Παρέμβαση Μπουντρούκα για το πρόβλημα του δάκου στις ελαιοκαλλιέργειες

Τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο δάκος στις ελαιοκαλλιέργειες της Πελοποννήσου και την ανάγκη άμεσης στήριξης των παραγωγών τόνισε με την παρακάτω δήλωσή του ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Μπουντρούκας. Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Ιωάννη Μπουντρούκα για τη δακοπροσβολή στις ελαιοκαλλιέργειες της Περιφέρειας αναφέρει τα εξής:

Η σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στην αγροτική οικονομία της χώρας μας καταγράφεται με συνεισφορά πέραν του 1 δις ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, με τεράστια κοινωνική αλλά και οικονομική προσφορά. Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι το 1/3 του εθνικού προϊόντος παράγεται στην Περιφέρεια μας και αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.

Συνεπώς ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας στις τοπικές οικονομίες πολλών περιοχών της Πελοποννήσου είναι πολύ σημαντικός. Γίνεται δε ακόμη πιο σημαντικός λόγω της αναγνωρισμένης από το ευρύ καταναλωτικό κοινό, ονομασίας πολλών ελαιολάδων και βρώσιμων ελιών της περιοχής μας. Ως εκ τούτου η διαφύλαξη της ποιότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική και στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος της πραγματοποίησης δακοκτονίας σύμφωνα με τις επιταγές της γεωπονικής επιστήμης. Σήμερα όμως βρίσκονται σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφέρειας μας εξαιτίας της έντονης δακοπροσβολής με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Ήδη πολλοί αναγκάστηκαν να συγκομίσουν πρόωρα την παραγωγή και οι διαπιστώσεις τους είναι απογοητευτικές για τη φετινή χρονιά. Εκτιμούν μάλιστα ότι η ζημιά του δάκου σε συνδυασμό με τις άλλες ασθένειες (γλοιοσπόρια – κερκόσπορα) , αγγίζουν το 50% σε πολλές περιοχές. Παράλληλα οι πρώτες εκθλίψεις ελαιοκάρπου καταγράφουν ελαιόλαδο με αυξημένη οξύτητα.

Δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για 3η συνεχόμενη χρονιά, δεν εξασφάλισε έγκαιρα τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη κι αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με δραματικές επιπτώσεις στη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Συνεπώς για την βελτίωση, την προστασία αλλά και την ανάδειξη της ποιότητας του προϊόντος καθώς και την αξιοποίηση της ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, απαιτείται από την κυβέρνηση η θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού και ταυτόχρονα ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για την έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας.

Θεωρώ ότι η Περιφερειακή αρχή αφ’ ενός μεν να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για την αστοχία του προγράμματος, αφ’ ετέρου να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών.