Σε μια σκληρή αλλά ταχεία αξιολόγηση ελπίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ξέρουν ότι η εντολή να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα είναι μόνο η αρχή ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου.
Τα μηνύματα που έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στην Ελληνική πλευρά, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, οι απαιτήσεις των θεσμών πολλές και τα δημόσια ταμεία σε λίγο καιρό θα βρεθούν και πάλι σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το επόμενα διάστημα Αθήνα και δανειστές θα επιδοθούν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με επίκεντρο την αξιολόγηση και τις εκκρεμότητες της, ενώ σε δεύτερο επίπεδο θα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους.
Η αποστροφή του Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν την συνεδρίαση του Eurogroup για έναρξη των συζητήσεων για το χρέος εντός του Απριλίου, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι έριξαν στο τραπέζι τη διευθέτηση του προκειμένου να πείσουν το ΔΝΤ να παραμείνει ενεργό στις διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη φαίνεται ότι στο παρασκήνιο χωρίς να λέγεται, υπήρξαν συνεννοήσεις για τις διευκολύνσεις που θα δώσουν στην Αθήνα εξαιτίας του προσφυγικού, προκειμένου να μην προκύψουν εμπλοκές στη διαπραγμάτευση για να μην υπάρχουν δύο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα.
Το χρονοδιάγραμμα
Το πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων με την Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει οριστεί για την Τετάρτη στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες 17 ημέρες, πριν δηλαδή αποχωρήσουν οι επικεφαλής για τις γιορτές του Πάσχα των Καθολικών, να έχουν κλείσει όλα τα μεγάλα ζητήματα που υπάρχουν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Αυτό σημαίνει ότι από το πρώτο κιόλας ραντεβού στο τραπέζι θα βρεθούν α)το δημοσιονομικό κενό, β) οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις γ)το ασφαλιστικό σύστημα δ) η ανεξάρτητη ΓΓΔΕ ε) το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στ)και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Εάν οι δύο πλευρές καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα παραπάνω θέματα, τότε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και πριν το τέλος Μαρτίου, «πακέτο» όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να αποδεσμευτεί τουλάχιστον ένα μέρος από τα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης.
Παράλληλα, η ψήφιση των μέτρων θα δώσει το «πράσινο φως» στους θεσμούς προκειμένου να ξεκινήσουν την τελική φάση της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό ωστόσο, με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν πρόκειται να γίνει πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, αφού θα έχει προηγηθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα των Ορθοδόξων, προκειμένου όλα να έχουν κλείσει έως την 1η Μαΐου Η πορεία των διαπραγματεύσεων βέβαια σε συνδυασμού με τις απαιτήσεις των δανειστών και το «βάρος» των νέων μέτρων που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα κρίνουν και τον προγραμματισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν και διαφορετικές εισηγήσεις σε σχέση με το χρόνο ψήφισης των νέων μέτρων, καθώς υπάρχει σκέψη η διαδικασία να γίνει «πακέτο» με την ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας για το χρέος (εφόσον αυτή επιτευχθεί πριν από την 1η Μαΐου), προκειμένου να δοθεί σήμα επανεκκίνησης της Οικονομίας και παράλληλα να διευκολύνει τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν τα μέτρα.
Οι διαφορές
Πριν την ψήφιση βέβαια των μέτρων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος και το περιεχόμενο τους. Η «ταχεία» επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα αποδεικνύει ότι παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή ατζέντα με την οποία προσέρχονται στη διαπραγμάτευση.
Αυτή φαίνεται πως περιλαμβάνει πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% (3,6δις ευρώ), μέγεθος που αποδέχεται και η Ελληνική πλευρά. Ωστόσο, το ύψος των μέτρων θα καθοριστεί και σε συνάρτηση με την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών έκανε σαφές ότι «Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πρέπει να γνωρίζει κανείς το πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ. Έπειτα θα υπάρξει μέσα στον επόμενο μήνα ένα σημείο που όλα αυτά θα συνδυαστούν». γεγονός που δείχνει ότι το τελικό ύψος των μέτρων θα κριθεί και από το εύρος της διευθέτηση του χρέους.
huffingtonpost.gr