Ο προπηλακισμός του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο της σχολής, ενώ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, επικήρυξη των κουκουλοφόρων δραστών και σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια.
Σε τρεις άξονες, τη φύλαξη, την πρόσβαση και τις αυστηρότερες ποινές, κινούνται ο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τα ανομίας στα πανεπιστήμια και τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ιδρύεται σώμα προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα έχει ειδική εκπαίδευση και έδρα στις σχολές. Αντικείμενο θα είναι η αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται, θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Επί τάπητος τίθεται και το ζήτημα ελέγχου της εισόδου και πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, καθώς επίσης ο φωτισμός, οι περιφράξεις και τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.
Τρίτον, αναμένονται αυστηρότερες ποινές για για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.
«Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι τα μέτρα «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος».
Ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των πανεπιστημίων θα καταθέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής, έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Έκανε λόγο για «ιδιότυπο φασισμό» και πρόσθεσε ότι «περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει».
Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, κοινό σημείο της τοποθέτησης όλων των πρυτάνεων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ήταν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την Πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας. Ανέφεραν ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης σε σύγκριση με το παρελθόν.