Τυχόν ακύρωση του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ θα οδηγήσει στην «προτεραία κατάσταση» και θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στους «νέους παίκτες» του τηλεοπτικού πεδίου τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο, καθώς θα του αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες.
«Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει… Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν δικαστικά τα λεφτά τους, και δικαίως, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο υπουργός κατηγόρησε δε συγκεκριμένους επιχειρηματίες ΜΜΕ ότι «έχουν επιλέξει οδό δημόσιας άσκησης πιέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά αυτοί δεν ‘τσιμπάνε’».
Ο Νίκος Παππάς επέμεινε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει σταθερή προσήλωση στην ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ και ζήτησε συγκρότησή του με όρους συναίνεσης.
«Ο πρόεδρος της Βουλής είχε κάνει τρεις αποτυχημένες απόπειρες συγκρότησης, αν είχε συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα ήμασταν σε διαφορετική κατάσταση, δεν συνέβη, προχωρήσαμε στη διεξαγωγή της διαδικασίας».
Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «μεθοδευμένη άρνηση» στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, τα ιδιωτικά συμφέροντα είχαν κάμψει το δημόσιο συμφέρον, αποτελούσε στρέβλωση οι πάροχοι περιεχομένου να είναι και πάροχοι δικτύου (σ.σ DIGEA). Ζήτησε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «να πουν γιατί δεν έκαναν τον διαγωνισμό (σ.σ ως κυβερνήσεις), ποια τηλεφωνά σηκώθηκαν»
Όσον αφορά στην επίμαχη τροπολογία βάσει της οποίας θα πρέπει να κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι θα την επανακαταθέσει, αλλά εμφανίστηκε συναινετικός για «βελτιώσεις μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» σε όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του νόμου για την αδειοδότηση από την ίδια την κυβέρνηση, ούτε είναι νομοθετικά δυνατόν να περιμένει η κυβέρνηση την απόφαση του ΣτΕ.
«Όλοι να συναινέσουν αν σκεφτούν λογικά, για να πάμε παρακάτω μαζί με βιώσιμα σχήματα για να δώσουμε στον πολίτη το τηλεοπτικό πρόγραμμα που δικαιούται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός έκρινε μάλιστα ότι με την προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς «είχαμε επίπεδο ποιότητας έως και προσβλητικό από τα κανάλια».
Αναφερόμενος εξάλλου, στην πειθαρχική δίωξη που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος για δικαστικό του ΣτΕ, επισήμανε ότι ο κ. Παρασκευόπουλος κινήθηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του, και ότι αν δεν το έπραττε θα βρισκόταν και εγκαλούμενος.
«Τα προσωπικά δεδομένα είναι απαραβίαστα. Η Αυγή δεν έκανε καμία αναφορά στην προσωπική ζωή του δικαστή… Τη Δευτέρα αναφερόταν ερώτηση το όνομα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και την Τρίτη ανέφερε και η Αυγή το όνομά του» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι με το νόμο για τις άδειες 1.000 εργαζόμενοι των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν βρίσκονται προ του φάσματος της ανεργίας, υποστήριξε ότι με το υφιστάμενο καθεστώς θα επικρατούσε χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και διαρκώς μειούμενη απασχόληση, ενώ με τον κυβερνητικό νόμο εξασφαλίζονται τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας που θα αυξηθούν.
«Οι αποτυχόντες βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους, ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες επιχειρηματικές επιλογές, για να διασώσουν τις θέσεις εργασίας» σχολίασε.
«Ο ΣΚΑΪ πρώτος κατέθεσε φάκελο, πρώτος πήρε άδεια, και πρώτος κατέβαλε το τίμημα, αυτό είναι ένα επιχείρημα για όσους λένε ανοησίες στο εξωτερικό (σ.σ για το νόμο)» παρατήρησε επίσης ο Νίκος Παππάς.
O υπουργός θα προσέλθει στις 2 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο πλαίσιο συνέχισης της ακρόασης του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Mιλώντας το πρωί, πριν τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ενδεχόμενο συγκρότησης του ΕΣΡ, η οποία κατέληξε σε ναυάγιο, ο κ. Παππάς ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί στο «οπλοστάσιό» της την επίμαχη τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια για πανελλαδικό σήμα εντός πέντε ημερών.
aixmi.gr