Ο Γ. Λαμπρόπουλος για το νέο εκλογικό νόμο

Στην ομιλία του ο βουλευτής   Γιάννης  Λαμπρόπουλος στην “Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης” για το σχέδιο νόμου που αφορά το νέο εκλογικό νόμο σημείωσε τα εξής:

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η κυβέρνηση, με συνέπεια σε αυτά που έλεγε, φέρνει τον εκλογικό νόμο και τον φέρνει έγκαιρα, γρήγορα, για ψήφιση. Η προηγούμενη πλειοψηφία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ανεξάρτητοι Έλληνες, όταν είδαν ότι έχαναν τη πλειοψηφία στο λαό, ψήφισαν την απλή αναλογική. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τον προηγούμενο νόμο, της ενισχυμένης, έγινε δύο φορές κυβέρνηση. Δυστυχώς, για τον τόπο μας, αντί να υπάρχει ένα πάγιο εκλογικό σύστημα που θα δίνει κυβερνήσεις και σταθερότητα, κάποιοι κατά καιρούς έπαιζαν ανέντιμα πολιτικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, τα οποία πλήρωνε ο τόπος φυσικά, που είχε ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Να θυμηθούμε, τον εκλογικό νόμο Κουτσόγιωργα, που έβαλε, για ένα χρόνο, το 1989-1990, τη χώρα σε περιπέτεια, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Πήρε τότε 48% η Ν.Δ. και δεν σχημάτιζε κυβερνητική πλειοψηφία. Το 1994, η καινούργια κυβέρνηση που έγινε με τον νόμο της ενισχυμένης, δεν έσπευσε να αλλάξει και να επαναφέρει τον νόμο Κουτσόγιωργα, συνέχιζε, κυβέρνησε και ξανακυβέρνησε με το νόμο της ενισχυμένης. Τι σημαίνει απλή αναλογική. Να παίρνει ένα κόμμα 48% και να μην σχηματίζει κυβέρνηση. Τι σημαίνει απλή αναλογική. Θα πρέπει να συμπράξουν τα δύο μεγάλα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για να σχηματιστεί κυβέρνηση, πράγμα που δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνει. Τι σημαίνει απλή αναλογική. Ακυβερνησία. Θυμόμαστε στην Ιταλία τι γινόταν, τι προβλήματα είχαν υπάρξει και αναγκάστηκαν και άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε το Βέλγιο, που ειπώθηκε, ένα με ενάμιση χρόνο ήταν χωρίς κυβέρνηση, χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση. Βλέπουμε τι γίνεται τώρα στο Ισραήλ, επίσης και στην Ισπανία. Είδαμε τι έγινε και στις δημοτικές εκλογές. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ψήφισε απλή αναλογική. Διάλυση στην αυτοδιοίκηση, πολλές υποψηφιότητες, εξελέγη δήμαρχος και δεν είχε πλειοψηφία να διοικήσει, αν δεν αλλάζαμε το νόμο να διευκολύνουμε τα πράγματα.

Η χώρα μας βγαίνει από μια μεγάλη οικονομική κρίση, δεκαετής σχεδόν οικονομική κρίση. Τι χρειάζεται σήμερα; Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, σταθερή κυβέρνηση, ισχυρή κυβέρνηση. Η ακυβερνησία θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μας, αλλά και τα εθνικά μας θέματα. Αν ο νόμος που συζητάμε δεν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, θα χρειαστούν και δεύτερες, το έχουμε δηλώσει, το απαιτεί το συμφέρον του τόπου. Η ψυχολογία και το καλό κλίμα στην οικονομία, δεν πρέπει να διαταραχθούν από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Τα εθνικά μας θέματα απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση και όχι ακυβερνησία. Είναι πολυτέλεια σήμερα να μην υπάρξει κυβέρνηση, όταν θα γίνουν, όταν θα έρθει η ώρα να γίνουν, να μην υπάρξει κυβέρνηση, για τα εθνικά μας θέματα και για την οικονομία μας. Τα κόμματα αυτό ας το αντιληφθούν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.”