Στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας στις Καρυές Λακωνίας μίλησε στο Περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας.
Στην παρέμβαση του ο κ. Γόντικας ανέφερε τα εξής:
«Δεν θα σταθούμε στα ευτράπελα που καταγράφονται στη ΜΠΕ ότι, τα πλεονάζοντα υλικά εκσκαφών θα πάνε στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, ή ότι η πρώτη ύλη θα προκύψει από αγριαγκινάρα που θα φυτέψουν οι κάτοικοι των Καρυών, ή τα λιόκλαρα θα μεταφέρονται από ελαιοπαραγωγικές περιοχές όπως της Σκάλας του Άστρους σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει ρίζα ελιά, λες και τα μεταφορικά δεν έχουν σημασία, ή ότι οι 261 τόνοι τέφρας το χρόνο είναι αμελητέα ποσότητα και άλλα τέτοια όπου Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τη διάθεση των κατοίκων να μην χαθούν τα λεφτά, θα επωφεληθούν είτε από τις μελέτες είτε από τις κατασκευές μιας και υπάρχει το 1.402.000 δολάρια στο ταμείο. Όπως επίσης είναι σίγουρο ότι αν γίνει το έργο, πολύ σύντομα θα μείνει ένα ανάθεμα στην περιοχή.
Θα σταθούμε στην αυταπάτη που κάποιοι μπορεί να έχουν ή άλλοι καλλιεργούν ότι τάχατες μπορεί να υπάρξουν οάσεις στη ζούγκλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης ή ότι αυτοί μπορούν καλύτερα να διαχειριστούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και μάλιστα σε στρατηγικούς τομείς όπως είναι ο τομέας της ενέργειας. Αυτές οι θεωρίες είναι παλιές τόσο, όσο είναι και ο ίδιος ο καπιταλισμός. Έχουμε πρόσφατη πείρα από τις θεωρίες του λαϊκού καπιταλισμού τη δεκαετία του 1970 και του 1980 όχι μόνο από τους σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ αλλά και από ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους όπως οι Ανδριανόπουλος, Μάνος και λοιποί.
Το παράδειγμα της Μυρτιδιώτισσας όπου διατέθηκαν εκατομμύρια από τα ταμεία συνεταιρισμών, Δήμων, Νομαρχίας και άλλων φορέων στη Μεσσηνία, για να φτιαχτεί η εταιρεία λαϊκής βάσης, που θα αποκτήσει καράβι, τη Μυρτιδιώτισσα, και θα συνδέσει την Καλαμάτα με την Κρήτη είναι αποκαλυπτικό.
Και καλά κ. Τατούλη τις μετοχές δεν σας τις παρέδωσε τότε ο κ. Δράκος, όπως καταγγείλατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το 2012 (ήσασταν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αυτός ήταν στη ΝΔ εσείς ήσασταν εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ) τώρα που ξαναγίνατε εκλεκτός της ΝΔ σας τις παρέδωσαν τις μετοχές;
Και καλά με τις μετοχές, είναι χαρτιά μπορεί να χαθούν.
Το καράβι όμως δεν χάνεται. Δεν είχαμε ναυάγιο τα τελευταία χρόνια. Σας είπαμε ότι κάνει δρομολόγια στο Βόρειο Αιγαίο, γιατί δεν το αναζητάτε; Εσείς ανοίξατε το θέμα στο ΠεΣυ, οφείλετε να το κλείσετε.
Είναι σίγουρο ότι τέτοια ευτράπελα θα έχουμε με την εταιρεία λαϊκής βάσης, που την ΜΠΕ σήμερα συζητάμε.
Αυτές τις θεωρίες, υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το νομοσχέδιο για την “Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία“ που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή.
Στόχος της είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης με το μανδύα του συνεργατισμού και το κουκούλωμα της μεγάλης ανεργίας, αφού στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα κατευθύνονται κατά βάση άνεργοι, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα αμφίβολο μεροκάματο.
Η κυβέρνηση καλλιεργεί ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα ανεξάρτητη από τις εκμεταλλευτικές παραγωγικές σχέσεις και τον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ας δούμε, ορισμένα βασικά και αποκαλυπτικά σημεία τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου, το οποίο δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εμπλουτίζει και να εκσυγχρονίζει τον αντίστοιχο νόμο (4019/2011) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθ’ υπόδειξη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Το νομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης των ΚΟΙΝΣΕΠ και ανοίγει το δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση νευραλγικών για την εργατική τάξη και το λαό τομέων, που αφορούν υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας, καθαριότητας, Ενέργειας, ύδρευσης – άρδευσης κ.λπ. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ και οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων μπορεί να είναι κερδοσκοπικοί φορείς και παράλληλα ότι οι θέσεις εργασίας θα αμείβονται με βάση τον κατώτερο μισθό (586 ή 511 ευρώ μεικτά).
Επίσης, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, που σημαίνει ότι θα λειτουργούν σαν κανονικές επιχειρήσεις. Μπορούν, επίσης, «να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της ανεργίας», αντλώντας τζάμπα εργασία για μεγαλύτερο κέρδος.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ποσό, πρέπει να διατεθεί για να υλοποιηθούν οι βουλές του διαθέτη. Να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων στην Αράχωβα. Υπάρχουν ανάγκες για ταμιευτήρα νερού, για δεξαμενές, για αρδευτικά δίκτυα, για έργα πρόσβασης, για νερό, ρεύμα κλπ παροχές στους στάβλους. Για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπυρικής θωράκισης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να διατεθούν πόροι και από την Περιφέρεια και από το Δήμο Σπάρτης. Για τέτοια έργα πρέπει η Περιφέρεια, άμεσα τώρα, να βοηθήσει με μελέτες που μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες, ώστε να μην χαθεί αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο για τους κατοίκους ποσό.
Τέτοια έργα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες έχουν ανάγκη οι κάτοικοι των Καρυών και όχι από επιχειρηματικές δράσεις, που κάποιοι θα επωφεληθούν στην αρχή και θα αφήσουν σύντομα ένα ανάθεμα στην περιοχή, αφού το έργο σίγουρα δεν είναι βιώσιμο.»