Νέα «βόμβα» έριξε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τις απεργίες. Το ισχύον καθεστώς για τις απεργίες που κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια και έως σήμερα μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν από άλλο σωματείο, δευτεροβάθμιο πρόκειται να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο – μια συνήθης έως σήμερα διαδικασία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εγκύρως, αργότερα με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος».
Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «δεν είναι τρελά τα δικαστήρια όταν κηρύσσουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι τόσο στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ευρωπαϊκοί, διαφανείς και να γνωρίζουμε όλοι ότι με μια απεργία πρέπει να πιέζεται η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο».
Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και στο τι προβλέπει για τις απεργίες, τόνισε ότι «θα πρέπει, όπως γίνεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, όταν γίνεται μια απεργία στην κοινή ωφέλεια, δηλ. στο μετρό, στην ακτοπλοΐα, στα απορρίμματα, να υπάρχει το 33% των δραστηριοτήτων έτσι ώστε και η απεργία να γίνεται και να μην στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα στην απεργία του μετρό απήργησαν μερικοί υπάλληλοι από τους 2.000 εργαζομένους και είδατε τι συνέβη στην Αθήνα».
Πηγή: enikos.gr