Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται και πάλι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα αφού, αντί να κλείσει όπως αναμενόταν χθες, Τετάρτη, η νέα φάση αβεβαιότητας που προκάλεσε η εξαγγελία Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέστειλε τελικά -όπως και ο πρωθυπουργός ακόμα νόμιζε- την επιστολή που ανέμεναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών με τις δεσμεύσεις του.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην πραγματοποιηθεί τελικά ούτε EuroWorking Group, ούτε Eurogroup -όπως επιχειρήθηκε σε κάποια στιγμή στιγμή χθες να γίνει για να δοθεί διέξοδο- αλλά μόνο κάποια τηλεφωνήματα που οδήγησαν στη λύση που ζήτησε η ελληνική πλευρά, να στείλουν δηλαδή πρώτοι οι θεσμοί ένα κείμενο αξιώσεων και επ’αυτού να συντάξει κείμενο δεσμεύσεων η κυβέρνηση.
Έτσι από σήμερα -και άγνωστο για πόσο ακριβώς- ξεκινά ένα νέο θρίλερ για το σε τι ακριβώς θα απαιτήσουν απαντήσεις οι θεσμοί. Το «καλό σενάριο» θα ήταν η ανταλλαγή των κειμένων να ολοκληρωθεί αυθημερόν και να λήξει το θέμα πριν τα Χριστούγεννα. Πηγές των δανειστών όμως υποννούσαν χθες ότι μπορεί και αυτό το θέμα να «σέρνεται» και μετά τις γιορτές!
Στο παρασκήνιο είναι γνωστό ότι το Βερολίνο και άλλες χώρες θέλουν να ακούσουν μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεων, σε περίπτωση που φανεί ότι λόγω των παροχών, διασαλευτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, θέμα συντάξεων βάζει ξανά ο κύριος Τόμσεν και το ΔΝΤ που με άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου επανήλθαν δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με την Κομισιόν για το αν είναι «γενναιόδωρο» τελικά ή όχι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Το χειρότερο είναι όμως πως με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ δείχνει ότι δεν θέλει να παραμείνει άλλο ο «σιωπηλός παίκτης» της διαπραγμάτευσης και ανεβάζει τους τόνους σε κάθε ευκαιρία, ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων για μέτρα όπως οι μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις.
Ταυτόχρονα ήρθε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο στη χθεσινή απόφασή του για τις ομαδικές απολύσεις (που βρίσκονται στην «καρδιά» της β΄αξιολόγησης που έχει «παγώσει» εδώ και μήνες) έκρινε την επίδικη υπόθεση τονίζοντας στο σκεπτικό του ότι… δεν έχει και τόση σημασία ότι μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση και θέτοντας έτσι σε νέο πλαίσιο την όλη διαπραγμάτευση.
Ως προς τα διαδικαστικά πάντως η ελληνική πλευρά αναμένει ότι ίσως σήμερα -και αυτό ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα- οι θεσμοί και ο ESM πιθανότατα θα αποστείλουν επιστολή, ζητώντας διαβεβαιώσεις από τον κύριο Τσακαλώτο πως:
-το βοήθημα δόθηκε άπαξ και δεν θα επαναληφθεί
-η κυβέρνηση δεν θα το ξανακάνει να δώσει παροχές χωρίς να συμφωνήσει πρώτα η Τρόικα
-η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύσει για έναν μόνον χρόνο.
Στα θέματα αυτά πηγές στην κυβέρνηση έλεγαν πως η απάντηση θα είναι κατηγορηματικά καταφατική. Στο ενδεχόμενο όμως να της ζητηθούν ισοδύναμα ή προληπτικά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων για τον Απρίλιο του 2017, χθες έλεγαν «ας δούμε πρώτα τι άλλο θα ζητήσουν και μετά θα δούμε και για τις απαντήσεις».
Επίσης χθες καταγράφηκε και ότι η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «αποσυνδέθηκε» από την β΄αξιολόγηση.
«Συνδέθηκε» όμως πλέον με την ανταλλαγή κειμένων μέχρι να εξευμενιστούν οι δανειστές για τις εξαγγελίες Τσίπρα. Σε περίπτωση που λήξει σήμερα η εκκρεμότητα, τα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να ενεργοποιηθούν στις αρχές Ιανουαρίου. Αν όμως διαπιστωθεί πως η εμπλοκή παραμένει, τότε η τύχη τους θα παραμένει άγνωστη.
Πηγή: axiaplus.gr