Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας με ανακοίνωσή του για την συσσωρεύσει των σκουπιδιών στους δρόμους της Τρίπολης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μετάδοση ασθενειών και θέτει Βουλευτές του Νομού, τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, του Δήμου, και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, προ των ευθυνών τους και ζητά να σταματήσουν τυχόν πολιτικά ή οικονομικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας του λαού.
Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η συσσώρευση απορριμμάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, καθώς και ότι η παρούσα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, χρόνια και μήνες τώρα, έχει λάβει διαστάσεις χρόνιας υγειονομικής κρίσης.
Το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία και ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και προφύλαξης του πληθυσμού είναι αδιαμφισβήτητο.
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία της Τρίπολης ζεί το εφιαλτικό από πλευράς υγείας αλλά και αντιαισθητικό και αντιτουριστικό πρόβλημα της συσσώρευσης των απορριμμάτων σε κάθε γωνιά της πόλης μας. Ας δούμε όμως πρώτα, τι σημαίνει αυτήν η συσσώρευση για την υγεία μας.
Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη. Επιπρόσθετα κάποιοι μικροοργανισμοί που θα βρεθούν στα απορρίμματα μπορούν να επιζήσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ. η σαλμονέλα του τύφου (από τέσσερις ημέρες μέχρι τέσσερις μήνες), η σαλμονέλα του παρατύφου (από 24 μέρες μέχρι πέντε μήνες) και η σαλμονέλα της εντερίτιδας (μέχρι 150 ημέρες).
Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό «φορέων» μεταδόσεως διαφόρων νόσων. Για παράδειγμα μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου υγιεινού περιβάλλοντος ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μύγες ή τρωκτικά όπως οι ποντικοί να τρέφονται από υλικό απορριμμάτων ιδιαίτερα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τα δοχεία ή όταν υπάρχει απρόσεκτη απόρριψή τους γύρω από αυτά. Τα έντομα, όταν μας τσιμπούν, δεν μας μεταδίδουν μόνο μολυσματικές νόσους. Πρόσφατα είχαμε περιπτώσεις κνιδώσεως μετά από τσιμπήματα, αλλεργικών δηλαδή αντιδράσεων, που δυνητικά μπορεί να καταλήξουν και σε αλλεργικό σοκ.
Οι βροχερές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την στιγμή διευκολύνουν την μετάδοση των παθογόνων σε ζώα ή έντομα φορείς καθώς αυτά μετατρέπονται σε «οχήματα» μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από τους σωρούς των απορριμμάτων στο αστικό περιβάλλον. Επακολουθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο μέσω κάποιων από αυτά τα έντομα ή τρωκτικά «φορείς μικροβίων» είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε με μόλυνση τροφών ή νερού»
Αναγκαία μέτρα πρόληψης:
Αμεση, Ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων
Προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ανωμαλία.
Η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες.
Ιδιαίτερη προσοχή για τους κατόχους κατοικίδιων ζώων καθώς πρέπει να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ,
ΖΗΤΑ: Την άμεση αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη αποκομιδή τους.
ΘΕΤΕΙ τους Βουλευτές του Νομού, τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, του Δήμου, και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, προ των ευθυνών τους και ΖΗΤΑ να σταματήσουν τυχόν πολιτικά ή οικονομικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας του λαού, όλοι δε, να καθήσουν σε ένα κοινό συναινετικό τραπέζι και να δώσουν βιώσιμη και νόμιμη λύση στο πρόβλημα.
ΣΥΝΙΣΤΑ και ΑΠΑΙΤΕΙ: να διενεργείται επιτόπου ελεγχόμενη απολύμανση, χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων καταλοίπων, προκειμένου να επιτευχθεί προσωρινή διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελεγχόμενη απολύμανση δεν υποκαθιστά επ’ ουδενί την ορθολογική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Η απολύμανση να διενεργείται απο συνεργεία ακόμα και μετά συσσώρευση δύο-τριών ημερών και όχι μόνο μηνών.»