Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1992 ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μία μέρα που δεν πρέπει να την θεωρούμε μέρα γιορτής ή με επετειακό χαρακτήρα.
Αλλά αντίθετα η μέρα αυτή πρέπει να αποτελεί μέρα συνειδητοποίησης και κατανόησης πως τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι κατώτερα από τα άτομα χωρίς Αναπηρία αλλά ίσα. Ίσως λίγο διαφορετικά αλλά ίσα.
Η αλλαγή σκέψης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία είναι το βασικό μήνυμα αυτής της μέρας. Οφείλουμε πρώτιστα όλοι μας να σεβόμαστε τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι δεν το κάνουμε αφού πολλές φορές καταλαμβάνουμε για παράδειγμα θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για ΑμεΑ.
Χωρίς αυτήν την αλλαγή μέσα μας δεν μπορεί να έλθει και η στήριξη των ΑμεΑ σε κάθε επίπεδο και σε κάθε τομέα δραστηριότητας του ανθρώπου.
Σήμερα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, η κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία όλων των πολιτών και πολύ περισσότερων των αιρετών που έχουν μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν, έναντι των ΑμεΑ, είναι αναγκαία συστατικά στοιχεία κάθε δράσης και πολιτικής.
Οφείλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού να είμαστε στο πλευρό των ΑμεΑ καθημερινά και η μέχρι τώρα πορεία δείχνει πως η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου αυτό το έχει κάνει πράξη μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις. Άλλωστε η ευαισθησία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και λόγω της ιατρικής του ιδιότητας είναι αναμφισβήτητη και αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία.
Παράδειγμα και η εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Πελοποννήσου Ατόμων με Αναπηρία και με θέμα «Κοινωνική προστασία- Πρόνοια και Άτομα με Αναπηρία: Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης» στις 7 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα.
Έχει επίσης αποφασιστεί μέσω του προγράμματος 2014-2020 να υλοποιηθούν δράσεις που θα βελτιώνουν την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα για τα ΑμεΑ και να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ γίνεται προσπάθεια να αρθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία, που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει.
Υπάρχει δε πρόβλεψη να ενισχυθούν οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές και να δημιουργηθούν νέες με χρηματοδοτήσεις που θα βρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Και βέβαια είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση ατόμων ή φορέων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των ΑμεΑ αλλά και της στήριξής τους σε όποιο επίπεδο κάθε φορά κρίνεται αναγκαίο.
Από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Μεσσηνίας και σε συνεργασία με συλλόγους και εμπλεκομένους φορείς θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των ΑμεΑ και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τα Άτομα με Αναπηρία που είναι δικοί μας άνθρωποι και όχι κάποιοι ξένοι. Και ας μην ξεχνάμε πως η αναπηρία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας οποιαδήποτε στιγμή και δεν αποτελεί επιλογή κανενός.
*Ιατρός , Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε.Μεσσηνίας