Συζητήθηκε στη βουλή στις 26 Ιούνη η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, για την ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού και ανακούφισης των πληγέντων κτηνοτρόφων στην Πελοπόννησο.
«Ζητάμε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Πελοποννήσου και να εφαρμοστεί το σχέδιο που υπάρχει, γιατί υπάρχει πείρα στους κτηνιάτρους και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού. Ζητάμε άμεσα και γρήγορα να γίνουν ψεκασμοί παντού, αλλά και έλεγχος με δείγματα σε όλα τα κοπάδια της περιοχής. Ταυτόχρονα, να υπάρξει πρόγραμμα στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με έκτακτο ή εποχιακό προσωπικό, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αποτελεσματικό έλεγχο, καθώς και την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Γιατί, όπως ξέρετε, περιορίζονται. Πρέπει να αγοράσουν ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές πρέπει να είναι δωρεάν. Και βέβαια, οι επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο σημαίνουν μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Ζητάμε, λοιπόν, να μας πείτε τι άμεσες ενέργειες θα κάνετε και τις δεσμεύσεις που θα λάβετε.» Τόνισε στην ομιλία της η κ. Μανωλάκου.
Από την πλευρά του ο κ. Κουκουλόπουλος έριξε τις ευθύνες στους κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου τονίζοντας στην ομιλία του ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι: «…Είπατε να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πελοπόννησο. Για ένα κατά τεκμήριο σοβαρότερο γεγονός τι πρέπει να κάνουμε μετά; Νομίζω ότι σε μια συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να υπάρχει γενικότερα ένα μέτρο. Η έκτακτη ανάγκη είναι έκτακτη ανάγκη και πρέπει ως μέτρο να εφαρμόζεται όταν πραγματικά υπάρχουν μείζονος σημασίας γεγονότα.
Και μιας και ξεκίνησα έτσι, θέλω να πω σε εσάς και σε πολλούς συναδέλφους που συμπτωματικά, λόγω του νομοσχεδίου, είναι παρόντες και παρούσες στην Αίθουσα, αλλά κυρίως προς τους Έλληνες πολίτες ότι ο καταρροϊκός πυρετός που προσβάλλει συγκεκριμένα το πρόβειο ζωικό κεφάλαιο, όπως γνωρίζετε, δεν συνεπάγεται κάποιον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τόσο το κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξακολουθούν να καταναλώνονται κανονικά.
Αυτά προβλέπονται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι καταγεγραμμένα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Γι’ αυτό και είναι καλό το ζήτημα να το συζητήσουμε στα συγκεκριμένα πλαίσια που οριοθετεί αυτή η αλήθεια που σας είπα.
Άρα, δεν συντρέχει κάποιος λόγος έκτακτης ανάγκης.»
Ακολουθούν τα πρακτικά της από την συζήτηση της επίκαιρη ερώτηση:
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει ο καταρροϊκός πυρετός στην Πελοπόννησο. Το λέω γιατί εκδηλώθηκε περίπου πριν από σαράντα μέρες στο Ξηροκάμπι της Λακωνίας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στη Μεσσηνία και την Αρκαδία και αυτή τη στιγμή με μεγάλη ταχύτητα καλύπτει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου δίνουν τα αποτελέσματα σχεδόν κάθε μέρα και είναι εκπληκτική –και το χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι- η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσής της νόσου, η οποία προκαλεί ανησυχία. Βεβαίως, οι κτηνίατροι και το λοιπό προσωπικό των περιφερειακών δημόσιων κτηνιατρείων δίνουν πραγματική μάχη. Όμως, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Λείπει προσωπικό εδώ και χρόνια, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, παρ’ όλες τις μεγάλες προσπάθειες, και χρειάζεται άμεσα πρόσληψη έκτακτου ή εποχιακού προσωπικού.
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, με το δίκιο τους είναι ανάστατοι. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια τους χαρακτηρίζει. Έχουν φτιάξει μια επιτροπή, η οποία ζήτησε συνάντηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν τους δεχθήκατε. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο.
Κύριε Υπουργέ, να δεσμευθείτε ότι θα μιλήσετε με τους κτηνοτρόφους, με την αντιπροσωπεία τους, να μάθετε τουλάχιστον από πρώτο χέρι τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Εμείς τι σας ζητάμε; Ζητάμε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Πελοποννήσου και να εφαρμοστεί το σχέδιο που υπάρχει, γιατί υπάρχει πείρα στους κτηνιάτρους και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού. Ζητάμε άμεσα και γρήγορα να γίνουν ψεκασμοί παντού, αλλά και έλεγχος με δείγματα σε όλα τα κοπάδια της περιοχής. Ταυτόχρονα, να υπάρξει πρόγραμμα στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με έκτακτο ή εποχιακό προσωπικό, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αποτελεσματικό έλεγχο, καθώς και την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Γιατί, όπως ξέρετε, περιορίζονται. Πρέπει να αγοράσουν ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές πρέπει να είναι δωρεάν. Και βέβαια, οι επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο σημαίνουν μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Ζητάμε, λοιπόν, να μας πείτε τι άμεσες ενέργειες θα κάνετε και τις δεσμεύσεις που θα λάβετε.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω από κάτι που είπατε, κυρία συνάδελφε. Είπατε να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πελοπόννησο. Για ένα κατά τεκμήριο σοβαρότερο γεγονός τι πρέπει να κάνουμε μετά; Νομίζω ότι σε μια συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να υπάρχει γενικότερα ένα μέτρο. Η έκτακτη ανάγκη είναι έκτακτη ανάγκη και πρέπει ως μέτρο να εφαρμόζεται όταν πραγματικά υπάρχουν μείζονος σημασίας γεγονότα.
Και μιας και ξεκίνησα έτσι, θέλω να πω σε εσάς και σε πολλούς συναδέλφους που συμπτωματικά, λόγω του νομοσχεδίου, είναι παρόντες και παρούσες στην Αίθουσα, αλλά κυρίως προς τους Έλληνες πολίτες ότι ο καταρροϊκός πυρετός που προσβάλλει συγκεκριμένα το πρόβειο ζωικό κεφάλαιο, όπως γνωρίζετε, δεν συνεπάγεται κάποιον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τόσο το κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξακολουθούν να καταναλώνονται κανονικά.
Αυτά προβλέπονται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι καταγεγραμμένα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Γι’ αυτό και είναι καλό το ζήτημα να το συζητήσουμε στα συγκεκριμένα πλαίσια που οριοθετεί αυτή η αλήθεια που σας είπα.
Άρα, δεν συντρέχει κάποιος λόγος έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει, όμως, λόγος έκτακτης κινητοποίησης. Γιατί; Γιατί αυτό που πλήττεται με την ασθένεια είναι το ζωικό κεφάλαιο. Δηλαδή μειώνεται η παραγωγικότητα των αιγοπροβάτων με τη συγκεκριμένη ασθένεια και κάποια υποχρεωτικά πρέπει να θανατωθούν. Αυτό είναι το ζήτημα και πρέπει να το έχουμε οριοθετημένο για να μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι συμφωνείτε με αυτά που λέω.
Έτσι έχουν τα πράγματα. Σας λέω, όμως, ότι θα το ελέγξω. Έχοντας και την αρμοδιότητα για την Κτηνιατρική Υπηρεσία και για τη ζωική παραγωγή δεν αρνήθηκα καμία συνάντηση με κτηνοτρόφους. Μάλιστα, εντελώς συμπτωματικά με το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκα την επομένη της ορκωμοσίας μου, όταν καν δεν υπήρχαν αρμοδιότητες, όπως όφειλα φυσικά, και εγώ και ο κ. Καρασμάνης, ο συνάδελφος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χωρίς να περιμένουμε τις αρμοδιότητες, ασχοληθήκαμε από την πρώτη μέρα.
Μάλιστα, εγώ ανέλαβα και την ευθύνη της επαφής με την Περιφέρεια και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Έγιναν απανωτές συσκέψεις. Μέχρι και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου έχει μεταβεί στην Πελοπόννησο. Υπεγράφη άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χρηματοδότηση του ψεκασμού, που είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την μείωση του ρυθμού εξάπλωσης της νόσου.
Βέβαια, αρχικά πρέπει να πω ότι από αμέλεια κάποιων κτηνοτρόφων στη Λακωνία έχουμε τη μετάδοση, για να πάμε λίγο στην αρχή. Θα απαντήσω στην δευτερολογία μου τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε με τους κτηνοτρόφους και με τη συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, για να εστιάσουμε τη συζήτηση εκεί που πρέπει. Διότι εκεί που υπάρχει πρόβλημα εκεί νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε. Εγώ δεν θα αρνηθώ ότι δημιουργείται πρόβλημα στο ζωικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους μας και γι’ αυτούς νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε.
Αυτή θα ήθελα να είναι η πρώτη μου απάντηση, κύριε Πρόεδρε. Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας δώσω -και μπορείτε να το βρείτε στις Υπηρεσίες- σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού. Έχει βγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2008. Δεν είναι καινούργια ασθένεια. Πάρθηκαν και τότε μέτρα και αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα. Τα ίδια μέτρα δεν υπάρχουν σήμερα. Αν θέλετε, με αυτή την πείρα μιλάνε και οι κτηνοτρόφοι.
Είναι ογδόντα σελίδες αυτή η Υπουργική Απόφαση, που έχει πάρει και ΦΕΚ από το 2008. Ενδεικτικά, λέει ότι επικεφαλής κηρύσσεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο, που υπάρχει μέσα στα Παραρτήματα. Μέσα σε αυτά μιλάει για τον περιορισμό των κοπαδιών στις στάνες, αλλά και για την εφαρμογή συγκεκριμένων εγκεκριμένων εντομοκτόνων –ψεκασμών, όπως είπατε.
Εγώ σήμερα, πριν μπω στην Αίθουσα, μίλησα με την αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων. Ψεκασμοί αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται από μια εταιρεία μόνο στο Νομό Λακωνίας, η οποία ψέκαζε την περιοχή του έλους για την ελονοσία. Πραγματικά σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν κρούσματα. Υπάρχουν, όμως, στις υπόλοιπες περιοχές.
Έχουν περάσει σαράντα ημέρες. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, γρήγορα, γιατί οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ο ξενιστής είναι τα κουνούπια και πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα. Καταλαβαίνετε την αγωνία των κτηνοτρόφων. Χάνουν εισόδημα.
Βεβαίως, η νόσος δεν έχει επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία και καλά κάνετε και το λέτε. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, πληρώνουν φόρους, πληρώνουν χαράτσια. Τώρα θα πληρώσουν για πρώτη φορά, ό,τι εισόδημα και να βγάλουν, το 13% και ταυτόχρονα δεν τους δίνετε ούτε τα εντομοκτόνα για να ψεκάσουν έστω οι ίδιοι. Άρα, δίκαια φωνάζουν.
Σε αυτήν την απόφαση, βέβαια, αναφέρεται και η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, τη στιγμή που οι κτηνίατροι του Δημοσίου σε γενικές συνελεύσεις τους ομόφωνα βγάζουν αποφάσεις και ζητάνε εδώ και χρόνια στελέχωση των υπηρεσιών. Όχι μόνο ιδιωτικοποιείτε αντικείμενα που θα έπρεπε να ανήκουν στο Δημόσιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ταυτόχρονα κτηνίατροι και λοιπό προσωπικό παίρνουν σύνταξη και δεν αντικαθίστανται. Θα σας δώσω και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους που ζητάνε έκτακτο προσωπικό και σας παρακαλώ στη δευτερολογία σας να δεσμευτείτε γι’ αυτό.
Θέλω, όμως, να ζητήσω -και σας το λέω καθαρά- να προσθέσετε στην απόφασή σας και αποζημίωση των κτηνοτρόφων από την απώλεια εισοδήματος. Πρέπει άμεσα, γρήγορα να τους εφοδιάσετε με όλα τα εντομοαπωθητικά, αλλά και ταυτόχρονα να κάνετε προγραμματισμό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, με το εξής. Πόσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχει σήμερα η Πελοπόννησος; Τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δίνουν περίπου επτά χιλιάδες. Πόσοι κτηνίατροι είναι αυτήν τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα; Επτακόσιοι! Ανεπαρκέστατοι, συνεπώς, για να ανταποκριθούν, όταν ένας κτηνίατρος την ημέρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει μέχρι πέντε στάνες. Κάντε τις πράξεις να δείτε την ανεπάρκεια που υπάρχει και το δίκιο των κτηνοτρόφων όταν διαμαρτύρονται και νιώθουν ότι έχουν αφεθεί στο έλεος.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω τρία πράγματα. Σε ό,τι αφορά την έκτακτη ανάγκη, έχω υπόψη μου αυτήν την απόφαση, κυρία συνάδελφε. Ωστόσο, όπως και εσείς είπατε, είναι του 2008. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια. Υπάρχει μία συλλογική εμπειρία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντικειμενικά ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου έχει περιοριστεί καθώς λειτούργησαν αυτά τα μέτρα που υπάρχουν σε αυτήν την Υπουργική Απόφαση. Υπήρχαν τότε λόγοι για έκτακτη ανάγκη σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο γεγονός και έχει περιοριστεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλην δύο. Από εκεί κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκε η νόσος και στην Πελοπόννησο τώρα πρόσφατα.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Στα συγκεκριμένα νησιά δεν υπάρχουν κρούσματα, σε Λήμνο και Μυτιλήνη.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν είπα πως δεν υπάρχουν. Το 2008 ήταν πολύ πιο εκτεταμένα. Έχει μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης, είναι πιο εντοπισμένη και εστιασμένη η περίπτωση της συγκεκριμένης νόσου, γι’ αυτό και είπα αυτά που είπα για την έκτακτη ανάγκη.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την Κτηνιατρική Υπηρεσία: Είναι εύστοχο αυτό που είπατε και θέλω να σας πω τρία μέτρα τα οποία είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή. Πρώτον, έχει συζητηθεί όλη η κατανομή του προσωπικού σε συνάρτηση με τις αρμοδιότητες, έτσι ώστε να γίνει μία πιο ορθολογική κατανομή αυτού του προσωπικού που –έχετε δίκιο- έτσι κι αλλιώς είναι λίγο. Δεν θα αντιδικήσω σε αυτό. Είναι λίγοι οι κτηνίατροι, δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί αυτήν τη στιγμή στη χώρα.
Δεύτερον, στα πλαίσια προσλήψεων που σταδιακά απελευθερώνονται, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, έχει δρομολογήσει πρώτα τις προσλήψεις κτηνιάτρων. Είναι η πρώτη ειδικότητα που θα καλυφθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων που θα δίνει σταδιακά, κεντρικά η Κυβέρνηση και θα έχουμε πολύ άμεσα εξέλιξη σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το έκτακτο προσωπικό.
Τέλος, βέβαια πρέπει να σας πω για την Κτηνιατρική Υπηρεσία κάτι με το οποίο ξέρω πως διαφωνείτε, καθώς είχαμε αντιδικήσει, εγώ τότε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και το κόμμα σας στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -και αναφέρομαι στον κτηνίατρο εκτροφής. Όπως ξέρετε, πρόκειται να γίνει μητρώο. Γίνεται, δηλαδή, αυτήν τη στιγμή επεξεργασία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να υπάρξει μητρώο κτηνιάτρων μαζί με το ΓΕΩΤΕΕ και τους κτηνιατρικούς συλλόγους, έτσι ώστε πιστοποιημένοι κτηνίατροι να αποτελούν ένα συγκεκριμένο Σώμα, στο οποίο να προσφεύγει η πολιτεία για ad hoc υπηρεσίες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Τέλος, όσον αφορά στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, θέλω να σας πω πως στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν και των κανονισμών που διέπουν τον ΕΛΓΑ και όχι μόνο, θα εξαντληθεί κάθε μέτρο. Θα τα πω και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με την βοήθειά σας, και δεν έχω καμμία αντίρρηση να τους δούμε.
Ωστόσο, πρέπει να σας πω κάτι και επίσημα από το Βήμα αυτήν τη στιγμή, ότι το πρώτο σημείο στο οποίο φαίνεται να υπάρχει μια γενικότερη συναίνεση από όλους τους εταίρους και από την πολιτική ηγεσία -προηγούμενη και σημερινή- του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι ότι ο κερδισμένος της νέας ΚΑΠ –θα υπάρχουν και χαμένοι φυσικά- που θα ισχύσει από την 1.1.2015 υπάρχει απόφαση να είναι η κτηνοτροφία και ειδικότερα αυτή την αιγοπροβάτων. Αυτή είναι η προοπτική. Δεν είναι ένα «θα». Είναι κάτι που είναι άμεσα μπροστά μας ως προοπτική. Αυτό, βέβαια, δεν είναι η απάντηση στη συγκεκριμένη ζημιά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Να μπορούν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα, γιατί οι ζωονόσοι χτυπάνε αλύπητα και στη Θράκη έχουμε τον αφθώδη και την ευλογιά πάλι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κοιτάξτε, κυρία συνάδελφε, θα χαρώ να είστε παρούσα και στη σχετική συζήτηση που θα γίνει με την Εθνική Αντιπροσωπεία. Εμείς με τον κ. Καρασμάνη θα κάνουμε συζήτηση και με τα κόμματα για τη νέα ΚΑΠ, πριν τη στείλουμε με υπογραφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τύχει σύμφωνης γνώμης. Γιατί φυσικά μια μείζων επιλογή, όπως είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν μπορεί να προωθηθεί ερήμην της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Εκεί πιστεύω ότι θα δείτε πως υπάρχουν πειστικές απαντήσεις σε αυτό που λέτε και αν όλοι μαζί βάλουμε πλάτη, μπορεί πραγματικά η κτηνοτροφία μας να είναι ο κερδισμένος της νέας ΚΑΠ και ιδιαίτερα, όπως είπα, το σκέλος της αιγοπροβατοτροφίας.