Παρουσιάστηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Φίλιππος Σοφιανός

Το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας Φίλιππο Σοφιανό, ο οποίος επελέγη μεταξύ 14 υποψηφίων κατόπιν πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Κ.Ε. «Φάρις», παρουσίασε ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος σήμερα Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο Δήμαρχος, στο καλωσόρισμά του προς τον κ. Σοφιανό ανέφερε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τον Φίλιππο Σοφιανό ως νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας. Ο κ. Σοφιανός, με την πολύχρονη πορεία του στον χώρο της θεατρικής τέχνης, τη σκηνοθεσία και την υποκριτική, φέρνει μαζί του μια πλούσια εμπειρία και ένα όραμα που εναρμονίζεται πλήρως με τις αξίες και τους στόχους του θεάτρου μας. Υπό την έννοια αυτή, η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από ένα δημιουργό με τη δική του διαδρομή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Είμαστε δε βέβαιοι ότι υπό την καθοδήγησή του θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο υψηλής ποιότητας, προάγοντας το αγαθό του Πολιτισμού όχι μόνο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αλλά συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Άλλωστε αυτό είναι ο στόχος, αυτή είναι και η δέσμευση και στην κατεύθυνση αυτή του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, στο σημείο αυτό να αναφέρω το εξής, γιατί θεωρώ ότι έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι μιλάμε για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, που από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ’80, αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της νότιας Πελοποννήσου, υπηρετώντας με συνέπεια τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και διάδοση του θεάτρου στην Πελοπόννησο. Ένα Θέατρο που έχει ζήσει σπουδαίες στιγμές, ένα Θέατρο που άντεξε ακόμα και σε κρίσεις, όταν άλλες δομές διαλύονταν. Ένα Θέατρο που η ιστορία του, η διαδρομή του, οι παραστάσεις που έχει φιλοξενήσει αλλά και οι σπουδαίοι άνθρωποι της Τέχνης που το έχουν υπηρετήσει, αποτελούν μια τεράστια πολιτιστική κληρονομία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον Γιάννη Μαργαρίτη για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Το έργο του αυτή την εξαετία που ήταν στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ κρίνεται επιτυχημένο, σε μια περίοδο μάλιστα έντονων κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας είναι εδώ, συνεχίζει να λειτουργεί ως σημείο πολιτιστικής αναφοράς και καλούμε όλους σε αυτή τη νέα σελίδα που ανοίγεται μπροστά μας να στηρίξουν το θεσμό, και το κοινό από την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο να αγκαλιάσει τις νέες προσπάθειες, τις νέες παραγωγές που ήδη από το επόμενο διάστημα θα τις δούμε να λαμβάνουν σάρκα και οστά. Καλωσορίζουμε λοιπόν, τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας κ. Σοφιανό του ευχόμαστε υγεία και καλές παραγωγές!»

Τον Φίλιππο Σοφιανό καλωσόρισε, επίσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε. «Φάρις» Σωτήρης Κριτσωτάκης και, ακολούθως, ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναφέρθηκε στους άξονες, στους οποίους θα κινηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία σύμφωνα με την προκήρυξη,  είναι για ένα συν ένα χρόνο.

Ο κ. Σοφιανός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, καταρχήν στον Δήμαρχο, κατά δεύτερον στην Επιτροπή και στη Φάρις, που αποφάσισε υπέρ εμού, ανάμεσα στους 14 υποψήφιους που υπήρχαν για την ανάληψη των καθηκόντων αυτής της θέσης. Έχω επίγνωση της σημασίας και του βάρους αυτής της θέσης, απόλυτη επίγνωση».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σοφιανός ανέφερε: «Έχω διάφορες σκέψεις για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Καταρχήν, θέλω να ανοίξει το ΔΗΠΕΘΕΚ, θέλω να ανοίξει την αγκαλιά του και να αγκαλιάσει τους πολίτες, πρώτα της Καλαμάτας και καταδεύτερον της Περιφέρειας. Αυτό σημαίνει μία εξωστρέφεια από το θέατρο, αυτό σημαίνει δράσεις από το θέατρο. Σκοπεύω να κάνουμε εργαστήρια για εφήβους, για παιδικό θέατρο, να κάνουμε εργαστήρια για ενηλίκους, που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο. Κατά καιρούς, υπό μορφή σεμιναρίων, κύκλων μαθημάτων, θα έρθουν άνθρωποι πολύ σημαντικοί του θεάτρου να διδάξουν, να μεταφέρουν την εμπειρία τους και αυτό θα είναι μία διαρκής εναλλαγή και κατάσταση, ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κοινό, ένα θεατρικό κοινό που είναι πολύ σημαντικό. Το άλλο σημαντικό που είναι στις προθέσεις μου και οι εισηγήσεις μου είναι προς έγκριση, είναι η σπουδαιότητα της παιδικής σκηνής. Θεωρώ ότι η παιδική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου πρέπει να είναι το μπιζού του θεάτρου. Πρέπει να είναι η πιο έγκυρη, η πιο προσιτή σκηνή που έχει το θέατρο, γιατί τα παιδιά είναι ένας πάρα πολύ ευαίσθητος χώρος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι συστήνονται με το θέατρο μέσα από μία παιδική παράσταση και είναι κρίμα αυτή η σύσταση να γίνεται κάτω από όρους του κάθε ιδιώτη ο οποίος κοιτάει να κάνει μία αρπαχτή με το παιδικό».

Καταλήγοντας ο κ. Σοφιανός σημείωσε: «Το άθλημα είναι ομαδικό. Το θέατρο είναι ομαδικό άθλημα. Εάν στην ομάδα ο πάγκος δεν δουλεύει, δεν δουλέψουν οι από πίσω, οι κάτω από τη σκηνή, οι μπρος από τη σκηνή, τέτοια, θέατρο δεν έχουμε. Όλοι πρέπει να συντελέσουν το έργο τους στον βαθμό που στον καθέναν πρέπει και αρμόζει. Με αυτήν την έννοια, συνέργειες, ένας σύλλογος όμιλος φίλων του θεάτρου, οι παραγωγικές τάξεις Καλαμάτας, να αποδείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για το θέατρο, να το στηρίξουν, να το ενισχύσουν είτε με μορφή χορηγίας είτε με μορφή παροχής υπηρεσιών. Το έχουμε ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Δεδομένου ότι δεν έχουμε τα πλαίσια φιλοξενίας καλλιτεχνών τόσο εύκολα, δεν είναι απλό να ανακατευτεί η τράπουλα, να υπάρχει αυτή η πολυφωνία και η πολυμέρεια που οφείλει να έχει το θέατρο».