­τι­κή ε­φαρ­μο­γή του ο­ποί­ου έ­χει ξε­κι­νή­σει ή­δη α­πό το 2012, με συ­νο­λι­κά 500 ε­κατ. ευ­ρώ που εί­ναι δι­α­θέ­σι­μα.

• Δι­α­συ­νο­ρια­κό εμ­πό­ριο

14. Εν­τα­τι­κο­ποί­η­ση των προ­σπα­θει­ών ε­δα­φι­κής συ­νερ­γα­σί­ας των ευ­ρω­πα­ϊ­κών Κρα­τών – Με­λών, μέ­σω συμ­με­το­χής στα προ­γράμ­μα­τα «Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­δα­φι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας», με­τα­ξύ γει­το­νι­κών πε­ρι­φε­ρει­ών σε θέ­μα­τα ό­πως το δι­α­συ­νο­ρια­κό εμ­πό­ριο. Για τον λό­γο αυ­τό κρί­νε­ται ση­μαν­τι­κό, αν­τί­στοι­χες δρά­σεις να συμ­πε­ρι­λη­φθούν στη νέ­α προ­γραμ­μα­τι­κή πε­ρί­ο­δο 2014-2020 για τις πε­ρι­φέ­ρει­ες των Βαλ­κα­νι­κών χω­ρών, προς ό­φε­λος της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.
16. Η ΕΤΕπ θα πρέ­πει να συ­νε­χί­σει, α­πό κοι­νού με την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή, τη δι­ά­θε­ση των δρά­σε­ων που συν­δυά­ζουν τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις της με πό­ρους α­πό τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της ΕΕ (προ­γράμ­μα­τα JASPERS, JESSICA, JEREMIE, JASMINE, RSI και “Skills and Jobs – Investing for Youth”).

• Χρέ­ος

17. Εν­θάρ­ρυν­ση των ευ­ρω­παί­ων ε­ταί­ρων και φο­ρέ­ων να τη­ρή­σουν τη συμ­φω­νί­α του Eurogroup του Νο­εμ­βρί­ου 2012 για έμ­πρα­κτη υ­πο­στή­ρι­ξη της Ελ­λά­δας στην προ­σπά­θειά της να κα­τα­στή­σει το χρέ­ος βι­ώ­σι­μο.
18. Α­να­δρο­μι­κή κά­λυ­ψη του κό­στους της α­να­κε­φα­λαι­ο­ποί­η­σης του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος α­πό τον ESM, χω­ρίς να ε­πι­βα­ρυν­θεί το ε­θνι­κό χρέ­ος, α­πε­λευ­θε­ρώ­νον­τας έ­τσι πό­ρους για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

• Θε­σμι­κό Πλαί­σιο

19. Θέ­σπι­ση ε­νός φο­ρέ­α οι­κο­νο­μι­κού δι­α­λό­γου με­τα­ξύ των ΜΜΕ που θα συμ­βα­δί­ζει με την αρ­χή “σκέ­ψου σε μι­κρή κλί­μα­κα” και θα α­πο­σκο­πεί στη βελ­τί­ω­ση του Κα­νο­νι­σμού “Small Business Act 2011”. Στο δι­ά­λο­γο αυ­τό θα συμ­με­τέ­χουν η UEAPME, ο κοι­νω­νι­κός ε­ταί­ρος των μι­κρο­με­σαί­ων στην Ευ­ρώ­πη, οι SME Envoys (Ει­δι­κοί ε­θνι­κοί αν­τι­πρό­σω­ποι των ΜΜΕ), οι Ευ­ρω­βου­λευ­τές και οι εκ­πρό­σω­ποι άλ­λων ε­παγ­γελ­μα­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων, οι ο­ποί­οι θα εί­ναι ε­πι­φορ­τι­σμέ­νοι με την πα­ρα­κο­λού­θη­ση της σύγ­κλι­σης με­τα­ξύ των προ­τά­σε­ων και των δι­α­δι­κα­σι­ών της Κο­μι­σιόν και του Κοι­νο­βου­λί­ου.
20. Στη Νέ­α Προ­γραμ­μα­τι­κή Πε­ρί­ο­δο 2014-2020, έμ­φα­ση θα πρέ­πει να δο­θεί στον τρό­πο συμ­με­το­χής των ΜΜΕ στην πο­λι­τι­κή συ­νο­χής, μέ­σω των προ­γραμ­μά­των: “HORIZON 2020”, “2014-2020 COHESION POLICY” και “COSME”, ό­πως και του προ­γράμ­μα­τος για την αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των ΜΜΕ.

• Η­λε­κτρο­νι­κό Εμ­πό­ριο

21. Τό­νω­ση της εγ­χώ­ριας αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας μέ­σω: α) της ε­νί­σχυ­σης της ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ρι­ό­τη­τας α­πό τη χρή­ση νέ­ων τε­χνο­λο­γι­ών, β) της ε­πέν­δυ­σης στο αν­θρώ­πι­νο κε­φά­λαι­ο με την α­νά­πτυ­ξη των δε­ξι­ο­τή­των και των ι­κα­νο­τή­των που α­παι­τούν­ται α­πό τη σύγ­χρο­νη α­γο­ρά ερ­γα­σί­ας, γ) της δη­μι­ουρ­γί­ας ε­νός ψη­φια­κού πε­ρι­βάλ­λον­τος ελ­κυ­στι­κού για ε­πεν­δύ­σεις.»