Τον γνώρισε η Πελοπόννησος, ως τον πρώτο Πρύτανη του νέου Πανεπιστημίου στην Περιφέρειά μας. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδωρου, γρήγορα έγινε “κομμάτι” της κοινωνίας, λόγω του αγωνιστικού του χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα στην παιδεία και ιδιαίτερα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξελέγη προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων και έδωσε “μάχες” για την Μεταρρύθμιση. Μετά τις εκλογές του 2012 η Τρικομματική Κυβέρνηση τον επέλεξε για υφυπουργό Παιδείας, με πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Από την Κυβερνητική θέση είχε την ευκαιρία και “υλοποίησε” τις… διορθώσεις στην μεταρρύθμιση για τις οποίες αγωνίστηκε ως Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Σήμερα, είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ανταποκρίθηκε άμεσα για την συνέντευξη που του ζήτησε η farenews.gr.
Από την εκπαίδευση στην πολιτική ή και τα δυο ταυτόχρονα;
Παραμένω πάντα ενεργός στο Πανεπιστήμιο με αυξημένη φέτος διδασκαλία στο εξωτερικό, ως προσκεκλημένος Καθηγητής σε ξένα Πανεπιστήμια και παράλληλα συμμετέχω στα κοινά. Θεωρώ ότι, στην περίοδο που διανύει η χώρα, η ενασχόληση με την πολιτική είναι ζήτημα συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Η πανεπιστημιακή εμπειρία μου, καθώς και αυτή που προέκυψε από τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησα μέχρι σήμερα συμβάλλουν στην αντίληψη που έχω για την πολιτική. Αυτή είναι μία διεργασία που προκύπτει από την κατάθεση υλοποιήσιμων θέσεων και προτάσεων, οι οποίες υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα ούτε καριέρα. Επομένως, ξεκάθαρα σας απαντώ ότι δραστηριοποιούμαι και στους δύο τομείς ταυτόχρονα.
Ήρθατε ως πρώτος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είχατε εκλεγεί και στην προεδρία των Πρυτάνεων. Ήρθατε σε σύγκρουση με την τότε κυβέρνηση και γίνατε γνωστός στο πανελλήνιο.
Οφείλω να σας πω ότι ποτέ δεν υιοθέτησα συγκρουσιακή στάση και νομίζω αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνεται πάνω σε ερείπια. Υπερασπίστηκα θέσεις και ιδέες και κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμουν τις βασικές αρχές και αξίες του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου. Ως προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων προέβαλα την ανάγκη του διαλόγου και όπως θα θυμάστε αντέκρουσα τις επιθέσεις που δέχτηκε μεταξύ άλλων και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η εξέλιξη με δικαίωσε σε πολλά σημεία και κυρίως ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να στηρίζεται στο διάλογο και στη συναίνεση και όχι στην ένταση και στην απαξίωση του Πανεπιστημίου και του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του. Σήμερα, τρία χρόνια μετά έγιναν σοβαρά βήματα στην κατεύθυνση προσαρμογής του Νόμου που ψηφίστηκε τότε και πλέον η υλοποίηση του δεν αμφισβητείται. Χαίρομαι που συνέβαλα με τις δυνάμεις μου στην κατεύθυνση αυτή.
Η αντιπαράθεση με το υπουργείο παιδείας, ήταν η αιτία της “εισόδου” σας στην ενεργό πολιτική; Και γιατί με την ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη;
Σίγουρα όχι. Νομίζω ότι η άκρως τιμητική πρόταση που μου έγινε στόχευε στην αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας μου και στην αξιοποίηση των θέσεων που είχα υποστηρίξει. Η αποκατάσταση του κλίματος ομαλότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ανάληψη πρωτοβουλιών επανασύνδεσης του Υπουργείου Παιδείας με τον εκπαιδευτικό κόσμο, καθώς και προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών (αξιολόγηση, Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία) υπήρξαν για μένα Βασικές Προτεραιότητες. Η πρόταση και η στήριξη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάληψη αυτής της ευθύνης, ιδιαίτερα όταν με εξέφραζε η υπεύθυνη θέση την οποία κράτησε η Δημοκρατική Αριστερά για τη διάσωση της χώρας μετά τις εκλογές του 2012.
Ως υφυπουργός έχετε θετικές αναμνήσεις;
Ξέρετε, σε μία τέτοια θέση στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχουν ήσυχες μέρες. Κάθε μέρα είναι μέρα προσπάθειας και ευθύνης για την επίλυση προβλημάτων. Υπήρξαν αστοχίες και δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων που είχα βάλει, όπως υπάρχει και η αίσθηση ότι είτε προχώρησαν είτε ολοκληρώθηκαν ορισμένα θέματα σε θετική κατεύθυνση. Ποτέ όμως αυτό δεν είναι αρκετό, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι η Παιδεία στην Ελλάδα έχει υποστεί και αυτή τις συνέπειες της κρίσης. Γι αυτό σας λέω ξεκάθαρα ότι, όσο και αν η ανάμνηση είναι σε προσωπικό επίπεδο καλή γιατί ενήργησα πάντα με σεβασμό για τον εκπαιδευτικό και το έργο του, γνωρίζω τη δυσκολία και την ένταση των προβλημάτων της Παιδείας.
Ευρωβουλή. Καθήκον κομματικής πρότασης ή προσωπική φιλοδοξία;
Από επιλογή και φυσικά μετά από σχετική διαδικασία των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο σήμερα να προωθηθούν ιδέες και θέσεις οι οποίες υπηρετούν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και υποστηρίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής στην Ευρώπη. Από τη νέα σύνθεση και πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξαρτηθούν πολλά και επηρεαστεί άμεσα η κατάσταση στην Ελλάδα. Οι πολιτικές της ασφυκτικής λιτότητας έχουν οδηγήσει και με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ύφεση και στην αύξηση της ανεργίας. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να υιοθετηθούν μέτρα ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης του χρέους. Δημοσιονομική σταθερότητα με άνεργη ανάπτυξη δεν γίνεται. Επομένως, πιστεύω ότι η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σημαντική για τον ανακαθορισμό των πολιτικών επιλογών και στην Ελλάδα.
Πως σχολιάζετε την δημοσκοπική “καθήλωση” της ΔΗΜΑΡ.
Η ρευστότητα που κυριαρχεί στο πολιτικό πεδίο επηρεάζει όλους τους πολιτικούς χώρους. Σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος καταγράφεται ως αναποφάσιστο. Είναι δικό μας χρέος να το πείσουμε για τις υπεύθυνες θέσεις που υποστήριξε η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και για την προσδοκία που αυτές εμπεριέχουν για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής. Νομίζω ότι πλέον πολλοί «πιστώνουν» στη ΔΗΜΑΡ τις θέσεις της για τα εργασιακά, την ενεργειακή πολιτική, την υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, την αξιολόγηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση, την ανάγκη ψήφισης ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος ή την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα. Χρειάζεται όμως η Δημοκρατική Αριστερά να απευθυνθεί στο ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο και να πείσει περισσότερο ότι οι σημερινές θέσεις και προτάσεις της είναι θέσεις και προτάσεις κυβερνησιμότητας, προοδευτικής προοπτικής σε συνεργατικές κυβερνήσεις που θα υπηρετούν την ανάκαμψη της χώρας και ένα εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό χρειάζεται να γίνει με σταθερότητα, αλλά και με την πεποίθηση ότι το προηγούμενο κυβερνητικό έργο της ΔΗΜΑΡ είχε ουσιαστική επίπτωση στη σημερινή πορεία της χώρας.
Συμπερασματικά πείτε μας γιατί να ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ για ευρωβουλή και Παπαθεοδώρου για ευρωβουλευτή;
Νομίζω ότι ήδη έχω περιγράψει πολλούς από τους λόγους. Θα προσθέσω όμως ότι η Δημοκρατική Αριστερά υποστήριξε αταλάντευτα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, επιζητώντας παράλληλα την αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης. Δεν υιοθέτησε ποτέ στη βολική κριτική του ευρωσκεπτικισμού ούτε αμφισβήτησε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στήριξε τη διάσωση της χώρας εντός της ευρωζώνης, τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και την κοινωνική ανασυγκρότηση όπως σήμερα στηρίζει την πολιτική μίας νέας αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Οι πολιτικές της λιτότητας προκάλεσαν την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και παρήγαγαν αντι-ευρωπαϊκές τάσεις στους πολίτες. Χρειάζεται λοιπόν η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση και η ψήφος στη ΔΗΜΑΡ είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης και προοπτικής σε αυτή την κατεύθυνση. Όσο για την προσωπική ερώτηση που θέσατε, μπορώ να σας απαντήσω ότι η μέχρι τώρα πορεία μου στα δημόσια πράγματα, αλλά και η εμπειρία μου από θέσεις ευθύνης μπορεί να υπηρετήσει αυτή την εμπιστοσύνη. Είναι ο λόγος που ζητώ τη ψήφο των πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές, και ιδιαίτερα των πολιτών της Πελοποννήσου, οι οποίοι γνωρίζουν τη μέχρι τώρα πορεία μου.