Η παράταξη της «Αλλαγής» όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου, “αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένη διότι, επιτέλους, ύστερα από πολυετείς αγώνες του επικεφαλής της Θόδωρου Μπρεδήμα, τόσον στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όσον και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, απεφασίσθη και υλοποιήθηκε από τον απελθόντα Περιφερειάρχη Π. Τατούλη και με τη φροντίδα του νέου Περιφερειάρχη Π. Νίκα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και απεκαλύφθη το Μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών τον Φλεβάρη του 1944 στην Καλαμάτα”.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Θόδωρου Μπρεδήμα έχει ως εξής:
«Τετιμημένοι νεκροί, αθάνατοι και αγύρως αιωνία η μνήμη σας.
Μετά από 75 ολόκληρα χρόνια ήρθε η ώρα να υψωθεί το αποκαλυφθέν μνημείο για να διασαλπίζει ανά τους αιώνες τη μνήμη και τον ηρωισμό που επιδείξατε μπροστά στα πολυβόλα των Γερμανών κατακτητών Και παίσατε νεκροί μεν ηττημένοι ΟΧΙ, ζητωκραυγάζοντας την ελληνική Λευτεριά.
Πικρός και αβάσταχτος ο πόνος σε τέτοιες στιγμές όταν καθήκον ιερόν σε καλεί να αναφερθείς σε γεγονότα που έχουν σημαδέψει βαθιά τις ψυχές των συγγενών των εκτελεσθέντων πατριωτών στις 8 Φλεβάρη του 1944, σήμερα βρίσκεσθε εδώ σε αυτό τον ιερό και τιμημένο χώρο του ιστορικού 9ου Συντάγματος που δόξασε την πατρίδα μας μέχρι κοπώσεως στα ελληνικά πεδία των μαχών Και μόνον το παρακάτω απόσπασμα του Γεωργίου Δροσίνη αφιερωμένο στον Ύμνο των Προγόνων μας, μόνον αυτό θα μπορούσε να ελαφρύνει τον πόνο μας.
Εσείς, που πρωτοσπείρατε
της λευτεριάς το σπόρο,
λαχταρισμένο δώρο
στη σκλαβωμένη γη,
Στη μνήμη σας ανάβομε
χρυσά λιβανιστήρια,
για σας τα νικητήρια
τα χείλη μας υμνούν,
και πλέκοντας τα χέρια μας
της δόξας τα στεφάνια,
δική μας περηφάνεια,
στους τάφους σας κρεμούν…
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες συγγενών των εκτελεσθέντων οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε μπλόκο της αγοράς της Καλαμάτας, σε αυτό το Στρατόπεδο έγινε η εκτέλεση στις 8 Φλεβάρη του 1944 όπως μας είπε και η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Πότα Κακκαβά, η οποία ήταν τότε μαζί με άλλους συγγενείς των θυμάτων έξω από το Σύνταγμα και έζησε τα γεγονότα από κοντά.
Τότε τους είπαν ψέματα ότι έστειλαν τους συλληφθέντες δήθεν στη Γερμανία για εργάτες.
Όμως αυτή σαν παιδί που ήταν φώναξε «αίματα – αίματα» και όλες οι γυναίκες ακολούθησαν τη διαδρομή από το Σύνταγμα, Λακωνικής, Φαρών μέχρι του μύλους της παραλίας όπου σταμάτησαν τα αίματα…
Τότε γύρισαν πίσω όλες οι χαροκαμένες γυναίκες και έμαθαν από περίοικους του Συντάγματος, ότι τους είχαν εκτελέσει οι γερμανοί. Τότε κατάλαβαν ότι είχαν σκοτώσει τους ανθρώπους τους… Δυστυχώς μετά και από επιλογή αθλίων συνεργατών των Γερμανών. Αλλά και μέχρι σήμερα ο πόνος σας για τους πατεράδες, τα αδέλφια, τους παππούδες είναι απερίγραπτος ο πόνος σας που υποδηλώνεται με τη δική σας εδώ παρουσία…
Έτσι λοιπόν, τέλη Αυγούστου του 1944 όταν έφυγαν οι κατακτητές έμαθαν ότι τους είχαν ενταφιάσει στα σφαγεία όπου τα σκυλιά στο μεταξύ είχαν αρχίσει να ξεθάβουν τα σώματά τους όπως αναφέρει ο αείμνηστος Νίκος Καράμπελας, αλλά και εκτενέστερα ο Γρηγόρης Κριμπάς στο βιβλίο του «Η Εθνική Αντίσταση στη Μεσσηνία και τους γύρω Νομούς».
Το καλοκαίρι του 1945 ήρθαν επιτροπές που κατέγραφαν τα θύματα των Γερμανών οι οποίες αποτελούνταν από Άγγλους και Εβραίους. Έκαναν εκταφή, όσοι ήταν εκεί αναγνωρίσανε τους δικούς τους. Η αλμύρα της θάλασσας τους είχε μουμιοποιήσει. Τους 14 τους πήρανε την πρώτη μέρα και τους πήγανε στον Αβραμόγιαννη και μετά απαγόρευσαν στους οικείους τους να τους πάρουν πριν τους φωτογραφίσουν και τους μετρήσουν… και εκεί ακούστηκε ο τραγικός αριθμός από 300 έως 534 που δεν έχει επιβεβαιωθεί και συνεπώς υπάρχουν επί του παρόντος στις στήλες τα ονόματα των δηλωθέντων ονομάτων των νεκρών, εις το Μνήμα του Νεκροταφείου Καλαμάτας που έγινε από τον αείμνηστο Δήμαρχο Χρήστο Κουμάντο. Για το λόγο ενώ προστέθηκαν και νέα ονόματα, αυτό έχει προβλεφθεί στο αποκαλυφθέν εδώ Μνημείο από τον εξαίρετο Καλλιτέχνη κ. Μυρωδιά, που επελέγη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η δυνατότητα πρόσθεσης νέων ονομάτων στις στήλες του. Ποτέ δεν μπορέσανε να βρούνε όλα τα ονόματα γιατί βλέπετε πως η ανατροπή των αξιών έφερε τότε και αυτό το θλιβερό ολίσθημα να μην μπορείς αν πεις πως ο άνθρωπός σου εκτελέστηκε από τους κατακτητές. Σε αυτούς απευθυνόμαστε για μια ακόμα φορά να δηλώσουν ονόματα παραληφθέντων εκτελεσθέντων στο Δήμο της Καλαμάτας.
Εξάλλου, το δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας επί Δημαρχοντίας Παν. Νίκα με αλλεπάλληλα ομόφωνα ψηφίσματά του και κατά το παρελθόν είχε ζητήσει να ενταχθεί η Καλαμάτα στις μαρτυρικές πόλεις για την πληθώρα των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κατά των κατακτητών και δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας. Ελπίζουμε ότι επί τέλους θα γίνει και αυτό. Επίσης και δι’ αλλεπάλληλων ψηφισμάτων του δημοτικού συμβουλίου μετά από πρόταση της «Αλλαγής για το Δήμο της Καλαμάτας» έχει ζητηθεί να προχωρήσει το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων των ηρωικών νεκρών μας από την Γερμανία, η οποία τηρεί σιγήν ιχθύος. Ας είναι… Ο αγώνας θα συνεχισθεί και από το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Καθήκον επιβεβλημένο είναι να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον Περιφερειάρχη Παν. Νίκα για τη σημερινή εκδήλωση και οφείλουμε να προσθέσουμε ότι η ανέγερση του μνημείου χρηματοδοτήθηκε από τον απελθόντα Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον οποίο και ευχαριστούμε μετά από εισήγηση της τότε Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Κωνσταντίνας Νικολάκου, τον Διευθυντή Τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτη Γιαννακέα, την επιβλέπουσα, καθώς και το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο για τον ευπρεπισμό του χώρου αυτού. Και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους, απονέμοντας τον δίκαιο έπαινο.
Κυρίες και κύριοι,
Οι μυριάδες των πεσόντων υπέρ της Ελληνικής Ελευθερίας, καθώς και οι ηρωικοί νεκροί, ανήκουν στην Ελλάδα η οποία έχει, όπως είπε και ο Γάλλος σοφός έναν ποταμό μεγαλύτερο από τον Αμαζόνιο της Αμερικής, μεγαλύτερο από τον Ρήνο και το Δούναβη της Ευρώπης, μεγαλύτερο και από το Νείλο και το Βόλγα.
Αυτός είναι ο ποταμός των Ελληνικών αιμάτων που φωτίζουν την οικουμένη επί τρεις χιλιετηρίδες και αναδεικνύουν τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.
Γενναιότατοι Διοικητές, Αξιωματικοί Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, είμεθα βέβαιοι ότι εάν οψέποτε χρειασθεί θα αντηχήσει το «νίκας κατά βαρβάρων δωρούμενοι».
Αλησμόνητοι νεκροί οι θυσίες σας θα είναι για εμάς ένα ορόσημο που θα φωτίζει πάντα τα βήματά μας και, θα μας εμψυχώνει στους αγώνες μας για Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη για ένα καλύτερο μέλλον.
Πάντοτε γενναίοι και χαμογελαστοί, πορευτήκατε της Λευτεριάς την ματωμένη στράτα με τόσους γενναίους της γενιάς σας. Παντοτινή η μνήμη σας αλησμόνητοι Ήρωες Νεκροί μας.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Σας ευχαριστώ»