Εντυπωσιακή η ζήτηση για το πενταετές ομόλογο που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο – Σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας – Κοντά στο 5% το επιτόκιο
Σύμφωνα με πληροφορίες από brokers του Λονδίνου, λίγο πριν ανοίξει ακόμη επισήμως το βιβλίο προσφορών από τις τράπεζες (book building), η ζήτηση είχε ξεπεράσει τα 20 δισ.ευρώ. Ετσι είναι πολύ πιθανό η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες.
Ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος ενημερώνεται λεπτό προς λεπτό για την πορεία της έκδοσης, δήλωσε πριν από λίγο ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν συντόμως
Άλλωστε, πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος ενημερώνεται λεπτό προς λεπτό για την πορεία της έκδοσης, δήλωσε πριν από λίγο ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν συντόμως.
Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι ούτε ανεξήγητο ούτε αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Οι υψηλές προσφορές εξηγούνται από το υψηλό επιτόκιο που θα προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα – φαίνεται ότι θα κυμανθεί στην περιοχή του 5% – το οποίον είναι μακράν το υψηλότερο στην Ε.Ε. Ταυτοχρόνως τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου παρέχουν υψηλό δείκτη προστασίας καθώς εκδίδονται υπό το Αγγλικό Δίκαιο. Πράγμα που σημαίνει απλά ότι δεν κουρεύονται. Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο διάστημα τα ομόλογα της ευρωζώνης βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να έχουν επωφεληθεί απ’ αυτό και άλλες χώρες του Νότου.
Ενδεικτικά η Ισπανία πραγματοποίησε στις 3 Απριλίου δημοπρασία 5ετων ομολόγων επιτυγχάνοντας επιτόκιο 1,869%. Η απόδοση των Ιταλικών 5ετών ομολόγων σε πρόσφατη δημοπρασία υποχώρησε στο 1,88%, ενώ η απόδοση των Πορτογαλικών τίτλων κυμαίνεται στο 2,96%. Η Ιρλανδία, η πρώτη χώρα που βγήκε από το Μνημόνιο, εξέδωσε πρόσφατα 10ετή ομόλογα με επιτόκιο ιδιαίτερα χαμηλό – 2,96% -.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη να πληρώσει μάλλον τσουχτερά την πρώτη έξοδο της στις αγορές. Ωστόσο όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές το υψηλότερο επιτόκιο που θα καταβάλει η χώρα αποτελεί το «τίμημα της ελευθερίας», καθώς ο δανεισμός της από διεθνείς επενδυτές σηματοδοτεί την απαρχή της απεξάρτησης της από το Μηχανισμό του Μνημονίου. Βέβαια αν συγκριθεί με τα επιτόκια που πλήρωνε η Ελλάδα λίγους μήνες πριν υπογραφεί το Μνημόνιο η απόσταση που χωρίζει το χθες από το σήμερα, δεν είναι και τόσο μεγάλη.
Στην περίπτωση που το επιτόκιο διαμορφωθεί τελικώς σε απροσδόκητα χαμηλό επίπεδο, η χώρα μπορεί να αντλήσει μεγαλύτερο ποσό (3 δισ.ευρώ)
Η τελευταία – προ Μνημονίου – έκδοση με δημοπρασία 5ετών ομολόγων στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2010. Τότε η χώρα είχε συγκεντρώσει από τις αγορές κεφάλαια 8 δισ. ευρώ. Η απόδοση τότε των 5ετών ομολόγων είχε διαμορφωθεί σε επίπεδο το οποίο ήταν υψηλότερο κατά 3,81% (το περίφημο spread) σε σύγκριση με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου.
Σήμερα, μετά από τεσσεράμισι χρόνια, αν υποθέσουμε ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφωθεί στο 5% η Ελλάδα θα πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο 4,33% σε σύγκριση με αυτό που καταβάλλει η Γερμανία καθώς η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κυμαίνεται στο 0,67%.
Από την έκδοση η Ελλάδα προσδοκά να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού για φέτος. Ωστόσο στην περίπτωση που το επιτόκιο διαμορφωθεί τελικώς σε απροσδόκητα χαμηλό επίπεδο, η χώρα μπορεί να αντλήσει μεγαλύτερο ποσό (3 δισ. ευρώ).
thetoc.gr