Μεγαλώνει ο κύκλος των εμπλεκομένων. Τι βρήκαν ΣΔΟΕ και Εγκληματολογικά εργαστήρια
Τρίβουν τα μάτια τους οι Δικαστικές Αρχές με τα δεκάδες νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με την υπόθεση των σκουπιδιών, τον εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα που βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό και τους συνεργάτες του. Για την διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, επιστρατεύτηκε για πρώτη φορά στην Ηλεία το σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και καταγραφής συνομιλιών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που αποκάλυψε «καυτούς» διαλόγους ανάμεσα στον εργολάβο από το Φλόκα και άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση.
Παράλληλα το ΣΔΟΕ αποκάλυψε με ελέγχους δεκάδες πλαστά τιμολόγια που αφορούν την υπόθεση, ενώ τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., βρήκαν δεκάδες άλλα στοιχεία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του εγκέφαλου της σπείρας των σκουπιδιών, μεταξύ αυτών και παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες του ιδίου με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες. Η Πρωινή και το ilialive.gr σας παρουσιάζουν σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα τις σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση που αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά πανελλαδικά.
Η συνέχεια της έρευνας
Η υπόθεση του εργολάβου σκουπιδιών Θεόδωρου Καράμπελα που κατηγορείται κατά κύριο λόγο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το κέρδος από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε βαθμό κακουργήματος, αναμένεται να λάβει άλλες διαστάσεις. Κρίθηκε προφυλακιστέος τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με τον συνεργάτη του Νίκο Γιαννόπουλο, ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο γιοί του, ο αδερφός του και ένας ακόμα συνεργάτης του. Το δρόμο για την υπόθεση των σκουπιδιών άνοιξε ο απερχόμενος Εισαγγελέας Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης, όπου επί μακρόν ασχολήθηκε συνολικά με το θέμα των σκουπιδιών στο νομό και τη δράση του συγκεκριμένου εργολάβου. Από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος με την Αντιεισαγγελέα κα Λαμπροπούλου στην οικία του φερόμενου ως εγκέφαλου της σπείρας, κατάσχεσε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μεγάλο αριθμό τιμολογίων και μία σφραγίδα ανύπαρκτης εταιρείας. Μετά τη σύλληψή και την προφυλάκισή τους, παρέδωσε τη σκυτάλη στην Ανακρίτρια Ηλείας Κωνσταντία Παντοπούλου για την περαιτέρω και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.
Πέραν της επιβεβαίωσης δεκάδων στοιχείων που από την πρώτη στιγμή της έρευνας είχαν οι Δικαστικές Αρχές στα χέρια τους, φαίνεται να προκύπτει ένα ακόμα εξαιρετικά επιβαρυντικό στοιχείο, όχι μόνο για τα μέλη της οργάνωσης , αλλά κυρίως για το περιβάλλον της Ηλείας. Τα σκουπίδια του δήμου Καλαμάτας δεν έφτασαν ποτέ σε νόμιμο ΧΥΤΑ, αλλά ενταφιάστηκαν είτε στον πρώην ΧΑΔΑ στον Πολυπόταμο Φλόκα, είτε σε διάφορα σημεία του δρυοδάσους της Φολόης, είτε αλλού σε Ηλειακό έδαφος…
Ο «κοριός» της αντιτρομοκρατικής
Για πρώτη φορά σε επίσημη έρευνα στην Ηλεία, χρησιμοποιήθηκε το «τρομακτικό» σύστημα των τηλεφωνικών υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατόπιν έκδοσης σχετικής διάταξης από την Ανακρίτρια Ηλείας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την σημαντικότητα των ερευνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αποτελεί ένα στοίχημα για τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη, η πλήρης αποκάλυψή της. Έτσι μετά τη σύλληψη των έξι αρχικά εμπλεκομένων και την προφυλάκιση του Θεόδωρου Καράμπελα και του συνεργάτη του Νίκου Γιαννόπουλου, ξεκίνησε μια έρευνα σε βάθος. Κομβικό σημείο για την υπόθεση, αποτέλεσε η κυνική δήλωση του τελευταίου σε ραδιοφωνική εκπομπή πως για τη διαχείριση των απορριμμάτων διακινείται «χρήμα κάτω από το τραπέζι». Όπως είχαμε αναφέρει και στα ρεπορτάζ μας τον περασμένο Ιανουάριο, οι Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές ξεκινούσαν τότε μια αναζήτηση των διαδρομών του «μαύρου χρήματος» και των σκουπιδιών. Έτσι επιστρατεύτηκε ο «κοριός» της Αντιτρομοκρατικής, για να καταγράψει όλα όσα δεν έβγαιναν από τα «σφραγισμένα», ενώπιον των Αρχών, στόματα των εμπλεκομένων. Οι τηλεφωνικές επισυνδέσεις που έγιναν με την εντολή της Ανακρίτριας, είχαν ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες ώρες ηχογραφήσεων σε μεγάλο αριθμό τηλεφώνων. Ηχογραφημένες συνομιλίες που παρέλαβε και ανέλαβε την αξιοποίησή τους η ίδια με απόλυτη μυστικότητα και που οδήγησαν σε δεκάδες αρχεία απομαγνητοφωνήσεων, που περιέχουν έναν μεγάλο όγκο σημαντικών στοιχείων.
Έτσι μέσα από την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, αποκαλύφθηκε πλήρως ο ηγετικός ρόλος του Θεόδωρου Καράμπελα, ο οποίος ακόμα και μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, συνέχισε να κατευθύνει τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην σπείρα, για κάθε κίνηση τους στο θέμα των σκουπιδιών. Έτσι αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ο τρόπος δράσης της εγκληματικής ομάδας, όπως χαρακτηρίζεται από τις Αρχές, η σπείρα. Στις συνομιλίες αυτές φάνηκε πως έγιναν προσπάθειες για την αποφυλάκισή του Θεόδωρου Καράμπελα με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος. Ακόμα και μετά την προφυλάκιση του Θεόδωρου Καράμπελα, συνεχιζόταν η πίεση προς δημόσια όργανα για τη σύναψη συμβάσεων με δήμους για την διαχείριση των σκουπιδιών τους, κάτι που φανέρωσε στις Αρχές την απόλυτη αποδοχή της παράνομης δραστηριότητας από τα μέλη της σπείρας και την διάθεση να συνεχιστεί αυτή, ακόμα και μετά την πιθανή αποφυλάκιση του Θεόδωρου Καράμπελα.
Η ακτινογραφία της σπείρας
Η ανάλυση των δεδομένων των τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά την παράνομη δραστηριότητα μεταξύ του Θεόδωρου Καράμπελα και των μελών της σπείρας έδωσε τη δυνατότητα στις Ανακριτικές Αρχές να αποτυπώσουν και να εντάξουν υλικό που αποκαλύπτει πλήρως την δομή της οργάνωσης, τον τρόπο δράσης και τα μέλη αυτής. Έτσι προέκυψε πως τα σκουπίδια που παραλάμβανε ο Θεόδωρος Καράμπελας και οι συνεργάτες του από τη Μεσσηνία και το δήμο Καλαμάτας, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στην Αιτωλοακαρνανία όπως άφηναν να εννοηθεί δημόσια οι εμπλεκόμενοι στην μεταφορά. Όλα τα σκουπίδια κατέληξαν, είτε στον πρώην ΧΑΔΑ στον Πολυπόταμο Φλόκα, δίπλα στον ποταμό Αλφειό, είτε πάλι στο δρυοδάδος της Φολόης, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και περιοχή προστατευόμενη από τη συνθήκη Natura.
Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων όμως προσδίδει ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στην ήδη ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης. Αυξάνει τον αριθμό των εμπλεκομένων κατηγορούμενων, από τους έξι στους οποίους είχε ασκηθεί δίωξη σε ακόμα πέντε ή έξι άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν εξακριβωθεί πλήρως και στα οποία αναμένεται να αποδοθούν παρόμοιες κατηγορίες με τους προηγούμενους. Επίσης στον Θεόδωρο Καράμπελα, αναμένεται να ασκηθούν και νέες κατηγορίες με βάση το στοιχείο των παράνομων ηχογραφήσεων διαλόγων που είχε με άλλα άτομα, επί του προκειμένου με δημάρχους, αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες, που σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει σχετικά με αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Ακόμα από τα δεδομένα των τηλεφωνικών επικοινωνιών, δίδονται και άλλα στοιχεία σχετικά με την σπείρα και αναδεικνύονται επ’ ακριβώς ενεργοί ρόλοι των κατηγορουμένων, τα αρχηγικά στελέχη, τα άτομα με περιφερειακό ρόλο, η καθημερινή και αδιάλειπτη δραστηριότητα της εγκληματικής ομάδας κυρίως κατά τις βραδινές και πρωινές ώρες.
Τα εγκληματολογικά εργαστήρια και το ΣΔΟΕ
Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Θεόδωρου Καράμπελα, οι Αρχές στην έρευνα που ακολούθησε, εντόπισαν στο σπίτι και στο γραφείο του, σημειώσεις του εγκεφάλου της σπείρας και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με πολύτιμα για την υπόθεση αρχεία. Ο υπολογιστής, μετά την έκδοση σχετικής Ανακριτικής διάταξης όπου κάμφθηκε το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, στάλθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να ερευνηθεί διεξοδικά, να βρεθούν ακόμα και σβησμένα αρχεία και να αποκαλυφθεί πλήρως το αποθηκευμένο περιεχόμενό του. Τα μέλη της σπείρας είχαν την ιδιαιτερότητα να φωτογραφίζονται και να κρατούν ηλεκτρονικό αρχείο με το ανάλογο υλικό από τους χώρους όπου γινόταν ο παράνομος ενταφιασμός των σκουπιδιών. Στον ίδιο υπολογιστή βρέθηκαν ακόμα οι παράνομες ηχογραφήσεις με συνομιλίες του Θεόδωρου Καράμπελα με τους τρείς δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και με άλλα δημόσια πρόσωπα. Επίσης, συμβάσεις ανάθεσης έργου που συνέτασσε ο ίδιος ο εργολάβος για λογαριασμό του δήμου Καλαμάτας, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά ο χώρος εναπόθεσης. Το τελευταίο στοιχείο μαζί με αρκετά τιμολόγια άνοιξε το δρόμο και για την έρευνα της υπόθεσης και από το ΣΔΟΕ περνώντας έτσι, στο οικονομικό έγκλημα. Οι αναλυτικές καταστάσεις που διατηρούσε ο Θεόδωρος Καράμπελας ως αρχείο, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές και συνάμα επιβαρυντικές για αυτόν.
Σε αυτές υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι κινήσεις του, οι ημερομηνίες, οι χώροι και ο όγκος των παράνομων φορτίων σκουπιδιών, τα κέρδη που αποκόμισε από αυτά, τα εκατομμύρια ευρώ που αποκόμισε ως κέρδος από την δραστηριότητα, αλλά ακόμα και κάποιες από τις διαδρομές αυτών των χρημάτων προς τρίτους. Έτσι το ΣΔΟΕ ερεύνησε όλα αυτά τα δεδομένα, από το καλοκαίρι του 2009 που ξεκίνησε την δραστηριότητά του στον τομέα της μεταφοράς των σκουπιδιών με απευθείας αναθέσεις ο Θεόδωρος Καράμπελας, έως σήμερα. Φαίνονται τα ποσά που έχει εισπράξει από το δήμο Καλαμάτας και το δήμο Πύργου για τα σκουπίδια. Το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει μεγάλο αριθμό εικονικών τιμολογίων από ανύπαρκτες εταιρίες. Παράλληλα ερευνάται ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει αποκομίσει από τη δραστηριότητά του και ποιοι οι αποδέκτες μέρους των χρημάτων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πάρα πολλά ακόμα αυτά που πρόκειται να αναδειχθούν και οι Αρχές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλοι εμπλεκόμενοι ή άλλες κατηγορίες στο σύνολο των προσώπων που αναμειγνύονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αυτή.
ilialive.gr